időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Kirekesztette a fehér hallgatókat egy francia diákszervezet

Forrás: V4NA Hírügynökség
2021.03.24. 09:40
Kirekesztette a fehér hallgatókat egy francia diákszervezet

A szervezet elnöke elismerte az esetet. Több politikus és közéleti szereplő is úgy véli, hogy fel kellene oszlatni a szervezetet, de olyan is akad, aki kiállt mellettük – írja a V4NA Hírügynökség.

Hatalmas vitát kavart a francia közéletben az Unef francia diákszervezet kirekesztő viselkedése. A szervezet azzal a céllal működik, hogy tömörítse és segítse azokat az embereket, akik valamilyen formában rasszizmus, illetve kirekesztés áldozatai lettek. Ezúttal azonban épp ők viselkedtek kirekesztő módon, amikor a diszkrimináció áldozatainak tartottak gyűléseket, ám azokra a fehér hallgatókat nem engedték be.

Az Unef elnöke, Mélanie Luce egy interjúban a riporter kérdésére beismerte, hogy valóban történt diszkrimináció a részükről. A történtekről beszámoló BFMTV értesülései szerint a diszkriminációról szóló gyűlésekre évente egy-két alkalommal kerít sort az Unef, a kirekesztő magatartás pedig már legalább öt éve tart.

A kezdetekben a találkozókon csak lányok vettek részt, majd olyan sikeresnek találták azokat, hogy később már olyan gyűléseket szerveztek, amin egy rasszból származó hallgatók vettek részt. 2016-ban az Unef már egyértelműen kifejezte a faji preferenciáját azzal, hogy egy olyan afrofeminista zenei fesztivált támogatott, ahol kizárólag fekete nők számára fenntartott részlegek voltak.

A szervezet tagjainak emellett igencsak vitatott kijelentései is voltak. A párizsi Notre-Dame sajnálatos tűzesete kapcsán az Unef lille-i szervezetének alelnöke, Hafsa Askar kifejezetten vulgáris szavakkal illette Franciaország egyik jelképét. A botrányos kijelentéstől elhatárolódott ugyan az Unef vezetősége, ám nem ítélték el Hafsa Askar szavait. Sokan azonban igencsak felháborodva reagáltak a bejegyzésre, még maga Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter is megszólalt: azt írta a Twitteren, hogy a több száz éves katedrális része a franciák közös sorsának és történelmének, mellyel kapcsolatban tiszteletnek és toleranciának kell érvényesülnie a hiábavaló viták és felháborító megjegyzésekkel szemben.

A mostani érthetetlen és elfogadhatatlan kirekesztésre több ismert politikus és közéleti szereplő is felfigyelt.

Éric Ciotti, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye jobboldali képviselője felháborodott Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a szóban forgó szakszervezet megosztja a francia társadalmat, majd a belügyminisztert megszólítva kijelentette, hogy egyértelműen felmerül a szervezet feloszlatásának kérdése, hozzátéve, hogy mindennemű gyűlölet ellen egyforma módon kell küzdeni.

Nem hagyta szó nélkül a történteket a világhírű francia esszéista, Éric Zemmour sem, aki Twitter-bejegyzésében szintén Gérald Darmanin belügyminiszterhez szólt. Zemmour felszólította a politikust, hogy ha van a tetteiben következetesség, akkor az a minimum, hogy feloszlatja az Unef diákszervezetet, miután ennél sokkal kevesebbért feloszlatta a Génération Identitaire jobboldali aktivistákból álló csoportot.

Ugyanakkor nem minden politikus ítélte el az Unef diszkriminatív tevékenységét. Jean-Luc Mélenchon, a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt vezetője kiállt a diákszervezet mellett, sőt másokat is felszólított, hogy védjék meg az Unef-et.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.