Az uniópártok segítségére sietett Angela Merkel

A szociáldemokraták (SPD) erősödésével Angela Merkel nem tudta megállni, hogy beleavatkozzon Németország választási kampányába. A német kormányfő, kihasználva tekintélyét a választók körében, az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz esélyeit próbálta rontani, ezzel azonban azt érte el, hogy bebizonyítsa: az uniópártok nélküle nem tudnak helytállni.

2021. 09. 02. 6:24
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. augusztus 25. Angela Merkel nmet kancellr az afganisztni helyzetrl a nmet parlamentben rendezett vitn a trvnyhozs berlini lstermben 2021. augusztus 25-n. Az iszlamista tlibok elfoglaltk Afganisztn csaknem egszt, miutn onnan kivonultak az Egyeslt llamok vezette NATO-erk. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Süddeutsche Zeitung német napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Angela Merkel augusztus 21-én kijelentette, ki szeretne maradni a választási kampányból, tíz nappal később már felhagyott elveivel, hogy a gyengülő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetségének segítségére siessen. 

– A leköszönő tisztségviselők, akiknek véget ér a politikai karrierjük, valóban vonuljanak is vissza – hangsúlyozta korábban Angela Merkel, aki idén, tizenhat év után távozik a kancellári székből. A politikus ugyanakkor kedden már Olaf Scholz ellen fordult, rámutatva arra, hogy az SPD a radikális baloldali Die Linkével alakíthat kormánykoalíciót.

– Kancellári tisztségem idején soha nem fordulhatott elő, hogy koalícióra lépjünk a Die Linkével, az azonban nyitott kérdés, hogy mit tenne Olaf Scholz, ha ő lenne a kancellár. Németország jövője szempontjából tehát óriási különbség van köztem és Scholz között

– közölte Angela Merkel kedden, annak ellenére, hogy az SPD jelenleg a berlini kormány kisebbik koalíciós pártja, Olaf Scholz pedig a szövetségi kormány alkancellári és pénzügyminiszteri tisztséget tölti be. A kancellár bírálata ráadásul meghökkentő azok után, hogy Olaf Scholz eddig folyamatosan azt hangsúlyozta, milyen sikeres az együttműködés és milyen szoros a munkakapcsolat közte és Angela Merkel között. 

Bár az SPD korábbi kancellárjelöltjei eddig kizárták az együttműködési lehetőséget a Die Linkével, jelenleg a nagyobb pártok alacsony támogatottsága miatt rendkívül összetett a helyzet. 

A Forsa közvélemény-kutató intézet augusztus 24. és 30. között készített felmérése szerint a szociáldemokraták egészen 23 százalékra küzdötték fel magukat a kampányfinisben, megelőzve ezzel a CDU/CSU-pártszövetséget is. 

Az uniópártok történelmi mélypontra zuhantak, mindössze 21 százalékos a támogatottságuk. A tavasszal még esélyesnek tartott Zöldek pedig csupán 18 százalékon állnak.

Az utóbbi pártok népszerűségének csökkenéséhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a CDU–CSU-pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet és a Zöldek indulója, Annalena Baerbock is meglehetősen sok baklövést követett el a kampányidőszak során. Az uniópártok azok után estek vissza jelentősen, hogy lencsevégre kapták Armin Laschetet, amint jókat nevet a németországi árvizek által sújtott területekre tett látogatása során – annak ellenére, hogy éppen Észak-Rajna–Vesztfáliát, vagyis azt a tartományt érintette leginkább a természeti csapás, amelynek Laschet a miniszterelnöke.

 A CDU–CSU-pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet nem túl népszerű a választók körében  Fotó: Andreas Gora

Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Magyar Nemzetnek elmondta: gyakorlatilag megjósolhatatlan, melyik koalíciós forgatókönyv lép életbe Németország szeptemberi parlamenti választása után. 

– Elképzelhető a nagykoalíció folytatása is, ami mégiscsak aránylag gördülékenyen működik már nyolc éve, bár a jelenlegi felméréseket elnézve még a nagykoalíciónak sincs meg a parlamenti többsége. Ennélfogva kizárólag hárompárti koalícióban lehet gondolkodni, amire még sosem volt példa Németországban

– magyarázta a szakértő. 

Hettyey András kifejtette, hogy az SPD a Die Linkével és a Zöldekkel is koalícióra léphet, de előfordulhat az is, hogy a baloldaliak helyett a liberálisokat (FDP) választja, és így létrejön az úgynevezett jelzőlámpa-szövetség az SPD, az FDP és a Zöldek között. A szakértő ezenkívül lehetségesnek tartja azt is, hogy a Kenya-koalíció valósul meg, vagyis a kereszténydemokraták, az SPD és a Zöldek szövetsége. Hozzátette továbbá: kétpárti koalícióban még elképzelhető a Zöldek és a kereszténydemokraták összefogása is, ám ezek a pártok jelenleg messze állnak attól, hogy együtt parlamenti többséget szerezzenek.

Borítókép: Angela Merkel német kancellár. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.