Otthon ünneplik a ramadánt a muszlimok

A járvány miatt szinte mindenütt bezárták a mecseteket és betiltották a csoportosulásokat.

2020. 04. 23. 9:48
A worker cleans and sterilises the Kaaba, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), ahead of the holy fasting month of Ramadan, in the Grand mosque in the holy city of Mecca
Tisztítják a mekkai Kába-szentélyt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte majd kétmilliárd muszlim ünnepli mától a ramadánt, az iszlám legszentebb hónapját, amely alatt napkeltétől napnyugtáig böjtölnek a hívők. Idén a koronavírus-járvány miatt azonban a ramadán is különleges lesz. Az ünnep ugyanis alapvetően közösségi élmény: az iftárt, a böjtöt megtörő esti vacsorát, valamint a taravíhot, az éjszakai közös imát hagyományosan együtt töltik a muszlimok. A járvány miatt viszont szinte mindenütt bezárták a mecseteket és betiltották a csoportosulásokat.

A muszlim többségű országok szinte mindegyike korlátozza a taravíhot és az iftárt. A vezetők és imámok arra kérték a lakosságot: otthon ugyanúgy böjtöljenek, imádkozzanak, ám idén a közösségi vallásgyakorlást kerüljék. Számos helyen a világhálóra költözik az ima, különféle alkalmazásokon keresztül virtuálisan gyűlhetnek össze a hívők vagy hallgathatják a Korán-recitálásokat és a hitoktatást.

Tisztítják a mekkai Kába-szentélyt
Fotó: Reuters

Ramadánkor gyakoribb a jótékonykodás és a szegényeknek biztosított iftár – ilyenkor minden jó cselekedet többszörösen számít –, de most arra buzdítanak mindenkit, hogy lehetőleg az adományokat is a világhálón keresztül juttassák el a rászorulóknak. Magyarországon sincs ez egyébként másként, a Magyarországi Muszlimok Egyháza már márciusi közleményében jelezte, hogy a járvány miatt felfüggesztik a közös imákat. Kilóg a sorból viszont Pakisztán, ahol nyitva tartanak a mecsetek, azzal a kikötéssel, hogy az embereknek legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. – Nem emlékszem rá, hogy valaha történt volna már ilyen. A történelmi dokumentumok és különféle archívumok alapján még a II. világháború vagy a természeti katasztrófák idején is összegyűltek a muszlimok ramadánkor – nyilatkozta az al-Dzsazíra hírcsatornának Mohd Faiszal Musza maláj kutató.

A járvány nem csak a szent hónapot érinti, hiszen Szaúd-Arábia még Mekkát is lezárta a zarándokok elől, Jeruzsálemben az al-Aksza-mecsetre került lakat, Irán is betiltotta a síita szent helyek látogatását. Hogy meg lehet-e idén rendezni a július végén esedékes hadzsot, a mekkai nagy zarándoklatot, egyelőre teljesen bizonytalan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.