Életjelet adott Kína leggazdagabb embere

Megkerült a tavaly október 24-én „nyoma veszett” Jack Ma (Ma Jün), az Alibaba.com kínai e-kereskedelmi óriáscég alapítója.

Mártonffy Attila
Forrás: Global Times, CNN, Reuters2021. 01. 20. 18:17
Jack Ma
Jack Ma, az Alibaba.com kínai internetes kereskedelmi cég vezérigazgatója személygépkocsiban ülve távozik a párizsi államfői rezidenciáról, az Elysée-palotából 2015. március 18-án. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: Etienne Laurent Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkerült a tavaly október 24-én „nyoma veszett” Jack Ma (Ma Jün), az Alibaba.com kínai e-kereskedelmi óriáscég alapítója, tényleges vezetője (bár erről a tisztéről 2019-ben lemondott). A Kína leggazdagabb emberének tartott, milliárdos üzletember azután vált köddé, hogy 2020 őszén egy sanghaji konferencián nyilvánosan bírálta a kínai bankrendszert, az innováció akadályozásával és zálogházi mentalitással vádolva a pénzintézeteket. A csaknem három hónapos hallgatás után ismét színre lépő Jack Ma rövid, ötven másodperces, ma bemutatott videóüzenetben köszöntötte a Vidéki Tanárok Szövetségét a szervezet hagyományos díjkiosztó ünnepsége alkalmából. A virtuális összejövetelen száz tanár vett részt. Az üzletember, aki pályáját angoltanárként kezdte Csöcsiang tartomány fővárosában, az Alibabának is székhelyet adó Hangcsouban, reményét fejezte ki, hogy legközelebb már személyesen találkozhat egykori pályatársaival alapítványa, a 2014-ben létrehozott Jack Ma Foundation jótékonysági rendezvényén. A videón, amelyet a tartományi állami televízió tett közzé, bemutattak egy bevágást is, amely Ma január 10-i látogatását villantotta fel egy hangcsoui általános iskolában.

Ma Jün eltűnése – ahogy több más kínai celebritásáé is, akikre a pekingi vezetés szintén ferde szemmel nézett – széles körű találgatásokra adott alkalmat a nyugati médiában.

Valójában arról van szó, hogy az Alibaba pénzügyi szolgáltatási érdekeltségének, az Ant Groupnak a menedzsmentjét november 2-án a kínai pénzügyi hatóság berendelte egyeztetésre – érdekes módon közvetlenül az előtt, hogy az Ant papírjait egyidejűleg bevezették volna a hongkongi és a sanghaji tőzsdére egy világrekordnak számító, 37 milliárd dollár értékű első részvénykibocsátás (IPO) részeként.

A hatósági vizsgálat egy sor szigorú intézkedéssel végződött, amelyek első körében leállították a tőzsdei bejegyzést. A második körben felszólították a csoportot, hogy „igazítsa ki” üzletpolitikáját, egyidejűleg a kínai piacfelügyelet közölte, eljárást indít az Alibaba állítólagos piaci versenyt korlátozó magatartása miatt. Az eljárás azt eredményezheti, hogy gyökeresen át kell alakítani az Alibaba működési és üzleti struktúráját úgymond az állam antimonopolista harcának jegyében.

Az üzletember felbukkanásának hírére egyébként csaknem kilenc százalékkal megugrott az Alibaba részvényárfolyama a hongkongi tőzsdén. Tőzsdei elemzők megjegyezték, hogy az árfolyam-gyarapodás tavaly július óta a legnagyobb mértékű volt, ami részben hozzájárult az Ant csoport IPO-jának leállítása miatt elszenvedett árfolyamveszteség kompenzálásához. Ma Jün megjelenése megdobta a többi kínai technológiai cég tőzsdei árfolyamát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.