Tízszeres a túljelentkezés Frontex-határőrnek

Tavaly hétszáz határőri állást hirdetett meg az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), amelyre néhány hónap alatt ­7500-an jelentkeztek. A követelmények elég szigorúak, de a viszonylag jó fizetés vonzó lehet.

2020. 01. 21. 10:34
A Frontex officer escorts a migrant as he boards a Turkish-flagged passenger boat to be returned to Turkey, on the Greek island of Lesbos
Kitoloncolandó migránst kísérnek egy hajóra Fotó: Giorgos Moutafis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly az Európai Unió a Frontex létszámának és hatáskörének jelentős kibővítése mellett döntött, már lehetett azzal számolni, hogy az uniós ügynökség jelentős munkaerőt fog fel- és elszívni. A varsói központú szervezet tavaly októberben első körben hétszáz határőri állást hirdetett meg, amelyre a rövid, alig két és fél hónapos határidő ellenére 7500-an adták be a jelentkezésüket. A következőkben egy előzetes szűrés után egy online angol nyelvi teszttel, majd egy fizikai vizsgálattal és egy személyes interjúval válogatják ki a legrátermettebbeket. Ha minden a tervek szerint alakul, márciusra végeznek a hétszáz ember kiválasztásával, amit nyáron egy nagyjából hat hónapos kiképzés követ majd. Akik ezt is sikerrel teljesítik, a jövő év elején szolgálatba is állhatnak, először nemzetiségtől független, közös uniós egyenruhába bújva.

Ugyan a Frontex kapui elvileg minden tagállam előtt nyitva állnak, az adatok mégis azt mutatják, hogy a munka főként az újonnan csatlakozó és a déli országok között népszerű igazán – idézte az EUobserver című uniós szakportál Fabrice Leggerit, a Frontex igazgatóját. Az ügynökség francia vezetője úgy vélte, hogy ennek oka elsősorban az lehet, hogy ezekben az államokban nem olyan magas a fizetés, mint a régebbi, alapító uniós tagokban, ami vonzóvá teheti az uniós határőri karriert. A nyilvános álláshirdetésekből kiderül, hogy ez beosztástól függően nettó 2004 eurótól (675 ezer forint) indul és 3348 ­euróig (1,1 millió forint) terjed. Ezt még a körülményektől függően kiegészítheti egy sor egyéb juttatás.

Kitoloncolandó migránst kísérnek egy görög hajóra
Fotó: Reuters

Az Európai Unió tavalyi döntése alapján a Frontex műveleti létszámát fokozatosan tízezer főre emelnék 2027-ig. A szervezet honlapja szerint jelenleg átlagosan 1300-an dolgoznak az unió külső határain, főként Görögországban, Olaszországban, a nyugat-balkáni útvonalon. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a költségvetésük is: míg 2005-ben mindössze hatmillió euróból gazdálkodhattak, a tervek szerint idén több mint 420 millióból fognak. Az ügynökséget eredetileg azért hozták létre, hogy a tagállamok rendvédelmi erőinek közös koordinálásával segítsék a külső határok védelmét. Feladatuk így nagyon szerteágazó, a helyzet- és kockázatelemzéstől kiterjed a hagyományos határellenőrzési munkáig, a csempészek elleni harcig, a kitoloncolásig, sőt a tengeri mentésig. Az Európai Unióban néhányan a Frontex hatásköreinek és létszámának kibővítésében látják a megoldást a migráció megfékezésére. Azonban mint arra a magyar kormány is figyelmeztetett, az ügynökség segíthet ugyan, de a határok megvédéséhez tízezer ember is kevés, és a tagállamok feladatát nem lehet egészében egy közös uniós szervre bízni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.