Kormányzati körökig érhetnek a szerb lehallgatási botrány szálai

Egyelőre nem tudni, hogy csupán a hatalom párton belüli átrendeződéséhez, esetleg komolyabb belpolitikai változásokhoz vezethet-e az, ami Szerbiában zajlik. A szerb média már hetek óta foglalkozik Alekszandar Vucsics lehallgatásának és az ellene tervezett állítólagos merényletnek az eddig ismert, valamint feltételezett részleteivel. A szálak a kormányig, a Szerb Haladó Pártig és külföldi titkosszolgálatokig vezethetnek. A cél állítólag az ország destabilizálása.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 03. 08. 19:45
VUCIC, Aleksandar
Szarajevó, 2021. március 2. Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart a szarajevói repülõtéren 2021. március 2-án, miután Szerbia 5 ezer adag AstraZeneca vakcinát ajándékozott Bosznia-Hercegovinának. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rendőrségi vezető korábban közzétett beszámolója szerint január végén merényletet terveztek a szerb elnök ellen azok a bűnözői csoportok, amelyek tagjait a szervezett bűnözés elleni akciók során a rendőrség letartóztatta. Már korábban nyilvánosságra hozták, hogy Alekszandar Vucsicsot és családtagjait jogtalanul lehallgatták. Ana Brnabics kormányfő erről vasárnap azt mondta,

bebizonyosodott, hogy a köztársasági elnököt és a családját 1572 alkalommal hallgatták le illegálisan.

Hozzátette, hogy az ügyhöz köze van a kormányzó Szerb Haladó Párt magas beosztású tisztségviselőinek, valamint a belügyminisztérium egyes tagjainak is. – A bizonyítékokat már a szervezett bűnözés elleni ügyészség vizsgálja – mondta Brnabics. A miniszterelnök véleménye szerint egy olyan szerteágazó hálózatról van szó, melyben a biztonsági szolgálatok tagjain kívül egyes párttársak is benne vannak, ugyanakkor kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, egyes médiumokhoz, az igazságügyi rendszer bizonyos részéhez és külföldi szolgálatokhoz is. – Szerbia destabilizációja volt a cél azáltal, hogy fizikailag vagy bármilyen más módon eltávolítsák Vucsicsot – magyarázta.

Az újságokban az egyik magas rangú pártisztséget is betöltő miniszterre célozgatnak, akit külföldi titkosszolgálatok azzal bíztak meg, hogy próbálja meg a pártot úgy átalakítani a jövőben, hogy a mostani elnök valamilyen módon háttérbe szoruljon.

Árulásról, államcsínykísérletről is cikkeznek, de egyelőre nem derültek ki egyéb részletek, és a kormánytagok, magas beosztású személyek közül is mindenki a helyén maradt.

Azt nehéz megjósolni, hogy vihar előtti csendről van-e szó, vagy végül bizonyítékok híján nem történnek látványos letartóztatások. Korábban Milos Vucsevics, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt alelnöke is azt mondta, hogy az állítólagos összeesküvésnek miniszterek és magas beosztású párttagok is részesei. Zorana Mihájlovics, a szerb kormány alelnöke pedig azt mondta, nem maradhatnak az állami szervek kötelékében azok, akik részt vettek az államfő lehallgatásában. Hozzátette, hogy fel kell deríteni az államapparátusban dolgozó személyek és a bűnözői csoportok közötti kapcsolatokat.

Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtótájékoztatót tart a szarajevói repülőtéren 2021. március 2-án.
MTI/EPA/Fehim Demir

A lehallgatással és az állítólagos merényletre vonatkozó tervvel kapcsolatos bizonyítékokat a szervezett bűnözés elleni ügyészség vizsgálja. Arról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra bizonyítékokat, hogy Vucsics közeli munkatársai, párttársai vagy kormánytagok is valóban érintettek lennének. Az viszont, hogy Vucsicsot lehallgatták és a beszélgetéseiről feljegyzések is készültek, tényként kezelhető, és vizsgálják a körülményeket.

A szerb elnök vasárnap a nemzetbiztonsági tanács ülését követően drámai hangvételben beszélt a Koszovóval kapcsolatos témáról, a szervezett bűnözés elleni harcról is. A még szabadlábon lévő bűnözőket egyúttal figyelmeztette, hogy az állam nem fogja eltűrni a kábítószer-kereskedők és a gyilkosok tevékenységét. Vranjétól Szabadkáig és Valjevótól Nišig letartóztatásokat helyezett kilátásba, ami utalhat a jövőbeni eseményekre.

A sajtótájékoztatón sokkoló képeket is bemutattak, melyek a különböző szurkolói csoportokba is beépült alvilági figurák közötti brutális leszámolások „eredményeit” szemléltették.

A harminc másodperces videóban az alvilágtól lefoglalt fegyvereket is bemutatták, melyek között merénylet kivitelezésére alkalmas távcsöves puska is volt. 2003. március 12-én az akkor reformernek kikiáltott Zoran Djindjics miniszterelnököt a szerb kormány székházának bejárata előtt távcsöves puskával lőtték le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.