A Moszad kövezi ki az izraeli-EU kapcsolatok útját

Felbecsülhetetlen „árucikké” vált az izraeli hírszerzés, azaz a Moszad információexportja a mai, szinte állandó terrorfenyegetettségben élő nyugati világban, ez pedig már kézzelfogható diplomáciai eredményeket is hozott Izrael és az Európai Unió kapcsolatában.

2020. 05. 15. 11:40
null
Jeruzsálem, 2020. április 28. Járókelõk légoltalmi szirénák hangja mellett kétperces hallgatással és mozdulatlansággal róják le kegyeletüket az áldozatok emléke elõtt Jeruzsálemben 2020. április 28-án, a hõsi halottak és a terrorizmus áldozatainak izraeli emléknapján, a jóm hazikaron. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős szerepe volt abban a Moszadnak, hogy a hónap elején Németország bejelentette a Hezbollah terrorszervezetté minősítését, valamint a libanoni síita szervezet tevékenységeinek betiltását egész Németországban, írta elemzésében a The Jerusalem Post. Az izraeli lap szerint, noha a lépés a németországi pártok több hónapos kemény munkájának az eredménye, az izraeli hírszerzésnek közvetlen, és jogilag is olyan megfelelő bizonyítékokkal kellett ehhez hozzájárulnia, amelyekkel a Hezbollah közvetlenül is terrorcselekményekhez köthető. Egy, a nevét elhallgatni kívánó izraeli tisztviselő, a 12-es csatornának az eset kapcsán elmondta, ez azért volt kulcsfontosságú Berlin számára, mert

az iszlamista szervezet által a Közel-Keleten elkövetett terrorcselekmények önmagukban nem lettek volna elegendők a döntés meghozatalához, az izraeli hírszerzés azonban bizonyítékokkal tudott szolgálni a német földön tevékenykedő Hezbollah-ügynökökkel kapcsolatban, ez pedig már elegendő okot szolgáltatott a szervezet feketelistára helyezéséhez.

Tulajdonképpen ennek a hónapok óta tartó kémműveletnek volt az is az eredménye, hogy nemrég a német hatóságoknak sikerült rálelniük egy, a Németországi déli részén található raktárra, amelyben több száz kilogramm robbanóanyaghoz szükséges ammónium-nitrátot tárolt a Hezbollah.

A The Jerusalem Post a fentiek alapján arra a következtetésre jut, a zsidó állam számára

a mai, szinte állandó terrorfenyegetettségben élő nyugati világban felbecsülhetetlen „árucikké” vált a Moszad információexportja.

A német példa ráadásul csak egy eset a sok közül, amikor a külügyminisztérium helyett az izraeli hírszerzés volt az, amely jelentősen elősegítette Izraelnek az európai országokkal fenntartott kapcsolatait, illetve azok javítását.

Tavaly decemberben például Dániában is a Moszad segítette azt a műveletet, amelynek következtében sikerült lekapcsolni egy 20 terroristából álló, az észak-európai országban merényletsorozatot tervező sejtet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.