Rendőrök tízezrei tüntettek Párizsban a rendőröket ért erőszak ellen

Korábban a hadsereg, most pedig már a rendőrök is fellépnek Emmanuel Macron elnök politikája ellen.

2021. 05. 19. 17:47
Párizs, 2021. május 19. Rendõrök tüntetnek a parlament elõtt Párizsban 2021. május 19-én. A francia rendõrség tagjai nagyobb fokú védelmet követelnek a kormánytól a radikális csoportok, a terrorizmus és a kábítószerkereskedõk elleni harc során õket érõ támadások ellen. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia rendőrök tízezrei lepték el ma délután a párizsi parlament épülete előtti teret, hogy a kormány fellépését követeljék a biztonsági erők elleni erőszakos cselekmények miatt és hogy szigorúbb büntetéseket vezessenek be az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A szakszervezetek arra panaszkodnak, hogy az állam nem tesz semmit annak érdekében, hogy a rendőrtiszteket megvédjék a napi rendszerességű támadásoktól, és többen már félnek bizonyos területeken szolgálatban lenni.

Több rendőr elmondta, hogy már az igazságszolgáltatásban sem hisznek, ugyanis időnként ugyanazokat a személyeket tartóztatják le. A tiltakozó rendőrök a bíróktól követeltek szigorúbb fellépést a radikális politikai csoportokkal, a terrortámadások elkövetőivel és a kábítószer-kereskedőkkel szemben, a rendőrség védelmében.

– Ez nem mehet így tovább. A kormánynak meg kell védenie minket, a helyzet egyre súlyosabb

– magyarázta egy rendőrtiszt a tüntetésen megjelent Gérald Darmanin francia belügyminiszternek, aki kiáll a biztonsági erők érdekei mellett. Ez az első alkalom, hogy valamennyi rendőri szakszervezet közösen tartott megmozdulást.

Rendőrök tüntetnek a parlament előtt Párizsban
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A közelmúltban több alkalommal is megtámadtak szolgálatban lévő rendőröket, számos eset halállal végződött. Két hete a 36 éves Eric Massont lőtték agyon Avignon városában, miközben nyomozást folytatott egy kábítószer-kereskedelmi ügyben. Áprilisban pedig a párizsi rendőrség egyik női adminisztratív asszisztensét, Stéphanie Monfermét szúrta le egy tunéziai bevándorló, azonban az esetet követően Emmanuel Macron francia elnök csupán arról biztosította a lakosságot, hogy „nem fognak teret adni az iszlamista terrorizmusnak”. 2020 decemberében három rendőrtisztet lőttek le, 2019 októberében pedig négy rendőrségi alkalmazottal végzett egy szélsőséges nézeteket valló férfi.

A tragédiák után úgy döntöttünk, hogy május 19-ére, szerdára gyűlést hirdetünk. A cél az, hogy a lakosság is ki tudja fejezni támogatását a rendvédelmi erők iránt, amelyek naponta a béke fenntartásáért küzdenek

– állt a szakszervezetek tegnap közzétett közleményében.

Jean Castex miniszterelnök május 10-én jelezte, hogy egy rendőr vagy csendőr elleni támadás életfogytiglanra ítélt elkövetőjének legalább harminc évet mindenképpen börtönben kell töltenie. A kormány ennek érdekében szerdán törvényjavaslatot nyújtott be, amelyről a héten szavaz a nemzetgyűlés. A kormányfő azt is jelezte, hogy támogatja a büntetéselengedés lehetőségének szigorúbb korlátozását azoknak, akik rendőrökre támadnak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter részt vesz a rendőrök tüntetésén
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A tüntetés szervezői közben hangsúlyozták, hogy a tüntetés nem politikai hadszíntér, és az nem változtatható át a pártok és jelöltjeik választási kampányának egyik állomásává. A romló közbiztonság és a francia rendőrök személyes biztonsága ugyanis mára szinte minden politikai párt legfontosabb kampánytémájává vált, nemcsak a júniusi regionális választások hajrájában, hanem a jövő évi köztársasági elnöki választáshoz vezető úton is. A tüntetésen viszont megjelent valamennyi párt vezető politikusa.

Loïc Walder, az Unsa rendőri szakszervezet szóvivője szerint

sokkal kevesebb a rendőrségi haláleset, mint a nyolcvanas években, azonban ez a fajta agresszió általánosabbá vált.

Szerinte a jelenség súlyosabb, mint korábban, ugyanis gyakorlatilag minden estére jut valamilyen bűncselekmény, és ma már egy rendőrtisztnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha járőrözik, akkor bármikor megtámadhatják.

– Jogos a rendőrök dühe. Különösen akkor, amikor a média egy része folyamatosan támadja őket, noha az elmúlt tíz évben a terrorizmus elleni küzdelem élvonalában voltak és minden alkalommal meg kellett küzdeniük a sárgamellényesek erőszakával is, melyek során több mint nyolcezer rendőr sérült meg

– nyilatkozta Gérald Darmanin a BFM TV francia hírcsatornának.

Mások azonban azzal érvelnek a rendőrök ellen, hogy esetenként ők sem intézkednek megfelelően. Tavaly novemberben egy párizsi stúdióban készült biztonsági kamerán rögzített felvételen az látszott, hogy három rendőr megveri Michel Zecler színes bőrű zenei producert. Az érintett rendőrtisztek ellen vádat emeltek.

Már a katonák is felszólaltak

A franciaországi helyzet, úgy tűnik, egyre aggasztóbb, nemrég nyugalmazott tábornokok nyílt levele gerjesztett politikai vitát az országban. A felhíváshoz azóta rengeteg katona, csendőr és rendőrtiszt is csatlakozott. Az interneten megjelent írás szerint az európai államot polgárháború fenyegeti és sürgősen újabb, szigorúbb intézkedéseket követel a terrorizmus elleni harc. A felhívást aláíró katonatisztek elítélték „a szétesést, ami a hazát sújtja”, „a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, „az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek „az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét. A katonák írásukban jelezték, hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak. A francia kormány és a vezérkari főnök azonban szankciókkal fenyegette meg a levelet aláíró aktív katonákat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.