Valódi ámokfutás, amit a radikális balos polgármesterek csinálnak

A Tour de France ellenzése, a karácsonyfák száműzése – a szélsőbaloldali, zöldpárti polgármesterek legújabb, rendkívül megosztó és vitatható döntései túlzás nélkül egész Franciaországban felháborodást keltettek. Az Origo cikke felidézi, hogy a zavaros körülmények között megrendezett tavaszi francia önkormányzati választást több nagyvárosban a radikális baloldal nyerte. (Az első fordulót a legnagyobb járvány, március közepén tartották, minden egészségügyi ellenkezést figyelmen kívül hagyva. A második fordulót pedig nyár elején. Összességében a jobbközép nyerte a választást, de Párizsban maradt a szocialista főpolgármesternő, több nagyvárosban pedig a zöldek nyertek.)

Forrás: Origo2020. 09. 13. 17:04
Hurmic, Pierre
Bordeaux, 2020. június 29. Pierre Hurmic, a Zöldek bordeaux-i polgármesterjelöltje (k) ünnepel Bordeaux-ban 2020. június 28-án, miután az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában gyõzelmet aratott. A második fordulót március 29-re tûzték ki eredetileg, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. MTI/EPA/Caroline Blumberg Fotó: Caroline Blumberg Forrás: MTI/EPA/Caroline Blumberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bordeaux-ban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt. Közel fél évszázadon át Jacques Chaban-Delmas volt a polgármester (Pompidou alatt egyébként miniszterelnök is volt, 1969 és 1972 között), utána jött Alain Juppé, aki később szintén miniszterelnök is lett – írja az Origo cikke.

2013-tól meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma a városban (egyébként 2006 óta húsz százalékkal több migráns él itt), ők állampolgárság nélkül is szavazhatnak az önkormányzati választásokon. Minden felmérés szerint nagy többségük baloldali pártokat választ.

Bordeaux polgármestere, az Európai Zöldpárthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic most a közösségi hálókon a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt meg, szerinte „kivágott fákról van szó”, amelyek már „halottak”.

Szeptember 10-i állásfoglalásában pedig arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól” szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. „Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba”, fogalmazott a zöldpárti polgármester. De általában be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Nyilvánvalóan nem tud bemenni a lakásokba, de javaslataival erősen tudja befolyásolni az emberek karácsonyfa-állítási szokásait. A fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoztak.

Itt még nem lehetett pontosan tudni, mire készül a frissen megválasztott bordeaux-i polgármester

Nézőpontja pontosan illeszkedik abba az eszmevilágba, amelyet egy másik zöldpárti önkormányzat, Lyon polgármestere képvisel. Ő sem a koronavírus-járvány elleni védekezést tartja legfontosabbnak – állapítja meg a cikk, amely leszögezi: a környezetvédelem álságos frázisai mögé bújva harcol a hagyományok ellen.

Nem kell Tour de France, mert az túl macsó

Lyon városának nem elsősorban a karácsonyfával van baja, hanem a Tour de France-szal, amely szintén egy nagy francia hagyomány, a vidék Franciaországának nagy versenye. Egyes kisvárosokban már egy nappal előtte kempingszékeken vagy lakókocsikban várják a helyiek, hogy néhány percre lássák a versenyzőket. Maga a kerékpározás is a francia (vidéki) kultúra egyik alappillére.

A radikális baloldali polgármester viszont csak akkor engedi Lyonban, ha a „verseny komoly ökológiai fejlődésen” megy keresztül. A polgármester szerint a verseny egyéként is „piacorientált, környezetszennyező és macsó”, így aztán jövőre biztosan elkerüli majd a várost. „Mennyi gépjármű kíséri ezeket a biciklistákat? Mennyi hulladékot generál ez az egész?” – tette föl a kérdést Grégory Doucet, Lyon zöldpárti (EELV) polgármestere a Le Progès nevű helyi lapban, majd odavetette a Tour de France rajongóinak, hogy: „Nem fogadható el az olyan sportesemények megszervezése, amelyek nem azt a kérdést teszik föl először, hogy mekkora a rendezvényük ökológiai lábnyoma.” Rennes-ben a szocialista Nathalie Appéré polgármester szorosan együttműködik az önkormányzat zöldpárti többségével, és ennek a már hagyományossá vált vörös–zöld összefonódásnak köszönhetően jelentette be, hogy ez a város sem fogadja 2021-ben a világ legismertebb kerékpárversenyét.

