Az arab fiatalok csaknem fele emigrálna

Kevés munka, rossz gazdaság, korrupció és kilátástalan politikai helyzet – egy friss felmérés szerint ezért költöznének el az arab országokból.

2020. 10. 12. 6:05
Migrants walk towards Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies
Migrants from Iran and Syria walk towards Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Edirne, Turkey, March 9, 2020. REUTERS/Murad Sezer - RC2CGF90OPER Fotó: Murad Sezer Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arab fiatalok csaknem fele gondolkodott már el azon, hogy elhagyja hazáját, és másik országba emigrál – derült ki a nemrég megjelent 2020-as arab ifjúsági felmérésből. A vizsgálatot három régióban, az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagországa, a Levante, valamint Észak-Afrika államaiban végezték. A projekt részeként összesen 17 országban kérdeztek meg négyezer 18–24 éves arab fiatalt, fele-fele arányban nőket és férfiakat. A megkérdezettektől arra kívántak választ kapni, hogy elköltöznének-e más térségbe, és amennyiben igen, mi ennek az oka.

Már összepakoltak

A kutatás első fő kérdése az volt, hogy a fiatalok hol képzelik el jövőjüket. A közölt eredmények szerint a megkérdezettek csaknem fele, 42 százalék válaszolta azt, hogy mindenképp szeretnék elhagyni a térséget.

A válaszadók egy része, 15 százaléka arról is beszámolt, hogy már megkezdték az ehhez szükséges előkészületeket is.

A fiatalok másik csoportja, a kutatásban résztvevők 25 százaléka jelentette ki, hogy nem határozta el magát az emigráció mellett, azonban nem tartják kizártnak, hogy a jövőben más régióban fognak élni. A közzétett adatok alapján a válaszadók mindössze 32 százaléka nem hagyná el otthonát. – Átgondoltam a költözés lehetőségét, ahogy a barátaim is. Lassan eldobjuk itteni életünket – jelentette ki például egy Bejrútban élő 23 éves fiatal.

Gazdasági kudarc

A legtöbb kivándorolni szándékozó fiatal a levantei régióból került ki, ők 63 százalékát tették ki az válaszadóknak.

A kutatás szerint az itt élő fiatalok nagy része csalódott az országa politikai vezetésében, valamint az emiatt növekvő korrupciót és gazdasági kudarcot sorolták fel döntésük megindoklására. Bejrútban nem sokkal az augusztusi tragikus robbanást követően készítették az interjúkat, így az akkori események hatással lehetnek a fiatalok véleményére – hívja fel a figyelmet a felmérésben készült tanulmány. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács fiataljainak legtöbbje azt nyilatkozta, hogy inkább hazájukban maradnának, nem terveznek más térségben élni. A felmérés szerint ezen fiatalok élethelyzete jelentősen jobb más arab országban élőkénél: kevesebb adósságuk van, sokan saját vállalkozásukat irányítják.

Nincs munka

A vizsgálat a koronavírus okozta változásokra is kitért, több válaszadó szerint a világjárvány súlyosbította az állam gazdasági nehézségeit, így saját helyzetüket is egyre inkább kilátástalannak látják.

A megkérdezett fiatalok ötöde nyilatkozta azt, hogy a járvány kitörése óta ő vagy egy családtagja elveszítette munkáját. A válaszadók szerint azonban az újbóli elhelyezkedés egyáltalán nem könnyű, a kutatás eredményei például azt is mutatják, hogy a megkérdezettek szerint Libanonban és Jordániában a legnehezebb munkát találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.