A megosztottság tematizálja az ENSZ-közgyűlést

Joe Biden új diplomáciai korszakot ígér, a világszervezet főtitkára hidegháborúról beszél.

2021. 09. 21. 18:35
BIDEN, Joe
New York, 2021. szeptember 21. Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyûlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év után a tagországok egy részének vezetői ismét személyesen vehetnek részt az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tegnap megkezdődött idei ülésszakán, hogy a világ egyre mélyülő válsághelyzeteivel foglalkozzanak. A változatlanul tomboló koronavírus-járványon és a globális felmelegedésen kívül az egyhetes ülésszak napirendi pontjai között olyan további témák is szerepelnek, mint a fokozódó amerikai–kínai feszültség vagy az, hogy mi lesz Afganisztán sorsa a tálib hatalomátvétel után. 

Az ENSZ 76. közgyűlésének nyitónapján Joe Biden amerikai elnök debütálására is sor került, miközben a demokrata párti elnök – saját maga által kihangsúlyozott – külpolitikai szakértelmét egyre többen vonják kétségbe. 

A Biden-adminisztráció ellen egyre fokozódnak a kritikus hangok az elmúlt időszakban a kaotikus afganisztáni kivonulás miatt, amelyet csak erősít az a hír, hogy egy amerikai légi csapás civileket ölt meg Kabulban. A Pentagon beszámolója szerint tíz ember halt meg a támadásban, köztük egy segélymunkás és hét gyerek. 

– Lezártuk a húsz éve tartó afganisztáni konfliktust

– söpörte le magáról a bírálatokat az elnök az ENSZ-közgyűlésen megtartott beszédében. 

– Ahogyan pedig lezárjuk a könyörtelen háború korszakát, egy új fejezetet nyitunk, a fáradhatatlan diplomácia fejezetét 

– tette hozzá. Kijelentette: azon fog dolgozni a kongresszussal együtt, hogy megkettőzzék a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás leküzdésére nyújtott segítséget, és fellépjenek a világjárvány ellen.

Joe Biden nyolc hónapos elnöksége alatt nem győzte hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok ismét megjelent a nemzetközi porondon. Híres Amerika visszatért jelmondatát ezúttal sem felejtette el, és az ENSZ-gyűlésen is közölte: Washington újra a tárgyalóasztalhoz ült. Ugyan Joe Biden ezzel azt igyekszik kiemelni, hogy politikája merőben eltér korábbi riválisa, Donald Trump előző amerikai elnökétől, Kína-ellenes intézkedései csak súlyosbodnak. António Guterres, a világszervezet főtitkára az ülésen megkongatta a vészharangot a kijelentésével, miszerint soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ. 

A főtitkár hangot adott aggodalmának, hogy a teljesen működésképtelen amerikai–kínai kapcsolatok egy újabb hidegháborúval fenyegetnek. 

– A világnak fel kell ébrednie. A szakadék szélén állunk, és a rossz irányba haladunk 

– mondta António Guterres a jelen lévő vezetők előtt New Yorkban. A portugál diplomata sötét képet festett a nemzetközi helyzetről, amelyet szerinte beárnyékol az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a válság az olyan országokban, mint Afganisztán, Jemen és Etiópia.

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán. Fotó: Eduardo Munoz

– Nem törekszünk egy újabb hidegháborúra, sem arra, hogy a világot rideg tömbökre osszuk 

– zárta le a témát Joe Biden.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. MTI/AP/Evan Vucci

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.