A lyoni polgármester nem volt hajlandó a katolikus templomba belépni, de másnap letette egy mecset alapkövét

De nemcsak a sportversenyek kerültek veszélybe a zöldpártok által vezetett önkormányzatokban. Lyon zöldpárti polgármestere, Grégory Doucet nem elégedett meg azzal, hogy lemondta a Tour de France megszervezését. A helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező Vœu des Échevins (Polgámesterek kívánságai) rendezvényt egyenesen bojkottálta. „Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget”, üzente a polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek, majd megtagadta, hogy az ünnepség keretein belül belépjen a Notre-Dame-ba és az évszázados tradícióknak megfelelően átadja a szokásos aranypénzt a katolikus érseknek, amellyel a város a XVII. század óta minden évben megemlékezik a középkorban pusztító pestisjárvány áldozatairól. Másnap aztán letette egy iszlám mecset alapkövét.

Azzal nem volt semmi problémája.

Mint közismert: Lyonban közel másfél évtized alatt 25 százalékkal nőtt a bevándorlók száma. Döntő többségük muszlim.

Az ünneprontók

Másképp látja ezt a kérdést a népszerű jobbközép politikus, Xavier Bertrand Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök közeli munkatársa és minisztere, Hauts-de-France régió elnöke.

Nevezzenek a régi világhoz tartozónak, ha akarják, de nekem a karácsonyfa-állítás, a Tour de France és minden, bennünket egységbe kovácsoló hagyomány a társadalmunk kötőszövetét jelenti.

Éric Ciotti, a jobbközép Republikánusok párt parlamenti képviselője szerint „a látszatökológusok, az igazi szélsőbalosok a Föld védelmére hivatkozva támadják a karácsonyt”. A zöldpolgármesterek még Marlène Schiappa, Macron állampolgárokért felelős minisztere szerint is elvetették a sulykot, mert úgy nyilatkozott, hogy: „A zöldpárti polgármesterek valójában minden olyan ünnepet betiltanak, ami hoz némi örömöt, ünnepet a társadalomba. Sokkal rosszabbak, mint az ideológusok, mert ők igazi ünneprontók.”

A zöldekkel kapcsolatban felmerülő egyre több vitához elég csak hozzátenni azt, írja a Le Figaro, ami a szocialista vezetésű Párizs utcáin történik: Anne Hidalgo főpolgármester autóellenes intézkedései súlyos közlekedési problémákat, dugókat okoznak az autósoknak azokban az utcákban, amelyek még egyáltalán nyitva vannak az autós közlekedés előtt. A zöldpárt regionális elnöke, Julien Bayou szerint egész Franciaországot újra kellene tervezni egy, az autós közlekedést háttérbe szorító koncepció mentén.

Bayou ezenkívül a szokott szélsőbaloldali cinizmussal támadta meg Schiappát és Gérald Darmanint, Macron belügyminiszterét, akinek kinevezését követő egyik első útja Calais-ba vezetett, hogy a migránshelyzetről tájékozódjon, majd feltett egy demagóg kérdést is. Hogy mit, az kiderül az Origo cikkének további részéből, ahol az is elolvasható, hogy Clermont-Ferrand polgármestere miért kivétel, ugyanakkor az is, hogy a strasbourgi vagy grenoble-i szélsőbaloldali új polgármester szintén sok francia hagyomány eltörlését tervezgeti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.