Elemér 2024. február 28.
logo

Orbán a győzelem esélyével utazhat Brüsszelbe

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg, Reuters
2020.12.09. 13:44
Orbán a győzelem esélyével utazhat Brüsszelbe

Erős vészfékmechanizmus, az Európai Bíróság nyújtotta jogbiztonság, a politikai szempontok kiszűrése – többek között ezek kaphatnak szerepet az EU némileg átdolgozott pénzügyi csomagjában, illetve az annak kifizetéseihez rendelendő feltételrendszerben. Jó hír a magyar és lengyel kormányoknak, hogy erősebb jogi és gyengébb politikai elemek vannak a jelenleg asztalon lévő javaslatban. Forrásaink szerint Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki pontosan utóbbit kérték az uniós partnerektől, hiszen korábban már megesett, hogy azok nem tartották magukat a politikai ígéreteikhez.

Orbán Viktor videóüzenetben jelentette be szerdán, hogy elutazott Brüsszelbe. „Irány Brüsszel. Este tárgyalások, holnap partraszállás ” – írta a videójához a miniszterelnök a Facebookon. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők kétnapos találkozóján vesz részt a belga fővárosban, az egyeztetések egyik legsürgetőbb ügye az EU 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagja, amelyről sajtóhírek szerint már szerdán előzetes egyezség születhet.

Jó hír a magyar és lengyel kormányoknak, hogy a jelenleg az asztalon lévő javaslatban a korábbinál jelentősen erősebb jogi, illetve gyengébb politikai elemek szerepelnek. Forrásaink szerint Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki pontosan utóbbit kérték az uniós partnerektől, ugyanis Brüsszelben korábban egyszer már az ígéretek ellenére megpróbálták a kötelező bevándorlási kvótát konszenzus helyett mindössze kétharmados többséggel kikényszeríteni.

Magyar és lengyel kormányzati körökben az előzetes megállapodást tehát komoly sikerként értékelik.

A német elnökségnek kell átnyomnia a javaslatot

A magyar és a lengyel kormány elfogadta a német EU-elnökség ajánlatát, így kompromisszum született az EU mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjáról – írta a Bloomberg szerdán. Értesüléseik szerint Budapest, Varsó és Berlin bólintott rá az egyezségre, amit további 24 országnak is el kell fogadnia.

A Reuters szerda délután arról cikkezett, hogy még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt végső megállapodásra akarnak jutni a csomag részleteiről. Idéztek egy neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki szerint van „némi nyomás” a kidolgozott alkun. Azt már a hírügynökség tette hozzá, hogy minden szem Hágára szegeződik: a liberális Mark Rutte holland kormányfőnek, a magyar és lengyel páros ellenlábasának is bele kell egyeznie a kompromisszumba.

A huszonhét uniós tagállam EU-nagykövetei mindenesetre már szerda délután asztalhoz ülnek, ahol eldőlhet, hogy első ránézésre miképp vélekednek a tagországok Budapest, Varsó és Berlin egyezségéről. – A német EU-elnökségnek kell lenyomnia a fukar tagállamok torkán a javaslatot – mondta lapunknak egy kormányzati forrás.

Az állam- és kormányfők zöld jelzését is várja az átdolgozott csomag
Fotó: MTI/EPA

Évekig elnyúló jogi eljárás jöhet

A Deutsche Welle értesülései szerint a jogállamisági rendelethez csatolnak egy záradékot, amely kifejezetten leszögezi, hogy a források lehetséges elvonása csak az EU pénzügyi érdekeinek összefüggésében valósulhat meg.

Ez azt jelenti, hogy az EU-ban lényegében kimondják: sem a migráció, sem a családpolitika ügye, az azok miatti nézetkülönbségek nem jelenthetik szankciók alapját.

Megerősítésre kerülne az eredeti szövegben is szereplő vészfékmechanizmus: tehát a büntetendő, jogsértésekkel vádolt kormány gyakorlatilag bármikor az uniós csúcsszerv, az Európai Tanács elé vihetné az aggályait. Annak pedig haladéktalanul napirendjére kellene tűznie az ügyet.

Fontos előrelépés lenne az is, amit az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korábban már emlegetett: a szóban forgó állam az Európai Unió Bíróságán is megtámadhatná a rendeletet, amit a végrehajtó szerv, az uniós bizottság csak az ítéletet követően alkalmazna. Ez a gyakorlatban több évig húzódó jogvitát jelenthet.

Kérdéses, hogy az átdolgozott jogállamisági feltételrendszerrel a balliberális többségű Európai Parlament egyetért-e, ugyanis a testületnek is rá kell majd bólintania a végső megállapodásra.

 

EU-költségvetés

Magyarország elleni szankciókról ábrándoztak Soros emberei

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.