Lenin bebalzsamozott teste – a máig kísértő szovjet tabu

Már majdnem egy évszázad telt el Lenin halála óta, de bebalzsamozott teste változatlanul, központi helyen nyugszik a moszkvai Vörös téren. Oroszországban időről időre fellángolnak a viták: valóban van-e helye a kommunizmus egyik vezéralakjának a modern orosz állam szívében? A legutóbbi vita épp a napokban robbant ki, amikor az Oroszországi Építészek Szövetsége pályázatot írt ki a mauzóleum lehetséges hasznosítására. Néhány nap alatt azonban az ügy botrányba torkollt, a pályázatot gyorsan visszavonták.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 17. 17:11
null
Lenin mauzóleuma Forrás: wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Iljics Lenin – orosz forradalmár, a világ első szocialista államának a létrehozója 53 éves korában, 1924 januárjában hunyta le örökre a szemét. Hat nappal később a kommunista vezér bebalzsamozott testét egy erre a célra felépített mauzóleum üvegfedelű koporsójában helyezték el a Vörös tér kiemelt helyén. Azóta is ott fekszik.

Az Oroszországi Építészek Szövetsége szeptember 11-én nyilvános pályázatot hirdetett: a résztvevőknek új funkciókat kellett kitalálnia Lenin mauzóleuma számára. – Az októberi szocialista forradalom vezérének, V. I. Leninnek a vörös téri mauzóleumban történő elhelyezése annak az országnak a szívében, amely felismerte a történelmi hibáit (…), az orosz ortodox hagyomány és a vezér végső akaratának a megsértését jelenti – állt a pályázat leírásában.

Lenin eredeti, fából készült ideiglenes mauzóleuma 1924-ben. Forrás: Wikimedia

Néhány nap után azonban a szervezők visszakoztak, és a pályázati kiírás eltörléséről döntöttek. A szövetség vezetője, Nyikolaj Sumakov szerint életveszélyes fenyegetéseket kaptak, és „túl sok lett a negatív érzelem” az ügy körül. Az orosz Kommunista Párt – az ország második legnagyobb pártja – büntetőeljárással is megfenyegette a szervezőket.

– Az új alkotmány egyik paragrafusa egy egységként tekint a történelmünkre: birodalmi, szovjet és jelenkori. Ez egy bűncselekmény, mert megsérti a történelmi jogfolytonosságot. (…) Senkit sem hagyunk ásni a Vörös téren – mondta a Kommunista Párt vezetője, Gennagyij Zjuganov.

A mauzóleum jelenlegi gránitépülete 1930-ban épült, és az eredeti fából készült építményt váltotta fel. A szovjet időszakban a szocialista államalapító testéről legalább harminc ember gondoskodott: vigyáztak a szarkofágra, a test megfelelő hűtésére és megvilágítására, és őrizték azt a nap minden szakában. Napjainkban Lenint másfél évente „tartják karban” – a szakértők egy speciális oldatba mártják, hogy fenntartsák a test konzervált állapotát.

A szovjet hatóságok 1925-ben pályázatot hirdettek a mauzóleum megépítésére. Az egyik pályázó, Fjodor Sehtel tervei, aki egy grandiózus egyiptomi piramis formájában képzelte el az épületet

Lenin testéről 1989 óta folynak heves viták az orosz társadalomban, de az ellentétek valójában már korábban is jelen voltak, ám Lenin a szovjet időszak alatt tabunak számított. Az elmúlt évszázad során többen próbálták megrongálni az épületet és a szarkofágot, sőt történt kísérlet a halott vezér lelövésére is. A mauzóleum körüli ideológiai gondok Nyikita Hruscsov szovjet párttitkár idejében is előjöttek: 1953-ban, Sztálin halála után az ő teste is a mauzóleumba került, az épület feliratát pedig kiegészítették a nevével. Sztálin azonban nem sokáig volt a vörös téri mauzóleum lakója: 1961. október végi estéjén a teret lezárták, a feliratot lecserélték az eredetire, Sztálint pedig a Kreml falánál lévő temetőben temették el.

1990-ben a mauzóleum és a temető az UNESCO világörökség részévé vált. Az állami Összorosz Közvélemény-kutató Intézet 2017-ben készült felmérése szerint egyébként a lakosság 63 százaléka támogatja Vlagyimir Iljics Lenin újratemetését, azonban a válaszadók szerint nem a közeljövőben, hanem majd akkor, „amikor nem lesz már az a nemzedék, akiknek még mindig drága Lenin személye”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.