Tízből öt dzsihadista támadó bevándorló-hátterű

Az Europol friss jelentése szerint Európában új típusú terrorfenyegetettség figyelhető meg.

Magyar Nemzet
2021. 08. 21. 7:38
Spanish civil guards lead a detained man suspected of using social media to recruit people to violent groups like the Islamic State, in Spain's North African enclave Melilla
Letartóztatás Melillán. Az elmúlt két évben 97 embert fogtak el a spanyol hatóságok Fotó: Jesus Blasco De Avellaneda Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig a dzsihadista indíttatású terrorizmus számít a legkomolyabb terrorfenyegetettségnek az Európai Unióban − számol be legújabb jelentésében az Europol. Az Európai Unió bűnüldöző ügynökségének a minap közreadott dokumentuma, az Európai Unió terrorizmus helyzetéről és trendjeiről szóló jelentés 2021 (European Union Terrorism Situation and Trend Report 2021) azt a célt szolgálja, hogy friss adatokkal szolgáljon a terrorizmus helyzetéről és kilátásairól, méghozzá elsősorban az EU-tagállamok információi alapján.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly a közvéleményt és a politikai döntéshozókat ugyan lekötötték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, azonban számos tragikus eset mutat rá arra, hogy – még a globális egészségügyi helyzet ellenére is – a terrorizmus továbbra is fenyegetettséget jelent az öreg kontinensen. 

Az adatokat tekintve a helyzet aggasztó: összesen 57 terrorcselekmény történt tavaly az uniós országokban, további kettő Svájcban, és szám szerint 62 terrorizmushoz köthető eset történt az Egyesült Királyságban. A jelentés kiemeli, hogy a befejezett, meghiúsult vagy leleplezett cselekményekkel egyetemben összese 449 személyt tartóztattak le a hatóságok terrorizmus gyanújával az Európai Unióban. Összesen 21 embert öltek meg terrorista támadásokban, illetve hárman haltak meg az Egyesült Királyságban és egy ember Svájcban. 
 

A dokumentum szerint a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a támadások áldozatait – egyetlen kivétellel – véletlenszerűen jelölték ki. 

Kivétel a francia középiskolai tanár meggyilkolásának esete volt: tavaly október 16-án, a franciaországi Conflans-Sainte-Honorine-ban a 18 éves, csecsen származású Abdoullakh Anzorov Allah akbar! kiáltással brutális kegyetlenséggel lefejezte a 47 éves, francia származású Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, mert a szólásszabadságról szóló tanóráján Mohamed prófétáról készült Charlie Hebdo-karikatúrát mutatott be. 
Az országban egyébként a legutóbbi terrortámadás idén a Párizs melletti Rambouillet-ben történt: egy Tunéziából származó férfi egy francia rendőrnőt szúrt meg életveszélyesen, Allah akbar! felkiáltással.

Nem fogunk meghajolni az iszlamista terrorizmus előtt

– nyilatkozta akkor Emmanuel Macron francia államfő. Az eset apropóján a francia belügyminiszter, Gérard Darmanin még abban a hónapban egy terrorizmus elleni törvényjavaslatot mutatott be a miniszterek tanácsa előtt, ennek értelmében pedig többek között állandóvá teszik azokat a korábbi átmeneti intézkedéseket, amelyek a házkutatásokra, biztonsági terület létrehozására, istentiszteleti helyek bezárására, gyanús személyekkel szembeni korlátozó intézkedésekre vonatkoztak. A tervezet értelmében két évre emelkedik azoknak a szabadon bocsátott személyeknek az adminisztratív ellenőrzési és követési ideje, akiket terrorizmussal kapcsolatos ismételt bűncselekmények esetén legalább három vagy legalább öt év börtönbüntetésre ítéltek. Franciaország ugyanakkor még továbbment: augusztus 13-án az Alkotmánytanács szentesítette a „szeparatizmus ellenes törvényt”, amelyet Emmanuel Macron azért erőltetett, hogy visszaszorítsák az egyre terjedő vallási alapú társadalmi elkülönülést. 

A közösségi oldalak is sok veszélyt hordoznak

Kihívást jelent számunkra, hogy felvegyük a harcot azok ellen, akik vallási megfontolásból térnek el a társadalom normális működésétől

– nyilatkozta Macron még tavaly októberben, mikor beharangozta a törvényt. Akkor hozzátette: a franciák 2012 óta válnak időről időre áldozataivá az iszlamista terrornak; ideje volt hát, hogy a társadalom lassan felvérteződjön a fenyegetéssel szemben. A törvény többek között megbünteti azokat, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, hogy ezzel veszélyeztetik mások életét.

Az Europol jelentése kitér erre a fent említett jelenségre is: 

a jelentés szerint az uniós tagállamok az egyik legnagyobb veszélynek azt tartották, hogy nagyon sok fiatalt az online csatornákon, fórumokon és platformokon találják meg a terroristák, hogy a közös ideológia, közös világnézet alapján biztassák őket a terrorcselekmények elkövetésére. 

Mi a közös a dzsihadista támadásokban? 

A dokumentum részletezi, hogy a dzsihadista terroristák gyakran magányos elkövetők, és egyszerű támadási módszerek jellemzik őket: a bécsi incidenst kivéve, ahol lőfegyvereket is használtak, az elkövetők általában késsel támadnak. Szinte minden esetben 18 és 33 év közötti férfiak az elkövetők. Figyelemre méltó az a tény is, miszerint tíz dzsihadista indíttatású támadásból négy esetben az elkövetők uniós állampolgárok voltak. 

Tízből öt esetben az elkövetők a menedékkérők, az illegális bevándorlók soraiból kerültek ki. 

A jelentés arra is emlékeztetett: az úgynevezett külföldi terrorista harcosok (foreign terrorists fighters, FTF-ek) a koronavírus-járvány miatt tavaly nem tudtak könnyen hazatérni európai otthonaikba: bár közülük ugyan többen kiábrándultak a Iszlám Állam nevű terrorszervezetből (ISIS) és nem tartják magukat dzsihadista harcosoknak, mégis

többek között Hollandia és Finnország is tartanak attól, hogy ezek a visszatérő katonák veszélyt jelentenek, nem tudnak beilleszkedni a társadalomba.

Olaszország annak az aggályának adott hangot, miszerint ezek a harcosok a közép-mediterrán migrációs útvonalon keresztül jutnak be Európába: a déli ország esetében a legnagyobb kockázatot a Tunézia felől érkezők jelentik, ahol a migránstranszfereket csempészek segítik. 
 
Borítókép: Spanyol rendőrök letartóztatnak egy férfit, aki a közösségi médiában próbált toborozni az Iszlám Államnak és más szélsőséges csoportoknak 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.