A megerősített határokon is több ezer migráns jutott át

A járványhelyzet miatt minden ország lezárta és megerősítette határait, ez ugyanakkor nem állította meg a migrációt, pusztán némileg lelassította azt. A V4NA összeszedte a legérintettebb területekhez közeli jelentéseket, hogy képet adjon az elmúlt hónapokban valamelyest háttérbe szorult jelenségről.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 25. 14:48
null
V4 Grafika Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt minden ország megerősítette a határvédelmét és lezárta határait, hogy a forgalom csökkentésével megakadályozza a vírus terjedését. Bár az intézkedések miatt a turizmus például megállt, az illegális migráció bár valamelyest lelassult, korántsem állt meg. A V4NA több mint negyven különböző jelentés és hír összesítése után próbált meg képet alkotni az elmúlt hónapokban némileg figyelmen kívül hagyott bevándorlási jelenségről.

[caption id="" align="alignnone" width="760"]A Frontex és a sajtójelentések alapján összegzett illegális határátlépések A Frontex és a sajtójelentések alapján összegzett illegális határátlépések[/caption]

Málta

A szigetország így is a világ legsűrűbben lakott országai közé tartozik, kormánya már korábban bejelentette, hogy csak az elmúlt pár hónapban több illegális migráns érkezett a szigetre, mint tavaly egész évben, és nem hajlandó több bevándorló befogadására, mert „megtelt”. Az ország a járványidőszak alatt március 10-én zárta le a határait és bár sok migránst visszafordított, több száz illegális bevándorlónak mégis sikerült elérnie az ország partjaihoz. Májusban több alkalommal is érkeztek Máltára migránsok, akiket a kormány turistahajókon helyezett el. A május 25-i jelentések szerint körülbelül háromszáz migráns várakozott már a Captain Morgan hajóin. A vállalat naponta mintegy háromezer eurót kap arra, hogy a fedélzetén ellássa a bevándorlókat. A hajón lévő migránsok közül 19-en ténylegesen be is léptek az ország területére, őket egészségügyi okok miatt szállították a szárazföldre.

A kormány sokáig próbálkozott küzdeni az NGO-k nyomása ellen, akik már gyilkossággal is megvádolták a miniszterelnököt és perekkel fenyegetőztek. Végül június 8-án a máltai kormány beadta a derekát, és engedett partra szállni 425 migránst a turistahajókról, miután már a migránsok kezdtek azzal fenyegetni, hogy felrobbantják az őket szállító hajókat.

Olaszország

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb áldozata Olaszország volt, amely már március 9-én lezárta határait, hogy megvédje lakosságát. A migrációt ugyanakkor ezzel nem tudta megállítani, csak lassítani. Egy hét sem telt el, és március 14-én már 43 migráns kötött ki az országban, továbbá az InfoMigrants által idézett jelentések szerint addig a napig is több tucat bevándorló ért partot. Az ANSA hírügynökség arról számol be, hogy április 8-án, három hét szünet után meg is jelent az első migránshajó, ami 34 bevándorlóval a fedélzetén kötött ki Lampedusán. Toto Martello polgármester azonnal karanténba helyezte az érkezőket.

Húsvétkor újabb illegális hullám érkezett, amikor a Sea-Watch négy migránscsónakot azonosított, melyek 258 embert szállítottak, és végül Máltán és Szicíliában kötöttek ki. Ebből az EPD hírügynökség szerint 178 érkezett olasz területre.

Májusban Giuseppe Conte bejelentette, hogy lazítani fognak a határzáron, amivel egy időben lejárt a Palermónál állomásozó Alan Kurdi és Aita Mairi hajók 14 napos karanténja, a fedélzetükön lévő 183 migránst így fogadni tudták. Az Alan Kurdit ezt követően a kikötőben tartották, mert mint kiderült, nem felelt meg a nemzetközi tengerjogi előírásoknak.

Május 6-án az InfoMigrants újabb „láthatatlan” illegális kikötésről számolt be Szicíliában, ezúttal ötven fő érkezett a szigetre. Ezen a héten Lampedusán is három hajó kötött ki összesen 146 utassal. Ezt követően Martello már „több vészhelyzetről” is beszámolt, és értetlenül állt a sorozatos beérkezők előtt.

Egy hét múlva újabb 79 illegális migráns kötött ki a Marina St. Johns hajón Szicíliában az EPD adatai szerint, további 162 pedig a tengeren várakozott.

Időközben Triesztben a lezárás ellenére ugyanezen a héten 12 óra alatt 140 bevándorló érkezett a városba, ami az észak-olaszországi polgármestereket arra késztette, hogy egy emberként írjanak Giuseppe Conténak, és felhívják a figyelmét a „fenntarthatatlan” állapotokra. A rendőrség adatai szerint azon a héten összesen 240 ember érkezett Triesztbe.

