Már nemzetközi a hajtóvadászat a „belga Rambo” után

A szélsőjobboldali nézeteket valló férfit hat napja keresik Belgiumban terrorveszély gyanúja miatt.

2021. 05. 23. 20:21
null
Maasmechelen, 2021. május 21. Belga katonák a maasmecheleni Hoge Kempen Nemzeti Park bejáratánál 2021. május 21-én. A belga hatóságok immár negyedik napja keresik a több közéleti szereplõt, köztük Belgium legismertebb virológusát, Marc Van Ranstot is megfenyegetõ, szélsõséges jobboldali nézeteket valló, szökésben lévõ fegyveres katonatisztet. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Jürgen Conings, a szélsőjobboldali nézeteket valló belga katona ellen, akit terrorveszély gyanúja miatt már hatodik napja keresnek nagy erőkkel a hatóságok Belgiumban.

Az Interpol, vagyis a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetének listájára olyan személyek kerülnek föl, akiket súlyos bűncselekmény miatt köröznek.

A belga hatóságok a mai napon ismét megnyitották a flandriai Hoge Kempen Nemzeti Parkot, amelyet azután zártak le kedden, hogy megtalálták előtte Conings autóját. Az akcióban részt vevő mintegy 250 rendőrtiszt és katona többnapos hajtóvadászat után sem lelt rá a szökevényre a tizenkétezer hektáros nemzeti parkban.

– A Szövetségi Ügyészségi Iroda meg van győződve róla, hogy Conings már nem tartózkodik a parkban. Nem tudni, hol van, de nincs okunk továbbra is lezárva tartani a területet – közölte Limburg tartomány kormányzója, Jos Lantmeeters.

Belga katonák a maasmecheleni Hoge Kempen Nemzeti Park bejáratánál 2021. május 21-én
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

A 46 éves katona kedden tűnt el otthonából azután, hogy fegyvereket, köztük gépfegyvert, pisztolyt és rakétavetőt szerzett abból a laktanyából, ahol szolgált

– ezek többségét megtalálták az autójában, ám vélhetően még mindig maradtak fegyverek a férfinál.

Szökése előtt üzenetben fenyegette meg Marc Van Ranst közismert belga virológust, valamint arról számolt be egy katonatársának, hogy támadást szeretni végrehajtani egy mecset ellen Maasmechelen városában.

A járványügyi szakembert és családját egy rejtekhelyre menekítették, a belga város mecseteit pedig fegyveres katonák őrzik.

– Attól tartunk, hogy a szökevény erőszakos cselekedet végrehajtására készül, az viszont nem egyértelmű, hogy pontosan kiket akar célba venni. Lehetséges, hogy saját magát és más személyeket is – nyilatkozta Eric Van Duyse államügyész.

Eltűnése óta sokakban felmerült a kérdés, miért szolgálhatott katonaként Conings, aki nyíltan támogatja a szélsőjobboldali mozgalmakat.

Köztudott róla például, hogy kapcsolatban áll Thomas Boutens volt katonával, akit 2014-ben ítéltek el egy neonáci csoport vezetése miatt.

Conings már korábban felkerült a terrorfenyegetések felmérésével megbízott belga szervezet, az OCAM listájára olyan személyként, aki potenciális terrorveszélyt jelent.

– Elfogadhatatlan, hogy aktív szolgálatot teljesít a haza védelmében és hozzáférése van a fegyverekhez egy olyan személynek, aki felkerült az OCAM listájára

– fejezte ki felháborodását Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Alexander De Croo belga miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Pool/Frederic Sierakowski

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.