Egymásnak estek a francia jobb- és baloldal politikusai

Jean-Luc Mélenchon és Éric Zemmour gyakorlatilag egymástól féltik Franciaországot.

Forrás: BMF TV2021. 09. 24. 15:51
FRANCE-POLITICS-FAR-RIGHT Fotó: LUDOVIC MARIN Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évvel a 2022 tavaszán esedékes  francia elnökválasztás előtt „összecsapott” a francia politikában két ellentétes pólust képviselő személy: Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője és Éric Zemmour francia jobboldali esszéista a francia BMF televízió adásában vitázott csütörtök este. A műsorban többek között a bevándorlás, a biztonság és az iszlám kérdéséről vitáztak a meghívottak, továbbá élesen bírálták egymást is: Mélenchon kritizálta Zemmourt „csökevényes Franciaország-víziója” miatt és az írót veszélyesnek nevezte az országra nézve. A baloldali politikus pedig sajnálkozott azon, hogy Éric Zemmour „a jobboldal és a szélsőjobboldal mentora” lett.

A Zemmourizmus létezik!

–hangoztatta Mélenchon, majd hozzátette: az esszéista csupán fantáziákról beszél és eltereli a fókuszt az olyan problémákról, mint például az éghajlatváltozás vagy a szegénység. A jobboldali író azonban a kritikákat nem hagyta annyiban és azt hangoztatta, Franciaországnak iszlamizált külvárosai vannak. Éric Zemmour a vita során annak adott hangot, hogy az ország polgárháborúban áll. 

Hogyan nevezné azt az országot, ahol egy tanárt lefejeznek? 

– tette fel a kérdést az író, utalva Samuel Paty tanár 2020 októberében történt brutális kivégzésére. „A bűnözés, az a dzsihád” - folytatta Zemmour, aki úgy véli, civilizációs háborút folytatnak Franciaország ellen. Ezekre a szavakra reagálva Jean-Luc Mélenchon megkérdezte tőle: „Nem szégyelli magát?” Az esszéista azonban leszögezte: „nem, egyáltalán nem szégyellem”. A vitában a felek kitértek az atomenergia kérdésére is: Mélenchon azon az állásponton van, Franciaországnak át kellene térnie más, alternatív energia használatára, a baloldali elnökjelölt azonban arra emlékeztetett, idén 10 erőműből 4 nem tud működni az aszály és a nagy meleg miatt. Ugyanakkor Zemmour ellenzi a a szélturbinák kiépítését, szerinte károsak mind az emberek egészségére, valamint elcsúfítják a tájat is és nem újrafelhasználható anyagból készülnek, hanem betonból. Jean-Luc Mélenchon erre azt felelte, „senki sem mondja, hogy szélturbinákat fogunk mindenhová elhelyezni!” A baloldali politikus továbbá hangsúlyozta, nem tudhatjuk azt, hogy a globális felmelegedésnek milyen hatásai lesznek az atomerőművek biztonságára. Zemmour ezt követően kifejtette, hogy Franciaországban soha nem történt nukleáris baleset, és szerinte az atomenergia feladása a nemzeti szuverenitás feladását jelentené. A heves vita folyamán a két fél azonban egy dologban egyetértett: a kormánynak ki kellene lépnie a NATO-ból.

Nincs semmi dolgunk ebben a katonai szövetségben

–jelentette ki először Jean-Luc Mélenchon. Éric Zemmour  úgy vélte, hogy a NATO egy olyan géppé vált, amely kiszolgálja az Egyesült Államokkal szövetséges országokat. 

Korábban a BFM TV kérésére a francia Elabe közvélemény-kutató intézet készített egy felmérést, miszerint Éric Zemmour már hitelesebb személyiség a franciaországi bevándorlással kapcsolatban, mint a hivatalban lévő köztársasági elnök, Emmanuel Macron. Zemmourt – akiről még nem lehet tudni, indul-e a jövő évi francia elnökválasztáson – csak Marine Le Pen előzi meg, aki 39 százalékkal vezeti a hitelességi rangsort, őt követi Zemmour 31 százalékkal, majd Macron mindössze 28 százalékkal. Zemmour a közösségi médiában jelezte, hogy pénteken indul Magyarországra, hozzátette: „mindig meghatódik, ha Közép-Európa szívébe érkezik”. 

 

Borítókép: Éric Zemmour plakátokon, Franciaországban

Fotó: Europress/AFP/LUDOVIC MARIN

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.