időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo
Az országban az elmúlt évben több hasonló támadás is volt

Kudarcot vallott a szudáni puccskísérlet

Munkatársunktól
2021.09.21. 21:06
Kudarcot vallott a szudáni puccskísérlet

A korábbi elnök, az országot harminc éven át kemény kézzel irányító Omar el-Basír híveit vádolják a kedden meghiúsított katonai hatalomátvétel kitervelésével a szudáni kormány tagjai. Az exelnök 2019-es megbuktatása után a civilek a katonasággal karöltve hoztak létre egy átmeneti kormányt, amelyet bár világszerte üdvözöltek, nem a minapi volt az első puccskísérlet, amellyel meg kellett küzdenie.

–Biztosítjuk a szudáni embereket arról, hogy minden az ellenőrzésünk alatt áll, a puccskísérlet polgári és katonai szervezőit letartóztatták, és kihallgatják őket – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Hamza Balol kormányszóvivő, miután kiderült: katonai hatalomátvételt hiúsítottak meg a hatóságok Szudánban.

Abdalla Hamdok miniszterelnök később kijelentette, hogy a puccs kitervelőit elfogták. Hozzátette: 

katonák és civilek is voltak a puccsisták között. 

A DPA német hírügynökség információi szerint Abdul-Baki al-Bakravi dandártábornok tervelte ki az államcsínyt. Ugyanakkor a kormány tagjai közül többen, köztük a vallási ügyek minisztere, Nasr Eldeen Mofarih a korábbi elnök, Omar-el Basír hoz hű embereket vádolta a puccskísérlettel. – Itt az ideje, hogy elsöpörjük az iszlamisták maradványait politikai és katonai intézményeinkből – írta a Twitteren. 

A Reuters úgy tudja, hogy Basír jelenleg börtönben van a fővárosban, Kartúmban. 

Omár el-Basír 1989 és 2019 között volt az ország elnöke. 1989-ben ragadta magához a hatalmat a szudáni fegyveres erők segítségével, 1993-ig a katonai junta vezetője volt, majd utána lett hivatalosan is államelnök. Kemény kézzel vezette a kelet-afrikai országot: 

többek között bevezette az iszlám törvénykezést, betiltotta a zenét, a táncot és az esküvői ünnepségeket is.

Hírügynökségi jelentések szerint a mostani puccskísérlet kitervelői Kartúm közelében szervezkedtek. Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő szerint a fegyveres erők több tagja megpróbált elfoglalni számos kormányzati létesítményt, de megakadályozták őket ebben. Úgy tudni, többeket letartóztattak, köztük magas rangú katonatiszteket. Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás szerint a puccsisták egyik célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét.  Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal. A Reutersnek nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy a főváros utcái kedden nyugodtnak tűntek, az emberek a szokásos módon mozogtak, és nem volt szokatlan biztonsági erők bevetése.

Annak ellenére, hogy a kormány néhány szudáni lázadóval korábban békét kötött, az elmúlt hónapokban fokozódott a nyugtalanság az országban, többek között Darfúr nyugati régiójában, valamint összecsapások voltak Szudán keleti részén is. Az MTI emlékeztetett: a nyugat-darfúri Masteri településen ötszáz fegyveres támadt a helyi lakosságra, ennek következtében 61 ember vesztette életét, 88 megsebesült, harmincöten közülük válságos állapotba kerültek. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala közleményében tudatta, hogy a településen a mészárlás után hatalmas pánik tört ki, emiatt mintegy tízezer ember El Geneina város felé vette útját, további ezer ember pedig a szomszédos Csádba távozott. Hírügynökségi jelentések felhívták a figyelmet, hogy korábban a régióban további tüntetések is voltak: 

ezek résztvevői a közbiztonság javítását követelték és azt, hogy a kormány vessen véget a támogatását élvező fegyveres csoportok támadásainak. 

A tüntetők táborát tavaly júliusban fegyveres csoportok támadták meg Észak-Darfúrban, több mint egy tucat embert ölve meg. Az észak-darfúri kormányzat akkor válaszul rendkívüli állapotot hirdetett ki, és közölte, hogy több katonát vezényel a körzetbe a biztonság helyreállítására. 

A fentiekhez hasonló összecsapások nem ritkák Szudánban, ahol az évtizedekig tartó polgárháború miatt rengeteg a fegyver, és nem ritkán erőszakkal oldják meg a vitákat. A nemzetközi közösség azonban nagy előrelépésnek tekintette, hogy az átmeneti kormány tavaly nyáron békemegállapodást írt alá öt dél-szudáni lázadócsoporttal, ezzel legalábbis papíron véget vetve a tizenhét éve zajló polgárháborús konfliktusnak. 

Borítókép: Al Jazeera English/Twitter

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.