időjárás 5°C Zalán 2023. március 30.
logo

A Moszad kövezi ki az izraeli-EU kapcsolatok útját

Tóth Loretta
2020.05.15. 11:40
A Moszad kövezi ki az izraeli-EU kapcsolatok útját

Felbecsülhetetlen „árucikké” vált az izraeli hírszerzés, azaz a Moszad információexportja a mai, szinte állandó terrorfenyegetettségben élő nyugati világban, ez pedig már kézzelfogható diplomáciai eredményeket is hozott Izrael és az Európai Unió kapcsolatában.

Jelentős szerepe volt abban a Moszadnak, hogy a hónap elején Németország bejelentette a Hezbollah terrorszervezetté minősítését, valamint a libanoni síita szervezet tevékenységeinek betiltását egész Németországban, írta elemzésében a The Jerusalem Post. Az izraeli lap szerint, noha a lépés a németországi pártok több hónapos kemény munkájának az eredménye, az izraeli hírszerzésnek közvetlen, és jogilag is olyan megfelelő bizonyítékokkal kellett ehhez hozzájárulnia, amelyekkel a Hezbollah közvetlenül is terrorcselekményekhez köthető. Egy, a nevét elhallgatni kívánó izraeli tisztviselő, a 12-es csatornának az eset kapcsán elmondta, ez azért volt kulcsfontosságú Berlin számára, mert

az iszlamista szervezet által a Közel-Keleten elkövetett terrorcselekmények önmagukban nem lettek volna elegendők a döntés meghozatalához, az izraeli hírszerzés azonban bizonyítékokkal tudott szolgálni a német földön tevékenykedő Hezbollah-ügynökökkel kapcsolatban, ez pedig már elegendő okot szolgáltatott a szervezet feketelistára helyezéséhez.

Tulajdonképpen ennek a hónapok óta tartó kémműveletnek volt az is az eredménye, hogy nemrég a német hatóságoknak sikerült rálelniük egy, a Németországi déli részén található raktárra, amelyben több száz kilogramm robbanóanyaghoz szükséges ammónium-nitrátot tárolt a Hezbollah.

A The Jerusalem Post a fentiek alapján arra a következtetésre jut, a zsidó állam számára

a mai, szinte állandó terrorfenyegetettségben élő nyugati világban felbecsülhetetlen „árucikké” vált a Moszad információexportja.

A német példa ráadásul csak egy eset a sok közül, amikor a külügyminisztérium helyett az izraeli hírszerzés volt az, amely jelentősen elősegítette Izraelnek az európai országokkal fenntartott kapcsolatait, illetve azok javítását.

Tavaly decemberben például Dániában is a Moszad segítette azt a műveletet, amelynek következtében sikerült lekapcsolni egy 20 terroristából álló, az észak-európai országban merényletsorozatot tervező sejtet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.