Putyin jövőjéről voksol a nép

Az alkotmánymódosításról szóló népszavazás a járvány miatt egészen jú­lius 1-jéig eltart.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 28. 8:30
PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kremp pool/Alekszej Nyikolszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár harmadik napja zajlik Oroszországban az alkotmánymódosításról szóló népszavazás, amely a koronavírus-járvány miatt egészen jú­lius 1-jéig eltart. Ehhez hasonlóra még soha nem volt példa az orosz történelemben. A referendum – amelyet eredetileg április 22-én tartottak volna, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztották – várhatóan lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin 2036-ig, azaz 84 éves koráig a Kreml ura maradjon.

Fotó: MTI/EPA

Putyin január 15-én jelentett be nagyszabású alkotmánymódosítási javaslatokat, amelyek közül a legfontosabb az elnöki ciklusokra vonatkozik: mivel már második államfői időszakát tölti, a jelenleg hatályos alkotmány szerint 2024-ben le kellene köszönnie. A módosítások értelmében azonban újraindulna az államfő ciklusainak a számítása.

Ha tehát a polgárok is jóváhagyják ezt a referendumon, Putyin újabb két ciklusra, vagyis ­2036-ig Oroszország ura maradhat. A népszavazáson nem lehet az alkotmánymódosítás egyes pontjaira szavazni – a változások egységes csomagként jelennek meg. A szavazólapon egyetlen kérdés szerepel, amire csak igen vagy nem válasz adható. Az alaptörvény akkor módosulhat majd, ha a népszavazáson megjelent szavazók legalább fele támogatja a változtatásokat. A szavazásra használt urnákat éjszakánként lezárják majd, másnap pedig folytatódik a voksolás. A részvételi arányról rendszeresen beszámol a választási bizottság, de eredmények csak jú­lius 1-je után lesznek. A referendum kérdése az elmúlt hónapokban megosztotta a közvéleményt. Egy hó eleji felmérés 61 százalékra tette az igenek és 21 százalékra a nemek arányát, ezért nagy meglepetésre nem lehet számítani.

A járványhelyzet eközben nem sokat javult áprilishoz képest Oroszországban: az új fertőzöttek száma meghaladja a napi hétezer főt, és eddig több mint hatszázezren betegedtek meg. Az elhúzódó járvány miatt volt szükség a hosszabb népszavazási időszakra is. A hatóságok reményei szerint így el lehet majd kerülni a tömegeket, és megfelelően felügyelhetik az óvintézkedések betartását. A szavazóhelyiségek bejáratait testhőmérséklet-mérő szkennerekkel szerelik fel, valamint biztosítják az egyszer használatos szájmaszkokat és gumikesztyűket. Egyes helyeken szabadtéri szavazóköröket is felállítottak – így például parkok padjain, lakóközösségek udvarain, sőt utasszállító buszon is. Két régióban – Moszkvában és a Nyizsnyij Novgorod-i területen – elektronikus szavazásra is van lehetőség. Több mint 1,2 millióan jelentkeztek online voksolásra, és több mint a felük már leadta a szavazatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.