Egyiptomtól várják az izraeli–palesztin konfliktus megoldását

Támogatásáról biztosította Emmanuel Macron az egyiptomi elnököt az izraeli–palesztin konfliktusban tett közvetítési erőfeszítéseiben.

Tóth
2021. 05. 17. 17:50
MACRON, Emmanuel; SZSZI, Abdel-Fatth esz-
Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja egyiptomi hivatali partnerét, Abdel-Fattáh esz-Szíszit a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2021. május 17-én. MTI/EPA/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott álláspontot vár el Franciaországtól Egyiptom az elmúlt napokban fellángolt izraeli–palesztin konfliktus mielőbbi megoldása érdekében – egyebek között erről is egyeztetett hétfőn Párizsban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Emmanuel Macron. A francia államfő egy szudáni nemzetközi segélykonferencia apropóján fogadta az Elysée-palotában egyiptomi hivatali kollégáját, azonban mivel Kairó oroszlánrészt vállal az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet közötti közvetítésben, ezért az elmúlt napokban fellángoló konfliktus is szóba került. A Le Figaro című konzervatív francia napilap szerint Emmanuel Macron teljes mellszélességgel támogatja Egyiptomot az egymással harcban álló felek közötti közvetítésben,

Franciaország célja ugyanis, hogy mihamarabb véget vessen az erőszak spiráljának.

Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja egyiptomi hivatali partnerét, Abdel-Fattáh esz-Szíszit a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2021. május 17-én. Fotó: MTI/EPA/AP/Thibault Camus

Kairó múlt héten tűzszüneti tárgyalásokat kezdeményezett Izrael és a Hamász között, azonban a zsidó állam vezetése elutasította azt az egyéves nyugalmat ígérő egyiptomi javaslatot, amit a Gázai övezetet uraló radikális szervezet elfogadott. A két vezető mindenesetre egyetértett abban, hogy „feltétlenül szükséges az ellenségeskedés mielőbbi beszüntetése”,

Párizs továbbá ismét biztosította Kairót arról, hogy támogatja a konfliktusban folytatott közvetítési erőfeszítéseit.

A napokban vált ismertté, hogy az Egyesült Államok és Egyiptom egy olyan fegyverszüneti megállapodás kidolgozásán dolgozik, amelyben a fegyvernyugvás felügyeletét Washington és Kairó ellenőrizné – számolt be róla az Al Arabiya tévécsatorna saját, megbízható forrásaira hivatkozva. A tévécsatorna információja szerint jelenleg az amerikai képviselők az izraeliekkel, az egyiptomiak pedig a Gázai övezet katonai csoportjaival tárgyalnak erről. – Egy közös csoportban dolgozunk együtt Egyiptommal, Németországgal és Jordániával, hogy elősegítsük a párbeszéd újrakezdését – fogalmazott az egyiptomi erőfeszítéseket méltatva Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. A francia diplomácia vezetője hozzátette, hogy nagyon számít az egyiptomi közvetítésre a palesztin–izraeli konfliktusban.

– Mindannyian megpróbálunk nyomást gyakorolni a felekre, hogy létrejöhessen a fegyverszünet

– foglalta össze a politikus a háttérben zajló munkálatokat.

A találkozót követően megtartották a francia fővárosban azt a nemzetközi donorkonferenciát is, amelynek nyíltan vállalt célja, hogy támogassák Szudán adósságcsökkentési célkitűzéseit és elősegítsék az afrikai kontinens harmadik legnagyobb, egyúttal a világ egyik legszegényebb országának számító állam gazdasági fejlesztését.

Párizs tudatta, hogy mintegy másfél milliárd dollár értékű átmeneti kölcsönnel segíti Szudánt, amelynek segítségével a kelet-afrikai ország törlesztheti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben fennálló kifizetési kötelezettségeit.

Az éhezéstől és háborútól sújtott, nemzetközileg elszigetelt és gazdaságilag romokban heverő Szudán korábbi elnöke, Omar al-Bashir 2019-ben mondott le posztjáról a feldühödött nép mintegy négy hónapon át tartó tüntetéssorozata következtében, az eladósodott ország azonban azóta sem találja a kiutat a válságból. Szudán egyébként Afrika legnagyobb országa volt, mígnem a több millió halálos áldozatot követelő véres polgárháborút követően függetlenné vált Dél-Szudán. Az ország gazdasága a különválás után megrogyott, az etnikai konfliktusok és a véres harcok azonban a kettéválással sem szűntek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.