Kifulladóban a szófiai tüntetések

A hétvégén megjelent elemzések szerint Bojko Boriszov újra visszavette a kezdeményezést az ellene és kormánya ellen hetek óta tüntető politikai ellenfeleitől. A bolgár miniszterelnök múlt pénteken ugyanis bejelentette: kész benyújtani lemondását, amennyiben a parlament hozzájárul az alkotmánymódosítást célzó nemzetgyűlés felállításáról szóló szavazáshoz.

2020. 08. 17. 7:48
Аnti-government protest in Sofia
epa08604559 Protesters block traffic at one of Sofia's busiest intersections after building a barricade during an anti-government protest in Sofia, Bulgaria, 14 August 2020. After 37 days of protests across the country, Prime Minister Boyko Borissov announced that he wants a new Constitution and the convening of a Grand National Assembly in which case he will resign as Prime Minister. EPA/Borislav Troshev Fotó: Borislav Troshev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojko Boriszov pénteken jelentette be, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, amennyiben a parlament elfogadja javaslatát egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. A tervezett referendum – amelyet Boriszov az állam újraindításának nevezett – egyebek közt a jelenleg 240 tagot számláló parlamentet 120 tagúra csökkentené, s magába foglalja az igazságszolgáltatás reformját is. Ahhoz, hogy Boriszov javaslatát elfogadják, a parlamenti képviselők kétharmadának támogatására van szükség, ami egyelőre nem látszik biztosítottnak, mert a kormánykoalíció a független képviselőkkel együtt összesen 125 szavazatra számíthat. A nemzetgyűlést legkorábban novemberben lehetne összehívni, Boriszov így biztosítaná, hogy a márciusban sorra kerülő parlamenti választásokig a kormány kezében maradjon az irányítás. A kabinet lemondása esetén ugyanis előre hozott választásokra kerülne sor, addig pedig Rumen Radev baloldali államfő nevezne ki neki engedelmeskedő ügyvivő kormányt.

Kormányoldali politikai elemzők szerint javaslatával Boriszov visszavette a kezdeményezést politikai ellenfelei­től, mások szerint zseniális blöffről van szó, mert időt nyer, és ha a parlament mégsem szavazná meg az ötletét, az ellenzékre háríthatná a felelősséget, s arra hivatkozhatna: mindent megpróbált a belpolitikai válság megoldása érdekében. A legnagyobb ellenzéki párt elutasította a kormány javaslatát. – Ez a parlament megfáradt. A legalacsonyabb intézményi bizalommal rendelkezik. Nincs hatalma komoly reformok végrehajtására – közölte Kornelia Ninova, a Bolgár Szocialista Párt elnöke. Rumen Radev pedig azzal érvelt, hogy az ő joga a nemzetgyűlés összehívása, nem a miniszterelnöké. Az államfő továbbra is a kormány lemondását és előre hozott parlamenti választásokat követel.

A már közel negyven napja tüntető fiatalok sem fogadták el Boriszov programját, s azt ígérték, mindaddig folytatják akcióikat, amíg a kormány és a főügyész lemondására vonatkozó követelésük nem teljesül. A 2014 óta hatalmon lévő Boriszov lemondását hónapok óta követelik utcai megmozdulásokon. A többnyire fiatal tüntetők a hatalmon lévőket maffiakapcsolattal, a korrupcióval szembeni tétlenséggel, az igazságügyi reform megakadályozásával és a szólásszabadság elnyomásával vádolják. A tüntetések ereje azonban egyre fogy, a három közlekedési csomóponton emelt sátrak sörfesztiválok színhelyévé váltak, ahol ingyen kapják az oligarchák által biztosított márkás italokat. Már többször volt verekedés, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a tüntetők valódi célja nem annyira politikai célkitűzéseik teljesülése, hanem a Boriszov-kormány megdöntése, előre hozott választások kiírása, Radev hatalomra juttatása. Erre játszanak rá a rendszerváltás oligarchái is, akik az esetleges kormányváltástól remélik az ellenük folyó büntetőeljárások megszüntetését.

Nő a rendzavarás miatt elégedetlen állampolgárok száma is, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek a köztársasági elnökkel szemben: megfosztanák pozíciójától, amiért az államfő az utcára, polgárháborúra szólította az embereket és amiért együttműködik a baloldali oligarchákkal.

A Barométer közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint amennyiben a héten lennének a parlamenti választások, a bolgárok 35 százaléka szavazna a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért pártra, a szocialisták a második helyen végeznének 28,2 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.