A televíziós vitát is elvesztette Armin Laschet

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a szociáldemokraták jelöltje lesz az új német kancellár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, AFP, Deutsche Welle2021. 08. 30. 11:55
SCHOLZ, Olaf; BAERBOCK, Annalena; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. augusztus 30. Annalena Baerbock, a Zöldek, Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) kancellárjelöltje (b-j) az elsõ televíziós vitájának kezdete elõtt Berlinben 2021. augusztus 29-én. Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat. MTI/EPA/DPA/Annalena Baerbock, a Zöldek Fotó: Annalena Baerbock, a Zöldek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini kormány kisebbik koalíciós pártjának, a szociáldemokratáknak (SPD) a jelöltje, Olaf Scholz szerepelt a legjobban a német kancellárjelöltek első televíziós vitáján a vasárnap este sugárzott műsor után közölt első felmérés szerint. A Forsa közvélemény-kutató szerint a nézők 36 százaléka vélte úgy, hogy az SPD jelöltje nyerte a vitát. A második Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek jelöltje 30 százalékkal, a harmadik – egyben utolsó – Armin Laschet, a legerősebb kormányzati erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetségének jelöltje 25 százalékkal.

Olaf Scholz bizonyult a leginkább rokonszenvesnek is, a megkérdezettek 38 százaléka szerint. Harminchét százalék Annalena Baerbockot, 22 százalék Armin Laschetet nevezte meg.

A számok nem meglepők annak fényében, hogy az utóbbi hetekben a korábban lesajnált szociáldemokraták lassan átvették a vezetést a felmérésekben, megelőzve a Zöldeket, majd a CDU/CSU-t is. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint 24 százalékos az SPD támogatottsága – kevesebb, mint egy hónappal a parlamenti választások előtt (négy évvel ezelőtt a szavazatok 20,5 százalékát szerezték meg). Az uniópártok népszerűsége történelmi mélységbe, 21 százalékra zuhant (négy éve 32,9 volt), a Zöldek 17 százalékon állnak (8,9). Biztos bejut még a Bundestagba a liberális FDP és a radikális jobboldali AfD, a felmérések szerint 13, illetve 11 százalékos eredménnyel. Hat százalékka a bejutási küszöb határán mozog a radikális baloldali Die Linke.

Mindig éreztem, hogy ellenszélben haladok. Most is. Az ilyen pillanatokban van szükség állhatatosságra és megbízhatóságra. Ez a mi ajánlatunk – állhatatosság és megbízhatóság a nehéz időkben

– mondta Armin Laschet a vasárnap esti tévévitában, utalva a felmérésekre, egyben a tizenhat éve tartó CDU/CSU-kormányzásra, ami szerinte a megbízhatóság jele.

Miközben az Angela Merkel kancellár székébe vágyó Laschet és Baerbock is számos hibát vétett a kampány idején, a Die Welt napilap értékelése szerint egyedül Olaf Scholz viselkedik úgy, mint igazi államférfi. – A retorikája mindig alkalomhoz illő, legyen szó a júliusi árvizekről vagy Afganisztánról – írja a lap, majd megjegyzi:

a kiszámíthatóságra épülő merkeli politika folytonosságát sok szavazó éppen Scholz, mintsem Laschet megválasztásában látják biztosítottnak.

A CDU/CSU-nak jelenleg azért kell harcolnia, hogy egyáltalán számításba vegyék a következő kormányalakítási tárgyalásokon – jegyezte meg a Süddeutsche Zeitung napilap. Az uniópártok el akarják kerülni, hogy újabb négy évre a szociáldemokratákkal kormányozzanak együtt. A Zöldeket és az FPD-t tekintik lehetséges koalíciós partnernek. Az SPD-nek hasonló kívánságai vannak, de ők még a Die Linkével is összefognának. Az AfD az egyetlen párt, amellyel senki sem hajlandó együttműködni. A jelenlegi felmérések alapján biztosnak tűnik, hogy három párt kell a koalícióhoz.

Borítókép: Annalena Baerbock, Armin Laschet és Olaf Scholz (balról jobbra) az első televíziós vitájának kezdete előtt Berlinben
Fotó: MTI/EPA/DPA

Keresni kell a különbségeket. A három legnagyobb német politikai erő kormányfőjelöltje a tv-vitában a legtöbb kérdésben hasonló elképzeléseket ismertetett. Az afganisztáni tálib fordulattal kapcsolatban mindhárom jelölt állást foglalt Németország biztonságpolitikai szerepének erősítése mellett. A koronavírus-járvány elleni védekezés ügyében ugyancsak mindhárman kiemelték, hogy az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket – közösségi maszkviselés, távolságtartás – egyelőre nem szabad kivezetni, újabb országos járványügyi zárlatot pedig nem kell bevezetni. Az éghajlatvédelmet is egyformán a legfontosabb ügyek közé sorolták, de ezen a területen mutatkoztak felfogásbeli különbségek. Az Európai Unióról szinte egy mondat sem hangzott el. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.