Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A vakcinagyártók elleni kibertámadásokra figyelmeztetnek

A német belügyminisztérium szerint valós fenyegetésről van szó, titkosított anyagok a célpontok.

Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 24. 11:19
Br Krisztina
Százezrek hallhatnak meg, ha nem sikerül alternatív forrásokból is védőoltást beszerezni Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kibertámadások érhetik a vakcinákat gyártó gyógyszeripari vállalatokat a német belügyminisztérium szerint, mely közleményében arra figyelmeztetett, hogy az oltóanyagok kutatására, előállítására és jóváhagyására vonatkozó információkhoz juthatnak hozzá a külföldi hírszerző szolgálatok.

– Több gyanús kísérletről van tudomásunk, melyekkel a német vakcinagyártók adatait próbálták megszerezni

– idézték a német belügyminisztérium közleményét a Funke médiacsoport vasárnapi lapjai, hozzátéve, hogy a kibertámadási kísérleteket kifejezetten magasnak minősítették.

A jelentés továbbá az összeesküvés-elméletek veszélyeire is felhívta a figyelmet, amelyek befolyásolhatják az oltási programok zavartalan működését, egyes politikusok szerint pedig erőszakos cselekményekhez is vezethetnek.

Konstantin von Notz, a németországi Zöldek egyik politikusa arra a tavaly decemberi hírre emlékeztetett, miszerint az Európai Gyógyszerügynökséget kibertámadás érte, mely során a Pfizer–BioNTech-oltóanyaggal kapcsolatos dokumentumok jutottak illetéktelen személyek kezébe.

– A külföldi hírszerző szolgálatok támadásai, a kémkedés és a szabotázs kockázata nagyon is valóságos

– jelentette ki a politikus.

Január elején például egy amerikai gyógyszerész azt mondta a hatóságoknak, hogy a Moderna gyógyszergyártó vállalat több mint ötszáz adag koronavírus elleni oltóanyagát akarta megsemmisíteni, mert szerinte azok nem biztonságosak. A 46 éves Stephen Brandenburg úgy gondolja, hogy a vakcinák károsíthatják az emberi szervezetet és akár a DNS-t is megváltoztathatják, ezt azonban a kutatások nem támasztják alá. A Moderna, valamint a Pfizer vállalatok korábban elmondták, hogy olyan technológiát alkalmaznak az oltóanyagok kifejlesztésére, mellyel a szervezetet a vírus elleni küzdelemre ösztönzik.

Brandenburgot már tavaly december 31-én letartóztatták, azonban bírósági tárgyalására csupán idén került sor. A helyi rendőrség közleménye szerint a férfi kivette a hűtőszekrényből a vakcinákat annak tudatában, hogy az oltóanyagokat nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani, és aki megkapja a szobahőmérsékleten hosszú ideig tárolt ellenszert, az nagyobb veszélynek lesz kitéve. A férfi 1997-ben kapta meg gyógyszerészi engedélyét, azonban saját bevallása szerint is az összeesküvés-elméletek szakembere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.