Ki volt Donald Rumsfeld, az iraki háború fő teoretikusa?

A 88 esztendős korában elhunyt volt védelmi miniszter öröksége megosztja az amerikai társadalmat.

2021. 07. 01. 14:11
RUMSFELD, Donald
Washington, 2021. július 1. A 2021. június 30-án közreadott képen Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2004. január 6-án. Rumsfeld családjának közlése szerint a volt védelmi miniszter, az iraki háború egyik vezéralakja 2021. június 29-én, 88 éves korában elhunyt. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt 88 éves korában Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere, az iraki háború egyik vezéralakja. Rumsfeld volt az amerikai történelem legfiatalabb – 43 éves –, később pedig legidősebb – 74 éves – védelmi minisztere: 1975 és 1977 között Gerald Ford akkori elnököt szolgálta, 2001 és 2006 között pedig George W. Bush elnök kormányának tagja volt. A posztot először a szovjet–amerikai atomveszélyek korában töltötte be, majd a terroristák fenyegetéseivel állt szemben a második ciklusa alatt. Rumsfeld különféle beosztásokban további két elnököt is szolgált, és csaknem huszonöt évet töltött az üzleti életben.

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Donald Rumsfeld amerikai államférfi, odaadó férj, apa, nagyapa és dédapa 88 évesen, szeretett családja körében Taosban, Új-Mexikóban elhunyt

– áll a közleményben. Keith Urbahn, a család szóvivője hozzátette: a halál oka a myeloma multiplex nevű betegség.

Bush védelmi minisztereként Rumsfeld eredeti terve az volt, hogy átalakítja a hadsereget, azonban erőfeszítéseit beárnyékolták a szeptember 11-i terrortámadások 2001-ben. A merényletre adott válaszként elindította az amerikai csapatokat Afganisztánba az al-Kaida terrorszervezet vezetői, többek közt Oszama bin Laden ellen. Két évvel később pedig már az Egyesült Államok iraki invázióját felügyelte, amelynek célja Szaddám Huszein egykori iraki elnök kormányának megdöntése volt. Rumsfeld ekkoriban az iraki tömegpusztító fegyverek egyre növekvő arzenáljára is figyelmeztetett, noha végül soha nem találtak ilyeneket.

„Szaddám brutális rezsimjének megdöntése stabilabb és biztonságosabb világot teremtett”

– írta a politikus Ismert és Ismeretlen című, 2011-ben megjelent emlékiratában.

Az egykori védelmi minisztert eleinte dicsérték politikai sikerei miatt, idővel azonban egyre többen bírálták, amiért az Egyesült Államok hadseregét konfliktusokba sodorta. Egyes vélemények szerint jóval nagyobb sebeket ejtett az amerikai csapatok hírnevében, mint bármely korábbi védelmi miniszter. A kritikákra főként akkor került sor, amikor úgy tűnt, az eredménytelennek látszó külföldi háborúknak sohasem lesz végük, és a nemzet már kezdett elfáradni a harcokban. Egyik legfőbb bírálója John McCain néhai republikánus szenátor volt, aki úgy fogalmazott,

„Rumsfeld a világ egyik legrosszabb védelmi minisztereként vonul majd be a történelembe”.

A politikus iránti ellenszenv leginkább az iraki háború alatt tetőzött, amely több mint 700 milliárd dollárba és mintegy 4400 amerikai életébe került. Eredeti tervek szerint az egykori védelmi miniszter 2009 januárjáig, a Bush-adminisztráció végéig töltötte volna be posztját, azonban számos botrány kirobbanása és a kormány népszerűségének jelentős csökkenése, így a félidős választásokon elszenvedett kudarcok miatt három évvel korábban menesztették.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2004-ben
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Az amerikai szenátus 2008-ban emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolta meg a volt tárcavezetőt az amerikai fogolytáborokban uralkodó állapotok miatt.

Különösen az iraki Abu Graibban található börtön körüli botrány volt kedvezőtlen hatással Rumsfeld hírnevére, miután a védelmi miniszter személyesen adott felhatalmazást durvább kihallgatási technikák bevetésére a foglyokkal szemben. Korabeli sajtóértesülések szerint a foglyokat számos alkalommal levetkőztették, átkutatták és órákon át kellett állniuk vagy térdelniük, továbbá az éheztetés és a különböző megaláztatások sem voltak ritkák, a legtöbb visszaélést fényképekkel dokumentálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.