Arcfelismerővel keresik a kínaiakat

Moszkva is radikális módszerekkel küzd a Kínából indult koronavírus terjedésével szemben. Múlt hét csütörtöktől Oroszország lezárta a kínai határait, a fővárosban pedig arcfelismerő rendszer segítségével keresik a kínai állampolgárokat. Közben az orosz gazdaság vesztesége a napi ötmilliárd forintot is elérheti a járvány miatt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 25. 6:50
Chinese young women are pictured wearing mask in the Red Square in Moscow
Távol-keleti turisták fotózkodnak a Vörös téren Fotó: REUTERS/Maxim Shemetov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvában a mai napig még nem regisztráltak új koronavírusos megbetegedést, de nagy erőket vetnek be a megelőzésre. – A Kínában kialakult aggasztó helyzetet figyelve a szövetségi kormánnyal közösen minden további intézkedést megteszünk, hogy a járvány ne jusson be Moszkvába. Ehhez figyelembe kell vennünk városunk, mint a világ egyik legnagyobb tranzitközpontjának jellegzetességeit – írta Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a hivatalos blogjában múlt héten.

A kínai Hupej tartományból indult Covid-19 vírus miatt Moszkva múlt hét csütörtökön lezárta a kínai-orosz határt. Azóta csak azok a kínai állampolgárok juthatnak be Oroszországba, akiknek tranzit-, szolgálati, humanitárius vagy üzleti vízuma van. A korlátozások bevezetése óta mindenkinek, aki Kínából érkezik, kötelezően kéthetes otthoni karanténba kell vonulnia.

A moszkvai térfigyelő rendszer mostantól azokat figyeli majd, akik Kínából érkeztek, de a 14 napos karantént megszegve mégis kimerészkedtek az utcára. Másrészt azokat is megpróbálják azonosítani, akik még a múltheti korlátozások bevezetése előtt érkeztek az országba – megfelelő adatok híján itt elsősorban a kínai állampolgárokat próbálják kiszűrni. Az RBK orosz hírügynökség adatai szerint a múlt hétig közel két- és fél ezer embert küldtek kötelező otthoni karanténra a hatóságok. Oroszországban ezidáig összesen két koronavírusos megbetegedést regisztráltak, mindketten kínai állampolgárok.

Távol-keleti turisták fotózkodnak a Vörös téren
Fotó: REUTERS/Maxim Shemetov

Moszkvában a belügyminiszté­rium adatbázisa alapján 2019-ben közel 170 ezer térfigyelő kamera működött, azonban tavaly ezekből csupán háromezer darab volt a belügyminisztérium arcfelismerő rendszerébe kötve, tesztjelleggel. Az év elejétől elindult a rendszer kiterjesztése az orosz főváros összes kamerájára. Szobjanyin szerint szep­tember 1-jéig a moszkvai metróhálózat összes kamerája is képes lesz a mesterséges intelligencia alapú arcfelismerésre.

A Kínából indult Covid-19 járvány az orosz gazdaságot is negatívan érintette. Kína Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnerének számít, a kínai kereskedelmi minisztérium adatai alapján 2019-ben a két ország kereskedelmi forgalma meghaladta a 110 milliárd dollárt. Ezzel Kína részesedése az orosz kereskedelemben 16,6 százalékot tett ki. A januárban kirobbant járvány egyrészt megakasztotta a kereskedelmi kapcsolatokat, másrészt alaposan visszavetette a kínai energiaszükségleteket is. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerint az orosz gazdaságot napi egymilliárd rubel – napi közel ötmilliárd forint – veszteség éri a koronavírus kapcsán.

Álhírek és összeesküvés-elméletek

Moszkva lehet a kiindulópontja az interneten terjedő, koronavírusról szóló álhíreknek – állítja az amerikai külügyminisztérium. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint több ezer, Oroszországhoz kapcsolódó közösségimédia-profil lehet, amelyek január 20. óta terjesztenek valótlan információt a Kínából kiindult járvány eredetével kapcsolatban. Washington szerint ezeknek egy célja van: olyan összeesküvés-elméleteket terjeszteni világszerte, amelyek aláássák az Egyesült Államok jó hírnevét. Az interneten terjedő összeesküvés-elméletek szerint a koronavírusnak homályos eredete van: Amerikához és a CIA-hez kapcsolódhat, és az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik eszköze lehet. A terjesztésben több ezer angol, francia, spanyol, német és olasz nyelvű profil vesz részt, amelyek korábban orosz hátterű összeesküvés-elméleteket népszerűsítettek, többek között Szíriáról vagy a chilei és franciaországi tüntetésekről. Az amerikai külügyminisztérium szerint ezek a híresztelések megteszik a hatásukat, és egyes afrikai és ázsiai országokat gyanakvóvá tesznek a Nyugattal szemben. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova tagadta a vádakat, amerikai álhíreknek nevezve azokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.