Rasszisták azok a fehérek, akik spanyolt tanítanak

Egy virtuális konferencián Jessica Bridges tanárnő elmondta, hogy abbahagyta a spanyol tanítását, mert szerinte nem volt helyes, hogy egy fehér nő spanyolt tanított – közölte a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 06. 04. 15:00
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A rasszizmus a fehér emberektől származik, és velük öröklődik tovább” – mondta Jessica Bridges spanyoltanár az Egyesült Államokban. A tanárnő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tanulóinak korábban spanyolul kellett tanulni tőle, egy fehér nőtől, és hozzátette, „bárcsak visszamehetnék és elmondhatnám a diákjaimnak, hogy ne tanuljanak nyelveket egy fehér nőtől. Azt mondanám nekik, hogy álljanak a sarkukra. A fehéreknek nincs igaza.”

„Le kell bontani az érzelmeinket, és el kell ismernünk a fehérségünket és az azzal járó fehér kiváltságainkat a megbánás jegyében” – mondta Bridges.
A spanyoltanár korábban részt vett egy kétnapos virtuális konferencián, aminek a témái a nemi, faji és közösségi konfliktusok voltak.„A konferencián beszéltünk a fehér erkölcsről. Rendszeresen számon kérem magamon azt, hogy továbbra is küzdök-e a fehér felsőbbrendűségemmel szemben. A fehér felsőbbrendűséget először az emberben kell leépíteni, ami azt jelenti, hogy nem fogok spanyolul tanítani.”

Bridges, az Oklahoma Állami Egyetem Művészeti és Tudományi Főiskolájának a doktorjelöltje doktori disszertációját A fehér nők bűnrészessége a fehér felsőbbrendűségben című témában írta. Ebben arról is értekezett, hogy mit kell megtenniük a fehér nőknek ahhoz, hogy kezeljék a felsőbbrendűségüket. Bridgest állítása szerint a járvány ösztönözte arra, hogy ezen témából írja a disszertációját.

Bridges munkája állítása szerint arról szólt, hogy megvizsgálja fehérségét, bűnrészességét és aktivizmusát. Azt mondta, hogy tanárként az Egyesült Államokban egy olyan rendszerbe került, amelyet egyes tudósok a társadalmi igazságtalanságok melegágyaként azonosítottak.

Bridges a mesterképzésen tanult a marxizmusról, és ennek hatására antirasszista aktivistaként kezdett magára tekinteni.

A marxizmus tanulása közben jött rá, hogy ő a gyarmatosító múltat támogatja azzal, hogy spanyolul tanít, ami hányingert váltott ki belőle.

Bűnösnek érezte magát azért, mert spanyolul tanított, és mert fehér nőként akarata ellenére egy hatalmi struktúrát is tanított a gyerekeknek, amivel fenntartotta a fehér felsőbbrendűséget.

Később az általa tanított diákokat megkérdezte, hogy használják-e a hispanic szót a spanyolok azonosítására. Amikor a diákok igennel feleltek, elmondta neki, hogy ez egy gyarmatosító kifejezés, amit nem szabad használniuk, mert nem Spanyolországból származnak

– derül ki a közleményből.

„Középiskolások voltak, és nem voltak biztosak abban, hogy mit kezdjek a szavaimmal, amivel próbáltam nekik elmagyarázni a problémát a spanyoltanulással. Aztán abbahagytam a spanyol nyelv oktatását” – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.