Lesz-e vakcinaútlevél? Az okos telefonra szabott applikációk már készülnek

– A koronavírus elleni vakcina beadatásától elzárkózók hátrányos megkülönböztetése a védőoltással rendelkezőkkel szemben az oltás kötelezővé tételét jelentené, márpedig az oltásnak önkéntesnek kell maradnia – nyilatkozta nemrég Horst Seehofer belügyminiszter. Németországban sok más vezető politikus is hangot adott azon véleményének, miszerint nem lenne fair, ha az oltás kiváltságokkal járna, mégis világszerte egyre többen veszik számításba a vakcinaútlevél bevezetését. Az aggályok ellenére azonban már számos légitársaság, köztük a Lufthansa és a Swiss Airlines, már le is szerződött a mozgás korlátozására megoldást kereső CommonPass nevű applikáció használatára, kérdés azonban, hogy az utazás digitális útlevelekhez való kötése mennyire sérti a be nem oltottak jogait.

2021. 01. 02. 15:54
null
New York, 2020. november 24. Utasok érkeznek a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre 2020. november 23-án. A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén - közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság. Három nappal korábban az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) figyelmeztetésül közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy koronavírus-járvány megfékezése érdekében a november 26-ra eső hálaadás ünnepére ne utazzanak el rokonaikhoz, az eseményt otthon, szűk családi körben, meghívott vendégek nélkül töltsék. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberiség szabad mozgásának lehetősége szinte teljesen visszaszorult az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány hatására. Tavaly januárban a világ országai utazási tilalmat vezettek be a pandémia kiindulópontjával, Kínával szemben, a vírus terjedését azonban ez sem tudta megállítani. Egy év alatt a nemzetközi utazás szinte teljesen leállt, és alig következett be bármilyen változás. Jelenleg azonban nem Kínát, hanem az Egyesült Királyságot és Dél-Afrikát – a koronavírus új változatainak gócpontjait – igyekszik elkülöníteni a világ – írja a South China Morning Post.

Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fővárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, mivel a koronavírus új, a korábbiaknál hetven százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel a térségben
Fotó: MTI/PA/AP/Stefan Rousseau

A koronavírus elleni oltási kampányok elindításának küszöbén egyre többen reménykednek benne, hogy az oltóanyag jelentheti a szabadságukat, és hamarosan újból más országokba utazhatnak.

A vakcina beadatásának igazolásához digitális egészségügyi útlevélre – egyfajta nemzetközi oltási könyvre – lehet szükség

írta nemrég az Euronews páneurópai hírportál.

Számos vállalat és technológiai csoport kezdett olyan okostelefonra szabott applikációk vagy rendszerek fejlesztésébe, amelyek lehetővé tennék a koronavírustesztek és az oltások adatainak feltöltését. Az így létrejött digitális tanúsítványok pedig arra szolgálnának, hogy felmutassuk őket, ha például koncertre, moziba vagy éppen külföldre szeretnénk menni – fejti ki a CNN amerikai hírcsatorna.

Míg az újfajta digitális igazolványok a mozgás korlátozásának problémájára igyekeznek megoldást kínálni a világjárvány ideje alatt, aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az adatok megadása visszaélésekhez vezetne.

Az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem egy tanulmányt jelentetett meg arról, hogy a digitális útlevelek milyen hatást gyakorolnának a törvényben rögzített emberi jogokra.

– A digitális egészségügyi útlevelek hozzájárulhatnak a koronavírus okozta világjárvány hosszú távú kezeléséhez, ugyanakkor alapvető kérdéseket vetnek fel az adatvédelemről és az emberi jogok megóvásáról

mondta el az Euronewsnak Ana Beduschi jogi docens, a tanulmány egyik szerzője.

A svájci székhelyű Commons Project szervezet CommonPass nevű applikációjának tervezésekor figyel rá, hogy a felhasználók biztonságosan oszthassák majd meg egészségügyi adataikat.

– A CommonPass esetében valójában nem tároljuk az adatokat, azok vagy az oltási központban, vagy az illető telefonján érhetők el. Nincsen központi adatbázisunk, így nincs mit feltörni

– nyilatkozta az Euronewsnak Thomas Crampton, a Commons Project munkatársa.

Ana Beduschi az Euronewsnak arról is beszélt, hogy azok az emberek, akik fel tudnak mutatni negatív koronavírustesztet, vagy beoltatták magukat a vírus ellen, szabadon mehetnének mindenfelé, ellenben azokkal, akik valamilyen oknál fogva nem kapták meg az oltást.

– Nem szabadna többletjogokkal felruházni azokat, akik beadatják maguknak a koronavírus elleni oltást

– mondta el Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lapnak. A német szövetségi belügyminiszter szerint a szérum beadatásától elzárkózók hátrányos megkülönböztetése a védőoltással rendelkezőkkel szemben az oltás kötelezővé tételét jelentené, márpedig az oltásnak önkéntesnek kell maradnia.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2020. október 14-én, a koronavírus-járvány idején
Fotó: MTI/EPA/Pool/Henning Schacht

A szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióiban már mérlegelik is, hogy miként lehet jogszabállyal biztosítani a beoltottak és a védőoltással nem rendelkezők egyenlőségét.

– Olyan jogi intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályoznák, hogy a magánszektor egyenlőtlen bánásmódban részesítse a beoltottakat és azokat, akik nincsenek beoltva

közölte Johannes Fechner, a CDU–CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának szakpolitikusa. Fechner azt is kiemelte, hogy elfogadhatatlan lenne és a társadalom megosztásához vezetne, ha például légitársaságok csak oltással rendelkező utasok szállítását vállalnák, vagy ha kitiltanák a vendéglőkből az oltással nem rendelkezőket.

Az aggályok ellenére azonban már számos légitársaság, köztük a Lufthansa és a Swiss Airlines, már le is szerződött a CommonPass applikáció használatára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.