Június 3-án az olasz kormány ismét lazított a határzáron, és megnyitotta határait a schengeni zóna felé, ami egyből útnak indította a mentőhajókat. A Sea-Watch 3 például három héten belül már 211 bevándorlóval kötött ki Szicíliában, és a nemzetközi menekültnap „tiszteletére” a Mare Jonio 67 illegális bevándorlót hozott Lampedusára.

Ezzel bár még véget sem ért a koronavírus miatti zárlat Olaszországban, annak bevezetésétől kezdve összesen több mint 1343 illegális bevándorló beérkezéséről érkezett jelentés.

Görögország

A görögök erőteljesen felléptek az illegális migráció ellen a koronavírus ideje alatt, a határaikat lezárták, és igyekeztek is úgy tartani. Bár a bevándorlók még így is utat találtak az országba, ez lényegesen kevesebb esetben sikerült. A görög bevándorlási minisztérium adatai szerint áprilisban csupán 79 illegális migráns lépett be Görögországba.

Görögországban a kormány határkerítést is épít, ezt május végén jelentették be. Így akarják felvenni a harcot a migránshullámmal és megvédeni az országuk érdekeit. Ugyanakkor más a helyzet a görög szigetek közötti migránsmozgással, mert az adatok szerint áprilisban 11 825 migráns utazott a szárazföld és a szigetvilág között, és ez tovább folytatódott májusban is.

A Proto Thema beszámolója alapján május 6-án 51 migráns érkezett meg csónakokon Leszboszra, majd alig tíz napon belül újabb 19. Májusban ráadásul újra megindultak a migránsok Törökország felől, ami azért jelentett gondot, mert így elkezdtek megjelenni a koronavírussal fertőzött bevándorlók is. Összesen négy ilyen migránst jelentettek hivatalosan a hírek.

Júniusban először 4-én érkezett meg 32 újabb migráns a török partok felől Leszboszra, a lap szerint március óta csak erre a szigetre érkeztek bevándorlók. Június 7-én Afrikából érkezett meg egy csónak szintén Leszboszra, benne negyven migránssal, ez volt a hónapban a második eset, majd egy héttel rá Leszbosz közelében észleltek egy csónakot, benne 36 migránssal. Őket kimentették és partra szállították, ahol letesztelték őket a koronavírusra, majd karanténba helyezték őket. A csónakban irániak és afgánok utaztak, köztük két terhes nő is.

A június 17-i adatok szerint addig a hónapban összesen 185 migráns érkezett meg Leszboszra öt részletben, ezzel a zárlat ellenére eddig 334 illegális határátlépő érkezett az országba.

Egyesült Királyság

Bár sok olasz lap hozza címlapon a migránsok invázióját, ez mégis köztudott tény az országban. Nem úgy, mint a britek esetében, akik Nigel Farage tudósításaiból értesültek, hogy hatalmas menekülthullám érkezik az országba, csak nem Líbiából vagy Szíriából, hanem Franciaországból.

A politikus szinte minden nap friss információval látja el követőit a témában.

Farage arra is többször rámutatott, hogy a bevándorlók mozgatásában maguk a francia hatóságok is közrejátszanak, és több alkalommal is készített felvételt a francia parti őrség hajóiról, amik a migránsokat szállító csónakokat kísérik, keresztül a csatornán egészen a doveri sziklákig.

A Breitbart London adatai szerint március 23-a óta, amikor a kormány elrendelte a zárlatot, több mint 1620 migráns érkezett a francia menekülttáborokból az Egyesült Királyságba annak ellenére, hogy Calais és Dunkirk is tömeges koronavírus-fertőzésekkel küzd.

A dolog érdekessége, hogy a belügyminisztérium statisztikái szerint csak 2017-ben Calaisből mintegy 17 ezer átkelési kísérletet akadályoztak meg a francia hatóságok, tehát az ezres bevándorlótömegek csak töredékei az átkelni szándékozóknak.

A Frontex adatai szerint 2020-ban májusig mintegy 28 ezer illegális határátlépést regisztráltak a Schengen-zónában, azonban azt nem tudni, hogy ebből mennyit fordítottak vissza. Az IOM korábban arra is rámutatott, hogy a határzárak miatt csak azokról a migránsokról tudunk, akiket a hatóságok elfogtak, és nem tudjuk pontosan, hogy hányan vesztek oda út közben. Ugyanezen gondolatmenet arra is felhívja a figyelmet, hogy elképzelni sem tudjuk, pontosan hány illegális bevándorló érkezett és érkezik Európába, hiszen rengetegen csúsznak ki a hatóságok kezei közül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.