Szerb kormányfő: A parlament ostroma politikai vandalizmus volt

A szerb miniszterelnök szerint az ellenzék áll a belgrádi parlament kedd esti megrohamozása mögött.

Forrás: MTI, VajdaságMa, AP, AFP, B922020. 07. 08. 10:40
null
Belgrád, 2020. július 8. Rendõrök és tüntetõk összecsapása a belgrádi parlament elõtt 2020. július 7-én. A tüntetõk a hétvégi kijárási tilalom újbóli bevezetése ellen tiltakoznak. Szerbiában a koronavírus-fertõzöttek számának jelentõs növekedése miatt tervezik a hatóságok a szigorítások esetleges ismételt bevezetését. MTI/EPA/Koca Sulejmanovic Fotó: Koca Sulejmanovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási vereség óta felocsúdni képtelen ellenzék művének nevezte szerdán Ana Brnabić szerb miniszterelnök a Belgrádban kedd este kitört tüntetéseket, amelyek során a tiltakozók a rendőrökkel is összecsaptak, s megpróbáltak betörni a parlamentbe.

A több ezresre becsült belgrádi utcai megmozduláson a tüntetők Aleksandar Vucsics lemondását követelték, amiért az államfő kedd esti sajtótájékoztatóján arról beszélt: a koronavírus-járvány nyomán kialakult kritikus helyzet miatt a kormány fontolóra veszi a karantén újbóli bevezetését. A tervek szerint péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. Mint fogalmazott, csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb.

A legfrissebb adatok szerint több mint 16 700 ember fertőződött meg a koronavírus által Szerbiában, 330 a halálos áldozatok, és 13 ezer a gyógyultak száma.

Az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a napi új igazolt fertőzések száma: míg június elején volt olyan nap, amikor mindössze 18 új betegek regisztráltak, az elmúlt napokban ez a szám 300 fölé nőtt.

Aleksandar Vucsics rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, majdnem mindenhol megteltek már a kórházi férőhelyek.

Szerbiában március 15-én rendelték el a szükségállapotot, amelynek következtében hétvégi kijárási tilalmat vezettek be. A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően viszont napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is.

A voksoláson elsöprő győzelmet aratott, s korábban nem tapasztalt szavazói támogatást kapott az Aleksandar Vucsics vezette Szerb Haladó Párt. A 2012 óta kormányon lévő jobboldali párt a szavazatok 60,7 százalékával megszerezte a parlamenti mandátumok jóval több mint kétharmadát.

A súlyos vereséget szenvedő ellenzék állhat a mostani tüntetések mögött Ana Brnabić szerint.

– Határozottan elítélem azoknak a politikusoknak a vandalizmusát, akik a szerb parlament erőszakos megrohamozása mögött állnak, egy olyan időszakban, amikor az állami és egészségügyi rendszer a legkeményebb csapást szenvedi el a járvány kezdete óta

– fogalmazott a miniszterelnök. – Mivel nem jutottak be a parlamentbe a választásokon, ismét megmutatták a valós, erőszakos arcukat – tette hozzá. A kormánypárt egyik koalíciós partnere, az Egységes Szerbia vezetője, Dragan Marković

egyenesen terrorista akciónak nevezte a parlament épülete ellen végrehajtott kedd esti támadást.

A többnyire a szerb ellenzék köreiből verbuválódott tömeg szerint a hatalom felelőtlen, eltitkolta a járvánnyal kapcsolatos valódi számokat. A tiltakozók egy nagyjából száz fős csoportja megpróbált bejutni a parlamentbe, ez rövid időre sikerült is nekik, de a biztonsági erők könnygázzal és rohamokkal végül kiszorították őket. A tiltakozók kukákat, köveket, üvegpalackokat és egyéb törmeléket dobáltak a rendőrökre, több autót felgyújtottak.

A szerbiai rendőrfőkapitány elmondása szerint a néhány ezres tiltakozás nem spontán alakult ki, már körvonalazódik, hogy kik szervezhették a demonstrációt. Vladimir Rebić kiemelte: az éjszakai összecsapásokban legalább hatvanan sérültek meg, közöttük 43 rendőr, továbbá öt rendőrautó teljesen kiégett, a lovas rendőrség három lova is sérüléseket szenvedett, és 23 tiltakozót előállítottak.

Aggasztó járványhelyzet a térségben

Koszovóban az utóbbi 24 órában 3703-ról 3886-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A pristinai közegészségügyi intézet igazgatója szerint nem a kijárási tilalom és a vesztegzár bevezetése lehet a megoldás a járvány kezelésére, hanem az elővigyázatossági intézkedések betartása. Véleménye szerint túl hamar szűntek meg a korlátozások, az emberek túlságosan elengedték magukat, ezért nő a fertőzöttek száma. Montenegróban keddről szerdára 841-ről 907-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Sajtóinformációk szerint az ország vezetése az augusztus 30-ra tervezett parlamenti választás elhalasztását fontolgatja a kialakult járványhelyzet és az új fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.