Lapozó: Spanyolországban legálissá tennék az abortuszt, nők elleni erőszaknak minősítenék a béranyaságot

Katalónia 2030-ig függetlenedne Spanyolországtól · Lemondatták a francia kabinetfőnököt, mert denevérnek nevezett egy fejkendős muzulmán nőt · Külön fenntartott időben mehetnek az LMBTQ-gyerekek a svéd önkormányzati gyermekjóléti intézménybe · Spanyolországban legális lesz az abortusz, valamint nők elleni erőszaknak minősül majd a béranyaság.

Forrás: Mediaworks2021. 08. 31. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katalónia 2030-ig függetlenedne Spanyolországtól

A régió elnöke, Pere Aragonés kedden a 2030-as évet jelölte meg maximális határidőnek, amelyben a katalánok szavazhatnának jövőjükről egy olyan önrendelkezési népszavazáson, melyet a spanyolországi törvények is elismernek. Ez az időpont egybeeshet a barceloniai téli olimpiai játékok feltételezett megrendezésével is. A republikánus vezető szerint ez lehetne az első hivatalos világesemény, melyen Katalónia versenyzői először lengethetnék saját zászlajukat. Aragonés hozzátette, hogy a katalán kormány ettől függetlenül rugalmasan kezeli az időpontot, és ha korábban lesz lehetősége a Spanyolországtól való elszakadásra, akkor nem fog erre nemet mondani. A függetlenségpárti regionális elnök elmondta: a közeljövőben a központi kormánnyal folytatott párbeszéd asztalán téma lesz a közelmúltban szabadon engedett katalán politikai foglyok amnesztiájának kérdése, valamint a népszavazás is. Aragonés emellett már most jelezte: ha a központi kormány nem tesz eleget a Katalóniával kötött egyezségnek és ajánl demokratikus megoldást a régió helyzetének megoldására, akkor ismét instabilitásra számíthat a kétoldalú kapcsolatok terén.

Forrás: abc.es, Tóth Brigitta

Lemondatták a francia kabinetfőnököt, mert denevérnek nevezett egy fejkendős muzulmán nőt

Augusztus 31-vel leköszön posztjáról Frédéric Bonnot, a Párizs elővárosaként is emlegetett Saint-Denis szocialista polgármesterének kabinetfőnöke.

Bonnot kénytelen-kelletlen távozásának előzménye, hogy a kabinetfőnök még júniusban, a franciaországi regionális választások idején egy magánbeszélgetésben denevérnek nevezett egy fejkendőt viselő nőt. A muzulmán asszony a szavazás napján a választási felügyelőbizottságban dolgozott, és a Francia Köztársaság alkotmányában rögzített és a közigazgatásra vonatkozó szabályok ellenére vallási jelképet (fejkendőt) viselt munkája közben.

Bonnot a WhatsAppon a barátaival folytatott magánbeszélgetésében viccelődve nevezte a fejkendős nőt denevérnek, de a kabinetfőnök megjegyzése nyilvánosságra került, amely „iszlamofób” jellege miatt a polgármester jobbkezének lemondatásához vezetett. A távozó Frédéric Bonnot-t David Lebon, egy másik Seine-Saint-Denis megyei kormányzati hivatal kabinetfőnöke követi posztján.

Forrás: bladi.net

Külön fenntartott időben mehetnek az LMBTQ-gyerekek a svéd önkormányzati gyermekjóléti intézménybe 

Göteborg városának önkormányzata két nyílt óvodájában is (olyan intézmény, ahol a foglalkozásokat szülőkkel látogathatják a 0–6 éves korú gyerekek) saját, elkülönített időt kapnak szerdától a szivárványcsaládok, számolt be a svéd közrádió. „Úgy találtuk ki ezeket az alkalmakat, hogy a szivárványcsaládok érezhessék, hogy ők a normák, és ne kelljen magyarázkodniuk minden alkalommal” – mondta el Rebecca Ekberg gyógypedagógus. Az intézmények kikötik, az adott időszakokban csak olyan családok jöhetnek és vehetnek részt a foglalkozásokon, ahol egy vagy több szülő, vagy a gyermek (sic!) LMBTQ-személy.

Forrás: Sveriges Radio, Bugnyár Zoltán

Spanyolországban legális lehet az abortusz, valamint nők elleni erőszaknak minősülhet majd a béranyaság 

A gyerekek nemváltását könnyítő transztörvényt kidolgozó szélsőbaloldali egyenlőségi miniszter, Irene Montero újabb törvénytervezettel rukkolt elő, melyet a tervek szerint még idén jóvá fog hagyni a kongresszus. A megreformált abortusztörvény értelmében a béranyaság nők elleni erőszaknak minősül majd. Montero lehetővé teszi a törvénnyel azt is, hogy a nők az otthonukhoz közel, akár egy állami kórházban is meg tudják szakítani nem kívánt terhességüket. A tárcavezető egy rádióinterjúban elmondta: jelenleg csak nagyon kevés spanyolországi intézményben végeznek abortuszt, emiatt sok nőnek több száz kilométert kell megtennie ahhoz, hogy elvégeztethesse a beavatkozást. Kijelentette azt is: tiszteletben tartja az orvosi jogokat, de az nem állhat a nők jogai felett, így azok összehangolására törekednek az év hátralévő részében. Az új törvény szerint meg fog szűnni az abortusz előtti háromnapos várakozási idő is, tehát az orvosok nem küldhetik majd el a nőket „gondolkodni” arról, hogy valóban meg akarják-e szakítani a terhességüket vagy sem.

Forrás: abc.es, Tóth Brigitta

Borítókép: Tüntetők a madridi Columbus téren. Fotó: MTI/AP/Andrea Comas

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.