Az Európai Unió tovább erőlteti a migrációs narratíváját

Margaritísz Szkínász uniós biztos szerint az tesz bennünket európaivá, hogy mindenkit befogadunk.

Mediaworks–Hírcentrum
2021. 09. 29. 16:02
Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission in charge of promoting our European Way of Life, and Ylva Johansson, European Commissioner for Home Affairs, give a press conference on developments under the New Pact on Migration and Asylum a
Read-out of the College meeting / Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on developments under the New Pact on Migration and Asylum and stepping up the fight against migrant exploitation  Fotó: Lukasz Kobus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy éve, hogy nem sikerül elfogadni az Európai Bizottság (EB) migrációs csomagját. Az elhíresült paktum megakadt a tagállamokat tömörítő uniós tanácsban, azt több tagország – köztük hazánk – nem tartja megfelelőnek az illegális bevándorlás feltartóztatására. A brüsszeli végrehajtó testület mindezek ellenére szerdán újabb migrációs intézkedéseket jelentett be a csomag égisze alatt: nyilvánosságra hoztak egy migrációs jelentést, egy embercsempészet elleni cselekvési tervet, valamint egy nyilatkozatot a munkavállalókra vonatkozó uniós irányelvek alkalmazásáról. A dossziédömpinget a Brüsszelben nyilatkozó Margaritísz Szkínász és Ylva Johansson uniós biztosok szerint az indokolta, hogy

bár a migrációs csomagot továbbra sem fogadták el, újfajta és már ismert bevándorlási kihívások is jelen vannak a kontinensen. Mint Szkínász fogalmazott, a Földközi-tenger térségéből, Afganisztánból, valamint a keleti külső határok irányából is nyomás zúdul Európára. 

A biztos egyúttal ismételten lobbizott amellett, hogy a tagállamok fogadják el a csomagot. – Olyan, mintha lenne egy ejtőernyőnk zuhanás közben, de nem használjuk – szemléltette. A Brüsszel által szerdán ismertetett adatok szerint a 2020–2021-es időszakban még a pandémiának köszönhetően arányaiban (a 2015-ös válsághoz képest) alacsony maradt az irreguális migráció mértéke. 2021 első felében ugyanakkor már látszik növekedés: 

összesen 120 ezren lépték át illegálisan az EU külső határait. Ugyanez az adat 2020 első kilenc hónapjában még 77 ezer volt, 2019 ugyanezen időszakában pedig 91 ezer. 

Az EB a jelentésében azt is leszögezi, hogy az afganisztáni helyzet hatását egyelőre nem látni a statisztikákban. Ezzel kapcsolatosan Szkínász szerdán rövid idő alatt immár sokadszorra hangoztatta: 

Nem látjuk, hogy a 2015-ös válság megismétlődne.

EU-biztos: Nem hagyhatjuk meghalni a migránsokat 

Természetesen szóba került a lengyel–belarusz migrációs helyzet is: Johansson csütörtökön biztosan Lengyelországba utazik, hogy varsói kormánytagokkal tárgyaljon a szeptember eleje óta fennálló rendkívüli állapotról. Brüsszel azzal vádolja Belaruszt, hogy szándékosan növeli a migrációs nyomást az unió külső határain. A szóban forgó határszakaszon több migráns vesztette életét az utóbbi időben. Szerdán a bizottság 

a Minszkkel kötött vízumkönnyítési megállapodás részleges felfüggesztését is bejelentette. Az intézkedés az Aljakszandr Lukasenka vezette kormányzat hivatalnokait, valamint belarusz diplomatákat érint. 

Johansson a lengyel vizittel kapcsolatos várakozásairól egyébként azt mondta: keménynek kell lenni Lukasenkával, így kész együttműködni Varsóval, ám megköveteli azt is, hogy a lengyelek vizsgálják ki a migránsok halálának körülményeit. – Ezek nemcsak lengyel, hanem uniós határok is. A közösségi vívmányoknak és alapelveknek meg kell felelni – húzta alá a liberális politikus, aki szerint „nem halhatnak meg emberek az EU-s határoknál”.

Európa mindig is célja lesz a menedékkérőknek. Mindenkinek, aki diktatúrák és erőszak elől menekül, tudnia kell: Európa ott lesz mellettük. Ugyanis ez az, ami minket európaiakká tesz

– ezt már Szkínász mondta a lengyel–belarusz helyzetről. A biztos nemrég annak a véleményének is hangot adott, hogy a német és francia választások után kell elfogadni a migrációs paktumot. 

Borítókép: Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság brüsszeli épületében. Forrás: Európai Bizottság

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.