Peking bajkeveréssel vádolta meg Washingtont

A Fehér Ház több ezer hongkonginak teszi lehetővé, hogy akár 18 hónapig maradjanak az országban.

Forrás: MTI2021. 08. 06. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külügyminisztérium hongkongi kirendeltsége bajkeveréssel vádolta Washingtont pénteken, arra reagálva, hogy Joe Biden amerikai elnök ideiglenes menedéket ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak. A hongkongi iroda közleményében az olvasható: az amerikai döntés kendőzetlen beavatkozás Hongkong ügyeibe és Kína belpolitikájába, továbbá lábbal tiporja a nemzetközi jog és kapcsolatok alapelveit.

 

Az úgynevezett menedék felajánlásával Hongkongot próbálják lejáratni, illetve Kínát bemocskolni, olyan tevékenységet folytatva, amely a város virágzásának és stabilitásának lerombolását célozza

– írják. Közölték továbbá: Peking kész szembeszállni a külföldi beavatkozással, megvédeni a nemzetbiztonságot, és folytatni a Hongkongot kormányzó „egy ország, két rendszer” elv alkalmazását.

 

A Joe Biden által csütörtökön aláírt rendelet az Egyesült Államokban tartózkodó, több ezer hongkonginak teszi lehetővé, hogy vízumuk lejárta után akár 18 hónapig maradjanak az országban. A döntést az amerikai fél a Hongkongban 2020 júniusában életbe lépett nemzetbiztonsági törvény alapján a városban tevékenykedő ellenzéki törvényhozók és aktivistákkal szembeni hatósági fellépéssel indokolta. Az elnök leszögezte, hogy az intézkedés elősegíti az amerikai érdekek érvényesülését a térségben.

 

Az Egyesült Államok nem nézi tétlenül, hogy Kína megszegi a Hongkongnak és a nemzetközi közösségnek tett ígéretét a területtel kapcsolatban

– írta.

 

Tavaly az Egyesült Királyság szintén felajánlotta segítségét a hongkongiaknak a nemzetbiztonsági törvény életbe lépését követően. A felajánlás értelmében a brit kormány lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal csaknem hárommillió hongkongi rendelkezik. Az ehhez szükséges jelentkezést, amely január 31-től indult el, négy hónap alatt több mint 34 ezer hongkongi nyújtotta be.

 

Külföldi aggodalmak. Az utóbbi években több külföldi kormányzat is aggodalmát fejezte ki a hongkongi szabadságjogok helyzetét illetően. A többi közt aggályosnak tartják a pekingi központi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, majd tavaly június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvényt, valamint a hongkongi választási rendszer átalakítását. A lépések a bírálatok szerint súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.