Katalán választások: ismét győz a szélsőséges nacionalizmus, vagy újra egyesül Katalónia?

Bizonytalanság övezi a vasárnapi katalán választások végkimenetelét. A felmérések szerint a katalán szocialisták (PSC) szavazati többségükkel véget vethetnének ugyan a hosszú ideje tartó katalán függetlenségi kísérleteknek, ám az azért harcoló pártok egy közösen aláírt nyilatkozatban közölték: nem paktálnak le a szocialistákkal. Utóbbiak kormányalakítási esélye így minimálisra csökkent. Ezzel együtt először kaphat helyet a katalán parlamentben a szélsőjobboldali Vox, mely az erőszakos tüntetések főszervezőjeként ismert Spanyolországban.

2021. 02. 14. 8:08
null
Voksolni akarnak a polgárok, de kérdés, hogy tudnak-e Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a bizonytalanság a katalán választások végeredményével kapcsolatban. A vasárnap esedékes voksolás előtt nem tudni, hogy melyik párt szerzi meg a szavazati és a kormányalakításhoz szükséges többséget. Katalóniában péntek óta nem lehet közzétenni az új felmérések eredményeit, így utolsó támpontként a csütörtöki statisztikai adatok szolgálnak.

Eszerint a katalán szocialista párt (PSC) a volt egészségügyi miniszter, Salvador Illa vezetésével továbbra is élvezi ugyan a katalánok többségének támogatását (22 százalék), ám az utolsó napokban a Katalónia függetlenségéért harcoló, és jelenleg is kormányon lévő Junts per Cataluña színeiben induló Laura Borrás népszerűsége is megugrott (20,4 százalék).

Utóbbi annak is köszönhető, hogy a 2017-ben Katalónia függetlenségét egyoldalúan kikiáltó, majd elmenekülő és Spanyolországban körözés alatt álló egykori elnök, Carles Puigdemon észt cégeken keresztül folytat propagandát a párt érdekében. A spanyol törvények értelmében egy párt hiába szerzi meg a szavazatok többségét, ha az ellenzéki indulók végül több parlamenti helyet tudnak koalíció révén felmutatni, akkor ők jogosultak a kormányzásra.

A katalán szocialisták helyzetét nem segíti a Salvador Illa körül kirobbant botrány sem.

Az elnökjelölt a legutóbbi, tévés kampányvita előtt nem volt hajlandó teszteltetni magát koronavírusra, miközben a többiek ezt megtették. A Néppárt részéről fel is vetődött a gyanú, hogy Illa is beadatta magának soron kívül a védőoltást, ezért ügyészségi vizsgálatot kértek az ügyben. Az egészségügyi minisztérium cáfolja, hogy Illa beoltatta volna magát. A katalán szocialista elnökjelölt döntését azzal indokolta: csak követi a protokollt, miszerint annak, aki nem mutat tüneteket, és nem állt kapcsolatban fertőzöttel, nem szükséges teszteltetni magát.

Nem ez az egyetlen esemény, ami miatt veszélybe került a szocialisták győzelme. A katalán függetlenség mellett kitartó pártok, közülük is a legtöbb szavazatra számító, jelenleg is kormányzó Junts per Cataluña és a republikánus ERC (20,1 százalék) is aláírta azt a nyilatkozatot, melyben kijelentették:

a szocialisták győzelme esetén egyikük sem paktál le a párttal, hogy az ne tudja megszerezni a kormányzáshoz szükséges többséget.

Illa szintén azt hangoztatta a kampányidőszakban, hogy nem köt szövetséget olyan párttal, amely a megosztást szít. Ők ugyanis egy egységes Katalóniát és Spanyolországot képzelnek el, progresszív kormányzással. Érdekesség, hogy először szerezhet helyet a katalán parlamentben a szélsőjobboldali ideológiát képviselő, a spanyolországi erőszakos megmozdulásokban főszerepet vállaló Vox, melynek népszerűsége megnőtt az utóbbi hetekben. Összesen tíz párt jelöltje indul az elnöki székért, közülük a voxos Ignacio Garriga az utolsóról a hatodik helyre küzdötte fel magát a kampányidőszakban, maga mögé utasítva a Néppárt és a szintén nacionalista CUP és PDC jelöltjét is. Ez azt jelenti, hogy a Vox biztosan helyet kap a katalán parlamentben.

A február 14-re kitűzött választások végkimenetele egyrészt attól függ, hogy hány szavazó megy el leadni a voksát. 2017-ben a katalánok nyolcvan százaléka ment el szavazni, most a világjárvány miatt úgy tűnik, hogy a részvételi arány alacsonyabb lesz, a felmérések szerint kevesebb mint hatvan százalékos.

A függetlenségpárti szavazók aktívabbnak tűnnek, a közvélemény-kutatások szerint a pandémia ellenére is az urnákhoz járulnak.

 

Másrészt ha a szocialisták mögött felsorakozó Junts és ERC a többi katalán nacionalista párttal koalícióra tud lépni, akkor ismét megszerezheti az irányításhoz szükséges többséget Katalóniában, és folytatódhat minden a megszokott kerékvágásban, állandó függetlenedési kísérletekkel és a Madriddal folyamatosan szemben álló kormányzással.

Ha az egységes Spanyolországot ígérő szocialisták meg is nyerik a szavazatok többségét, de csak azokkal a pártokkal tudnak szövetkezni, amik nem a katalán nacionalista elveket képviselik, akkor nem tudnak kormányt alakítani.

Szükségük lenne legalább az egyik, függetlenedést támogató párt támogatására, mely szinte kizárt a héten aláírt egyezség miatt.

Úgy tűnik tehát, hogy a PSC megkaphatja ugyan a katalánok többségének a voksát, mégis a nacionalista Junts és ERC lehet az igazi befutó, már csak azért is, mert előbbinek van jelenleg több parlamenti helye, így könnyebben tudja megszerezni a 68 parlamenti mandátumot, mely a kormányalakításhoz szükséges.

Katalóniában azután írtak ki előrehozott parlamenti választásokat idén február 14-re, hogy tavaly a spanyol legfelsőbb bíróság eltiltotta a közügyektől az akkori elnököt, Quim Torrát, aki a 2019-es országos választások idején, a kampányidőszakban többszöri felszólítás ellenére sem távolította el a katalán középületekre kitűzött politikai szimbólumokat, melyek a 2017-ben börtönbe zárt katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.