Florida büntetné a közösségi médiaplatformok politikai manipulációját

Florida republikánus kormányzója törvényjavaslatot dolgozott ki a techóriások megregulázására. Ron DeSantis érvelése szerint erre azért van szükség, mert a Szilícium-völgyi vállalatok eleve diszkriminatívak a konzervatív nézetekkel szemben.

Forrás: Newsweek2021. 02. 04. 12:17
null
Az Instagram, a Twitter és a Facebook ismeretségi hálózatok lógói egy mobiltelefon kijelzőjén. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ron DeSantis, Florida állam republikánus párti kormányzója törvényjavaslatot terjesztett elő, hogy megbüntessék azokat a közösségi médiaplatformokat üzemeltető vállalatokat, amelyek felfüggesztik a délkeleti tagállam valamely politikusának felhasználói fiókját.

A techóriásokat napi százezer dollár pénzbírság sújtaná mindaddig, amíg vissza nem állítanák a letiltott személy jogosultságát a felülethez

– számol be róla a Newsweek.

A kormányzó olyan monopóliumoknak nevezte a technológiai óriáscégeket, amelyek befolyásolják az információáramlást, és eleve diszkriminatívak a konzervatív nézetekkel szemben.

– Az üzenet nyilvánvaló: a technológiai vállalatoknak ki kell maradniuk a floridai választásokból

– nyomatékosította DeSantis.

A kormányzó először január 6-án állt elő az új törvényről szóló ötletével, vagyis azon a napon, amikor öt ember vesztette életét az Egyesült Államok Capitoliumában egy erőszakos felkelés során. Donald Trump híveinek betörése az amerikai törvényhozás épületébe egy lavinát indított el a közösségi médiafelületeken – köztük a Facebokon és a Twitteren –, amelyek sorra felfüggesztették a korábbi elnök fiókhasználatát. A vállalatok döntésüket azzal indokolták, hogy Trump a felületeiken erőszakra buzdította az embereket, és megsértette a felhasználói feltételeket.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja előtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen hivatalosan is véglegesítették a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A vállalatok lépéseire reagálva állt elő DeSantis a törvénytervezettel, amely gátat szabna a politikai manipulációnak, és helyreállítaná a különböző nézetek közötti választás lehetőségét a felhasználóknak. A floridai kormányzó elmondása szerint ugyanis a technológiai óriásvállalatok egyenlőtlenül alkalmazzák a normáikat a felhasználók letiltásakor, és ez politikai elfogultságra utal.

– A techóriásoknak kötelességük lehetővé tenni, hogy a különböző nézetek megjelenjenek a felületeiken. Senkit sem lenne szabad kizárniuk, ám ők célba veszik a konzervatívokat, és politikai cenzúrát folytatnak

– hangoztatta Wilton Simpson, a floridai szenátus elnöke.

A technológiai közösség ugyanakkor aggodalommal reagált DeSantis törvénytervezetére.

– A javaslat elfojtaná az online platformok azon képességét, hogy frissítsék a közösségi szabályaikat a bűncselekmények, az erőszak és a gyűlöletbeszéd elfojtására

– fejtette ki James Hines, az Internet Association nevű érdekvédelmi szervezet déli régiójának közigazgatási ügyekért felelős igazgatója.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója elmondta: a vállalat igyekszik megakadályozni, hogy megosztó beszélgetések jöjjenek létre a közösségi médiafelületen, mivel az emberek nem szeretnék, hogy a politikai harcok átvegyék az irányítást a szolgáltatás felett.

Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója a kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő házbizottságának meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. október 23-án Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A javaslat alapján a technológiai vállalatoknak engedélyezniük kell, hogy a floridai polgárok kiválasszák azokat az algoritmusokat, amelyek vagy elnyomják, vagy befolyásolják a megjelenő tartalmat. A törvény továbbá azt is lehetővé tenné, hogy a közösségi médiát használók pert indíthassanak, ha úgy látják, hogy a vállalatok megszegték a szabályozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.