További vizsgálatok szükségesek a brit fejlesztésű vakcinához

Az AstraZeneca/Oxford-vakcina biztonságos, viszont különböző hatékonyságot mutatott.

Forrás: Reuters, NBC, MTI2020. 12. 09. 12:51
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Fotó: Dan Himbrechts Forrás: MTI/AAP/Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanazon a napon, amikor az Egyesült Királyság tömeges oltási kampányba kezdett a Biontech és a Pfizer vállalatok oltóanyagával, a britek saját fejlesztésű vakcinájával kapcsolatban megjelent egy tanulmány független szakértőktől, amely néhány megválaszolatlan kérdésre hívja fel a figyelmet, annak ellenére, hogy az AstraZeneca/Oxford-vakcinát biztonságosnak és hatékonynak találták – számol be róla a Reuters hírügynökség.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég korábban élen járt a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésében, a The Lancet brit orvosi szakfolyóiratban közzétett kísérleti eredmények alapján azonban jelenleg még több vizsgálatra van szükség.

Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én Fotó: MTI/AAP/Dan Himbrechts

A múlt havi kísérleti eredmények két különböző hatékonysági eredményt vonultattak ugyanis fel attól függően, hogy milyen dózisokban adták be az AstraZeneca/Oxford-oltóanyagot. Amikor először egy fél adagot, majd a második körben egy teljes adagot adtak be a kísérleti személyeknek, a hatékonyság kilencvenszázalékos volt, két teljes adag beadásakor ellenben csak 62 százalékos.

A The Lancetben megjelent tanulmány ugyanakkor felvetette, hogy a két eltérő hatékonysági érték azért léphetett fel, mert a kisebb dózist a kísérletben résztvevők kevesebb mint hat százaléka kapta meg, és egyikük sem volt 55 év feletti. Ez pedig azt jelenti, hogy a vakcina hatékonyságát tovább kell tesztelni az idősebb embereken, akik fogékonyabbak a fertőzésre.

Összesítve az eredményeket, az általános hatékonyság 70,4 százalék volt, amely túllépi az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) által kitűzött minimális ötven százalékot. Az amerikai Pfizer és a német Biontech együttműködésében kifejlesztett oltás, valamint az amerikai Moderna gyógyszercég vakcinája ugyanakkor egyaránt kilencven százalék feletti hatékonyságot mutatott ki.

A kilencvenéves Margaret Keenan megkapja a Pfizer és a BioNTech oltóanyag-fejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját a britek tömeges oltási kampányának kezdetén, 2020. december 8-án
Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az AstraZeneca/Oxford-vakcina az első olyan oltóanyag, amelyet független szakértők tanulmányoztak.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora a szakfolyóiratban közölt tanulmány megjelenése után úgy nyilatkozott a keddi napról, hogy „valószínűleg 2020 eddigi legjobb napja”, mivel a szakértői véleményekkel ellátott publikáció a vakcina hatékonyságát bizonyítja – írja az NBC News.

A legfőbb üzenet az, hogy az általános hatékonyság körülbelül hetven százalék, és a bizonytalanság egyértelműen megmagyarázható

– nyilatkozta Stephen Evans, a The London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyaga azonban különösen fontos szerepet játszik a világjárvány elleni védekezésben, hiszen nemcsak olcsóbb, hanem könnyebben is terjeszthető. A vakcina a náthát okozó adenovírus legyengített változatát tartalmazza, és a vizsgálati beszámoló szerint az ilyen típusú, évtizedek óta kutatott és széles körben használt oltóanyagok jelentős előnye, hogy stabilak, gyártásuk és szállításuk könnyű, valamint normál, 2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolhatók. A Pfizer–Biontech-vakcinát ezzel szemben mínusz hetvenfokos hőmérsékleten kell tartani a szállítás és a felhasználásig tartó tárolás idejére.

A készítmény hatékonyságának ingadozása nem tartja vissza a felügyeleti hatóságok jóváhagyását az Európai Unióban és az Egyesült Királyágban, ez utóbbiban év végéig zöld jelzést kaphat az oltóanyag

– jelentette ki Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. A brit kormány reményei szerint már karácsony előtt forgalomba kerülhet ez az oltóanyag is, amelyből eddig százmillió adagot rendeltek.

Nyolcvanhat százalékos a hatékonysága a Sinopharm kínai állami gyógyszertártó vállalat koronavírus elleni vakcinájának – közölte szerdán az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma. Ez az első, nyilvánosságra hozott adat a kínai vakcina hatékonyságáról, eddig a vállalat sem közölt róla információkat. Az emírségekben szeptember elején kezdték meg a Sinopharm vakcinájának vizsgálatát 31 ezer önkéntes bevonásával 125 országból. Az utolsó, harmadik klinikai tesztelési fázisban a 18 és 60 év közötti jelentkezők 28 nap alatt két oltást kaptak. Abu-Dzabi november elején bejelentette, hogy a vakcinával beoltotta magát több magas rangú vezető, köztük Mohamed bin Rasíd ál-Maktúm miniszterelnök is. Novemberben a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna arról számolt be, hogy a vakcinával már mintegy egymillió embert oltottak be. Korábban több ország – köztük Bahrein – is adott „vészhelyzeti engedélyt” a Sinopharm-vakcina használatára, Marokkó pedig már nagy tételben rendelt belőle.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.