A japán parlament is rábólintott Szuga Josihide miniszterelnökségére

A földműves családból származó veterán politikusnak számos kihívással kell szembe néznie új posztján.

Mártonffy Attila
2020. 09. 16. 11:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán alsóház döntése értelmében a hetvenegy éves Szuga Josihide, a kormánykoalíciót vezető Liberális Demokrata Párt új elnöke, korábbi kabinetfőtitkár lesz ezentúl a távol-keleti szigetország miniszterelnöke, elődje, Abe Sinzo távozása után. A voksolás kimenetele nem volt kétséges, hiszen az LDP-nek a parlament mindkét házában többsége van. Abe, aki az ország történetében a leghosszabb ideig volt kormányfő, augusztus 28-án jelentette be lemondását, romló egészségi állapotára hivatkozva – emlékeztetett a távirati iroda. Abe Sinzo, még az alsóház összeülése előtt, a Reuters tudósítása szerint megtartotta utolsó kabinetértekezletét, amelynek során megköszönte miniszterei munkáját, s kijelentette,

büszke arra, amit csaknem nyolc éves hivatali ideje alatt elért.

Szuga Josihidének noha veterán politikusnak számít, számos kihívással kell szembe néznie új posztján. Japán – a többi országhoz hasonlóan – is küzd a Covid-19 járvánnyal, s a pandémiát megsínyli a világ harmadik legnagyobb gazdasága is, amely eddig soha nem látott mértékben zuhant. Korábban Szuga azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is. Másik jelentős probléma a japán társadalom rohamos öregedése – a népességnek immár harmada hatvanöt év feletti.

Mától Szuga Josihide Japán új kormányfője
Fotó: Franck Robichon / MTI/EPA

Abe szoros szövetségeseként az új kormányfő tehát várhatóan folytatja elődje Abenomicsnak aposztrofált monetáris politikáját a kormányzati kiadások és reformok terén, diplomáciai tevékenységének középpontjában pedig az Egyesült Államok és Japán alkotta biztonsági szövetség áll majd.

Szugának, akinek közvetlen diplomáciai tapasztalata elmarad elődjétől, meg kell birkóznia az Egyesült Államok és Kína közötti egyre nagyobb feszültséggel, továbbá kapcsolatot kell kiépítenie a november 3-ai amerikai elnökválasztás győztesével. A japán sajtó tudni véli, hogy Szuga az új kormány felét még az előző kabinet tagjaiból választja, az átlagéletkor hatvan év lesz, a nők száma pedig csupán kettő.

Parasztgyerekből lett kormányfő Szuga Josihide földműves családban született, édesapja epertermesztéssel foglalkozott. A politikai elittől kezdetben eléggé távol lévő Szuga lassan lépkedett felfelé a ranglétrán. A tokiói Hoszei Egyetem elvégzése után kezdetben az Liberális Demokrata Párt egyik képviselőjének titkáraként dolgozott, itt alapozta meg politikai karrierjét. Később a jokohamai városi tanács képviselője lett, majd 1996-ban bekerült a parlamentbe. 2005-ben Koizumi Dzsunicsiro kormányának kabinetminisztere lett, az Abe Sinzo fémjelezte korszakban pedig tovább növelte befolyását. Abe szoros együttműködést alakított ki az immár jobbkezeként működő kabinettitkárával, aki hatékony és praktikus szellemben végezte munkáját. Így nem meglepő, hogy főnöke erős támogatását élvezte a kormányfői posztért induló versenyben. Az egyik legnevezetesebb nyilvános megjelenése a császári udvarban történt, amikor tavaly bejelentette az új uralkodói korszakot, a Reivát, miután Akihito császár korábban lemondott fia, Naruhito javára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.