Nem bízik Haftárban a líbiai kormány

Általános tűzszünetet hirdetett Haftár tábornok Líbiában a ramadán idejére.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 03. 20:57
Libyan policemen wearing protective masks, stand guard on a street during a curfew imposed to prevent the spread of coronavirus disease (COVID-19), in Misrata
HEALTH-CORONAVIRUS/LIBYA Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános tűzszünetet hirdetett Haftár tábornok Líbiában a ramadán idejére – adta hírül a Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője, Ahmed al-Miszmári egy csütörtöki televíziós nyilatkozatában. Az országban egy éve bontakozott ki ismét fegyveres konfliktus, miután a Halifa Haftár tábornok erői az ENSZ által támogatott és Tripoliban székelő Nemzeti Megállapodás Kormánya ellen szálltak harcba. A Haftárral szemben álló Nemzeti Megállapodás Kormánya ugyanakkor nem fogadja el a tűzszünetet, és csak időhúzásnak tekint rá, írja a France24 francia hírcsatorna. „A korábbi tűzszünetek megsértése miatt már nem bízunk benne [Haftárban]” – idézte a kormány képviselőjének szavait a csatorna.

Fotó: Reuters

A tábornok szóvivője szerint a tűzszünet a nemzetközi közösség és a „baráti országok” kérésére jött létre. A török Hürriyet lap értesülései szerint a baráti országok mögött kifejezett orosz kérés volt, amely valójában nem a ramadánnal, hanem Haftár meggyengült pozícióival állhat összefüggésben. Az elmúlt hetekben a tábornok hadserege több fontos pozíciót is elvesztett a kormányerőkkel szemben. Haftár ellenfelei jelenleg az egyik legfontosabb, Tripolitól mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő tarhúnai bázisát próbálják körülvenni.

Líbiában már lassan kilenc éve, Moammer Kadhafi megbuktatása óta nem tudott helyreállni a rend. Jelenleg a kőolajban gazdag észak-afrikai országban a hatalom két, egymással szemben álló fél között oszlik meg: az ENSZ által támogatott, Tripoliban székelő Nemzeti Egység Kormánya és a tobruki központú Képviselőház között. Ez utóbbi adott felhatalmazást Halifa Haftár tábornoknak a kormánnyal rivális katonai erők vezetésére. A líbiai helyzet egyfajta proxy háborúnak is tekinthető: a nemzetközileg elismert kormányerőket Törökország támogatja, amely katonai szakértőivel és anyagi hozzájárulással is segíti a Tripoliban székelő hatalmi központot. Oroszország ugyanakkor a konfliktusban Haftár tábornokot pártolja, és Ankara szerint a tobruki erők oldalán orosz zsoldosok is részt vesznek a harcokban. Haftár tábornok tavaly áprilisában indította a Tripoli elleni offenzívát, de jelentős előrelépést mindmáig nem sikerült elérnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.