Hivatalos, hogy az EP perelné az Európai Bizottságot

A balliberális többségű parlament a jogállamisági eljárások „késése” miatt elégedetlen a Von der Leyen-bizottsággal.

Judi Tamara (Strasbourg)
2021. 06. 10. 15:23
EU Parliament Plenary session
epa08951483 European Commission President Ursula von der Leyen during a press conference following a debate to present the programme of activities of the Portuguese presidency of the EU at plenary session of the European Parliament, in Brussels, Belgium, 20 January 2021. EPA/OLIVIER HOSLET Fotó: OLIVIER HOSLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén nagy többséggel elfogadták azt az állásfoglalást, amiben a képviselők

jogi eljárást helyeznek kilátásba, amennyiben a szerződések őreként működő Európai Bizottság nem kezdi el mielőbb használni a jogállamisági rendeletet, azaz indít eljárásokat egyes tagállamok ellenében.

A szavazás csütörtökön ismertetett eredménye szerint 506 szavazat, 150 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett kapott zöld jelzést a dokumentum, ami kifejezetten azt is kéri, hogy a Magyarország és Lengyelország ellenében indított hetes cikkely szerinti eljárásokat vezessék eredményre az uniós tanácsban. Megállapítják továbbá, hogy általánosságban hanyatlik a jogállamiság helyzete az EU-ban. A képviselők szerint az uniós források felfüggesztését lehetővé tévő jogállamisági rendelet január elsején hatályba lépett, és az Európai Bizottság azóta sem foganatosított intézkedéseket annak alapján, tehát fennáll a veszélye, hogy az Ursula von der Leyen vezette testület nem teljesíti a szerződésekben rögzített feladatát.

A bizottság most két hetet kapott az EP-től, hogy lépjen a rendelet alkalmazásának ügyében, miközben – az állásfoglalás szerint – az uniós parlament megkezdi a bizottsággal szembeni jogi eljárás előkészítését.

A határozatot széles többséggel fogadta el az EP csütörtökön, és a parlament balliberális oldalán jelentős a támogatottsága. Daniel Freund, a magyar kormány régi kritikusa a Twitteren például úgy üdvözölte a dokumentumot: „A cselekvésképtelenség ideje lejárt. A jogállamiság nem várhat. Magyarországon igazságos és szabad választásokra van szükség”. Ahogy azt megírtuk, a zöldek európai parlamenti képviselője a szerdai EP-vitában is a hazai választásokkal érvelt a jogállamisági mechanizmus élesítése mellett.

Kosma Złotowski, a lengyel Jog és Igazságosság kormánypárt európai parlamenti képviselője pedig lapunknak adott interjújában mondta ki: az újabb jogállamisági állásfoglalás mögött az bújik meg, hogy a magyarországi és a lengyelországi ellenzéki pártok bizonyos EU-s források elzárásával akarják megbuktatni a hatalmon lévő konzervatív kormányokat.

A magyar ellenzéki pártok soraiból Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője üdvözölte az állásfoglalást csütörtökön, szerdán pedig fel is szólalt a plenárison, azt szorgalmazva, hogy mielőbb kezdjék alkalmazni a jogállamisági rendeletet.

Az Európai Bizottság héten elhangzott ígérete szerint június közepéig iránymutatás-tervezetekkel áll elő a jogállamisági rendelet alkalmazására vonatkozóan. Kérdéses, hogy ezzel megelégszik-e a balliberális többséggel működő Európai Parlament. A tagállamokat tömörítő uniós tanács részéről szerdán is úgy nyilatkoztak, hogy a jogbiztonság miatt meg kell várni az Európai Unió Bírósága előtti magyar és lengyel kereset eredményét. Utóbbi a jogállamisági rendelet uniós joggal való összeférhetőségét vizsgálja. Emlékezetes, az állam- és kormányfők tavaly decemberi egyezsége adott lehetőséget a tagállamoknak arra, hogy jogi úton támadják a jogállamisági rendeletet – azonban az EP szerint a tanácsi határozat nem írhatja felül magát a jogszabályt. A frissen elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők egyébként annak a véleményüknek is hangot adnak, hogy

az EU bírósága előtti kereseteknek nincs halasztó hatályuk az ügyben.

Az Európai Bizottság részéről a szerdai vitában nem erősítették meg ezt a „jogi” véleményt.

Johannes Hahn költségvetési biztos a jogállamisági feltételrendszerről beszél Strasbourgban
Fotó: Európai Parlament

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.