Megnyíltak az amerikai pénzcsapok

Barack Obamával kapcsolt új fokozatra a demokraták döcögő adománygyűjtő kampánya.

2020. 06. 25. 6:45
Former U.S. President Obama, former U.S. Vice President Biden and Jill Biden converse as they watch a wheelchair basketball event with at the Invictus Games in Toronto
Közös meccsnézés 2017-ben. Az elnök és alelnöke már a hivatalban is rájátszottak baráti kapcsolatukra Fotó: Mark Blinch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretlek, Joe!

– Én is szeretlek, haver!

Ezekkel a szavakkal búcsúzott egymástól Barack Obama és Joe Biden azon a keddi kampányrendezvényen, amelyen az egykori amerikai elnök besegített korábbi alelnökének, a demokraták várható elnökjelöltjének az adománygyűjtésben. Volt is ok a hálára: az este során összesen 11 millió dollárt – majd 3,5 milliárd forintot – kalapoztak össze. Ebből 7,6 millió dollárt több mint 175 ezer adományozó rakott apránként a közösbe, míg a maradék 3,4 millió dollárt egy külön, zárt körű csoportban ajánlották fel a demokratákhoz közeli vagyonos pénzemberek.

Barack Obama és Joe Biden 2008-ban még riválisként néztek szembe egymással, később azonban szoros kapcsolat alakult ki köztük, mely gyakori témája volt a médiának. Viszonyukra csak „bromance-ként” (a brother, testvér és a romance, románc szavak összevonásával) testvéri szeretetként hivatkoztak, amelyre már akkoriban is rájátszottak. Az egykori elnök ehhez képest talán kissé későn, csak áprilisban jelentette be, hogy támogatja volt alelnökét a választási küzdelmekben. A fordulatot jól jelzi, hogy míg addig csak ritkán szólalt meg politikai kérdésekben, azóta többször élesen bírálta Donald Trumpot – nem volt ez másként a keddi kampányrendezvényen sem. Márpedig Barack Obama szava máig sokat nyom a latban, országosan is elég népszerű a demokraták köreiben. Egy májusi közvélemény-kutatás szerint ha novemberben ismét ő indulhatna az elnökválasztáson, 54 százalék voksolna rá Donald Trump 43 százalékával szemben.

Közös meccsnézés 2017-ben. Az elnök és alelnöke már a hivatalban is rájátszottak baráti kapcsolatukra
Fotó: Reuters

A demokraták reménységére rá is fért a segítség, ugyanis a nyilvános adatok szerint május végéig Donald Trump már 287 millió dollárt, míg ő csak 211 millió dollárt gyűjtött össze. Igaz, az amerikai elnök már 2019 júniusában beindította kampányát, amivel a legelső napon egy 25 millió dolláros villámrajtot vett. Mégis, demokrata körökben állítólag már aggódva figyelték, hogy milyen nehezen nyílik meg a donorok pénztárcája. Nem sorakozott fel nyíltan Joe Biden mögé Soros György, a demokraták egyik legbőkezűbb támogatója sem, de az év első három hónapjában 28,3 millió dollárt pumpált a párthoz közeli szervezeteknek. Májusban aztán végre örülhettek: ez volt az első hónap, hogy Joe Biden és pártja több adományt gyűjtött össze, mint ellenfeleik. A trend azonban várhatóan júniusban ismét fordulni fog, hiszen az elnök június 14-i születésnapján újabb adományrekordról számoltak be.

Még öt hónap van a választásig, így az igazi kampányhajrá csak most kezdődik majd, a mérleg nyelve még bármelyik irányba elbillenhet. Valószínűleg a koronavírus-járvány is befolyással volt az adakozási kedvre, egyrészt a gazdasági nehézségek miatt, másrészt mert egyre inkább a világhálóra költöztek a gyűjtési akciók. És a pénz persze fontos, de nem feltétlenül sorsdöntő eleme a választásoknak. Ha az lenne, akkor senki nem állhatott volna a demokrata színekben elvérző Michael Bloomberg útjába, aki hatvanmilliárd dolláros vagyonával a világ 16. leggazdagabb embere.

Baljós számok

Koronavírus-járvány, a nyomában fellépő munkanélküliség és gazdasági nehézségek, a George Floyd halála miatt kirobbanó tüntetés- és zavargáshullám – nem alakulnak éppen szerencsésen az események Donald Trump első mandátumának utolsó hónapjaiban. Ezt tükrözik a számok is, a Gallup legutóbbi felmérései szerint az elnök támogatottsága régen látott mélységbe, 39 százalékra zuhant. Miközben az Egyesült Államok több mint 2,3 millió regisztrált Covid–19-beteggel és 121 ezer halálos áldozattal a világ legfertőzöttebb országa, a Reuters/Ipsos által megkérdezettek mindössze 37 százaléka értett egyet azzal, ahogy az elnök a járványt kezelte.

Közben a legtöbb közvélemény-kutatás szerint Joe Biden őrzi – sőt néhány szerint növelni is tudta – magabiztos, tíz százalék körüli előnyét öt hónappal a választások előtt. Az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt azért még korántsem lehet leírni Donald Trumpot. Emlékezetes, hogy 2016-ban is minden előrejelzés Hillary Clinton győzelmét jósolta, aztán mégis a republikánus jelölt örülhetett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.