Lapozó: Egyre többen követelik a svéd papoktól, hogy egynemű párokat is adjanak össze

Állami befogadóközpontokban helyezik el a Spanyolországba érkező afgánokat · Megrongálták Olof Palme sírját Svédországban · Nem állítja le a marokkói fiatalok hazatelepítését a spanyol nemzeti bíróság · Egyre többen követelik a svéd papoktól, hogy egynemű párokat is adjanak össze.

2021. 08. 19. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami befogadóközpontokban helyezik el a Spanyolországba érkező afgánokat 

 

Szerda este érkezett meg az első repülő a Madrid melletti Torrejón de Ardozba, fedélzetén az Afganisztánból hazatelepített spanyolokkal és több afgán állampolgárral. José Luis Escrivá, szociális- és migrációs miniszter azt mondta: utóbbiak három napot töltenek el a helyi katonai támaszponton, eközben tesztelik őket koronavírusra, majd az állami befogadóállomások között osztják el őket, míg menedékkérelmüket benyújtják. Hozzátette: nem fogadják el az autonóm régiók által felajánlott férőhelyeket, mert az államnak van elég forrása ahhoz, hogy menedéket adjon az érintetteknek, de ezzel együtt megköszönte a támogatást. Bejelentette azt is, hogy azok a teljes családok, akik most és a jövőben Spanyolországban kérnek menedéket, lakást kapnak majd az államtól annak érdekében, hogy kényelmesebben élhessenek. A központokban az afgánok spanyolul tanulhatnak majd és pszichológiai segítséget is kapnak a spanyolországi integrációhoz.

 

Forrás: Vozpópuli, 20minutos

 

Megrongálták Olof Palme sírját Svédországban 

 

Ismeretlenek ragasztószalaggal körbetekerték, körömlakkal lefestették az 1986-ben meggyilkolt svéd miniszterelnök sírkövét, valamint kivágtak egy, közvetlenül a sír mellett lévő fát. Palme sírja a Stockholm belvárosában található Adolf Fredriks templom sírkertjében található. A gyülekezet presbitériumának vezetője, Anders Jörle szörnyű tettnek tartja a rongálást és elmondta, hogy korábban már szerettek volna kamerát elhelyezni a sírnál, de az adatvédelmi hivatal nem járult hozzá a 24 órás megfigyeléshez. A döntést most bíróságon fellebbezi meg a presbitérium.

 

Forrás: SVT

 

Nem állítja le a marokkói fiatalok hazatelepítését a spanyol nemzeti bíróság 

 

Hiába tett panaszt az egyik ceutai bíróság és több gyermekvédelmi szervezet, nem állítja le a marokkói fiatalok hazatelepítését a nemzeti bíróság. A procedúra tovább folytatódhat, ugyanakkor a bírák jelezték, hogy ki fogják vizsgálni a kísérő nélküli kiskorúak hazaszállításáról szóló egyezséget és a végrehajtási protokollt is. Az autonóm város bírósága azzal vádolja a belügyminisztériumot, hogy a gyermekvédelmi előírásokat megszegve utasítja haza felülvizsgálat nélkül a fiatalokat. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter ezt cáfolta és közölte: nem öntörvényűen döntöttek a gyerekek hazaküldése mellett, hanem a ceutai kormány kérését teljesítve igyekeznek tehermentesíteni a várost a migrációs nyomás alól. Ceuta vezetője hozzátette, hogy a repatriáció teljesen szabályos keretek között zajlik. Közben a marokkói fiatalok közül egyre többen szöknek el a befogadó állomásokról és bujkálnak, hogy elkerüljék a hazatelepítést. Próbálnak feljutni a félszigetre tartó csónakok valamelyikére, mondván, inkább a tengeren halnak meg, mint Marokkóban. Többen azt nyilatkozták az állami televíziónak, hogy szüleik sem akarják, hogy hazamenjenek, inkább arra buzdítják őket, hogy küzdjenek tovább, mert így nagyobb eséllyel tanulhatnak, dolgozhatnak és teremthetnek jobb életet maguknak.

 

Forrás: ABC, rtve

 

Egyre többen követelik a svéd papoktól, hogy egynemű párokat is adjanak össze 

 

Az egykori svéd állami egyház már 2009 óta összead homoszexuális párokat, ugyanakkor az adott templom papjára van bízva, hogy vállalja-e a ceremóniát. Szeptemberben az egyházban választásokat tartanak, amelyen annak jövőjéről döntenek annak tagjai. Az egynemű párok templomi esküvője kapcsán nem egységes sem a papok, sem a gyülekezeti tagok álláspontja, ugyanakkor a választások előtt felerősödtek azok a hangok, hogy kötelezővé tegyék a teljes papság részére, hogy minden esetben összeadják a meleg párokat. Egy friss felmérés szerint a svédországi pártok által delegált 11 jelölő bizottságban kis különbség van a felterjesztést ellenzők és támogatók között.

 

Forrás: SVT

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.