A kínai gazdaságot letarolta a járvány

Kína gazdaságában is rendet vágott a koronavírus által gerjesztett járvány az idei év első két hónapjában – derül ki a pekingi statisztikai hivatal legfrissebb jelentéséből. A kormány bizakodik, szakértők szerint azonban még nincs vége a rémálomnak.

Mártonffy Attila
2020. 03. 18. 17:04
Védőmaszkos munkások a Honda vuhani gyárában Fotó: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy az összes üzleti szektor tevékenysége úgyszólván összeomlott a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kínában a Covid-19-járvány megfékezésére irányuló drákói intézkedések nyomán, eddig példa nélküli sokkhullámot indított el világszerte. A kínai statisztikai hivatal szerint ez év januárjában és februárjában az országban több mint húsz százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2019 hasonló időszakához képest, az ipari termelés 13,5 százalékkal esett, az állóeszköz-beruházás pedig még ennél is nagyobb mértékben, 25 százalékkal zuhant. Ez jóval rosszabb, mint amire elemzők számítottak, ráadásul az ipari termelés csökkenésének üteme történelmi mélypontot ért el.

Egyes elemzők szerint márciusban még rosszabb eredmények várhatók. Úgy vélik, hogy Kína 14 ezer milliárd dolláros gazdasága – azaz a GDP – a legjobb esetben is hat százalékkal fog zsugorodni az idei első negyedévben az egy évvel korábbi, hasonló periódushoz hasonlítva. Ez pedig a legrosszabb teljesítmény lenne az elmúlt csaknem ötven évben. Hasonlóan katasztrofális eredményt 1976-ban produkált a kínai gazdaság, amikor Mao Ce-tung (Mao Zedong) kommunista pártvezér halálával véget ért a gazdaság és a társadalom tíz évig tartó agóniája – tekint vissza a CNN amerikai hírtelevízió online híroldala.

Védőmaszkos munkások a Honda vuhani gyárában
Fotó: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou

Annak ellenére, hogy nyugati közgazdászok további negatív hatásokra számítanak a „pusztító” első két hónap után, a kínai kormány bizakodó. Peking a gazdaság talpra állításán fáradozik, s a munkához való visszatérésre biztatja a vállalatokat, miközben azért még mindig szigorú intézkedéseket vezetnek be a fertőzések kiújulásának, a visszafertőzés elkerülésének érdekében. A statisztikai hivatal szerint a második negyedévben javulás fog mutatkozni a gazdaság fejlődésében, miután lassan-lassan felélénkül a vállalati tevékenység. A kormány ezt különféle gazdaságpolitikai intézkedésekkel támogatja is, többek között kamatcsökkentéssel, a likviditás erősítésével és adókedvezményekkel. A kínai jegybank hétfőn százmilliárd jüant (14,3 milliárd dollár) pumpált a gazdaságba azzal, hogy olcsó hitelfelvételt tett lehetővé a kereskedelmi bankok számára.

Szakértők viszont azt mondják, nem lesz sok foganatja az erőfeszítéseknek, mivel a nagyarányú munkanélküliség Kínában visszafogja a fogyasztást, valamint a vírus gyors globális terjedése korlátozza az exportot, még akkor is, ha a gyárak visszatérnek a normál üzemmódhoz. Kínában februárban 6,3 százalékos volt a munkanélküliség, míg tavaly decemberben csak 5,2 százalékon állt ez a mutató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.