Lapozó: Franciaország ismét a terroristák kiemelt célpontja lesz

Hazudott a rendőrségnek a madridi homofób támadás „áldozata” · Afganisztán új tálib kormánya nem tartja szükségesnek a női sportot · Alkotmányellenesnek nyilvánítják a második spanyolországi szükségállapot kihirdetését is · A párizsi merénylők pere miatt Franciaország ismét a terroristák kiemelt célpontja lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks Hírcentrum2021. 09. 09. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudott a rendőrségnek a madridi homofób támadás „áldozata” 

Szerdán kiderült, hogy a homoszexuális fiatalember, aki azt állította, hogy nyolc kapucnis férfi támadt rá az utcán szexuális irányultsága miatt, valójában egy szadomazo-összejövetelen vett részt. Az összes sérülés, ami a testén volt egy játék során keletkezett, amibe ő maga egyezett bele. Miután hazament a találkozóról, párja megrémült a sérülései láttán és ő jelentette a történteket a rendőrségen. Mivel a fiatalember nem akarta, hogy kiderüljön félrelépése, azt mondta a rendőröknek, hogy rátámadtak, szerda délután, azonban beismerte, hogy hazudott. A történtek után Pedro Sánchez miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze péntekre, hogy új mechanizmusok bevezetéséről állapodjon meg kollégáival, melyekkel a homofób támadások visszaszorítására tesznek kísérletet. A kormányfő nem fújta le a találkozót a fiatalember beismerő vallomása után. Közölte: a homofóbia a történtektől függetlenül jelen van Spanyolországban, ráadásul egyre szélsőségesebben, így foglalkozni kell a témával. Madridban és Barcelonában tömegek tüntettek szerdán a gyűlölet-bűncselekmények ellen.

Források: abc.es, videó

Afganisztán új tálib kormánya nem tartja szükségesnek a női sportot

Ahmadullah Wasiq, az új tálib kormány kulturális bizottságának vezetője azt nyilatkozta egy ausztrál újságírónak adott interjújában, hogy nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy az afgán nők krikettjátékokban és -versenyeken vegyenek részt. Wasiq szerint ugyanis nemcsak az új afgán kormány jelentette be a napokban, hogy a nők sportolásának feltétele a testet és arcot makulátlanul eltakaró öltözet, hanem az iszlám vallás is úgy rendelkezik, hogy a muzulmán nők csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat. A sport- és a krikettversenyek pedig nem tartoznak az élet elengedhetetlen tevékenységei közé, mondta az afgán kultúrfelelős.

Az ausztrál lapnak adott nyilatkozat apropója egy közelgő ausztrál–afgán krikettverseny-sorozat, amelyben férfi és női csapatok mérték volna össze tudásukat, és amelynek létrejötte Wasiq kijelentésével veszélybe került, ugyanis a versenyszabályok előírják, hogy mindkét államnak férfi és női csapatokat is delegálnia kell. Ausztrália sportért felelős minisztere, Richard Colbeck már jelezte, hogy a Wasiq által meglebegtetett tiltás elfogadhatatlan, ezért felkérte a Nemzetközi Krikettszövetséget, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Forrás: sputniknews.com

Alkotmányellenesnek nyilvánítják a második spanyolországi szükségállapot kihirdetését is 

Az alkotmánybíróság megkérdőjelezte a kormány hat hónapra elrendelt intézkedését, melyet egyszer sem vizsgáltatott felül a parlamenttel, és amellyel arra hatalmazta fel az autonóm régióvezetőket, hogy azok megkurtítsák az emberek alapvető jogait. Úgy vélik, hogy a második szükségállapot még az elsőnél is aggasztóbb, melyet júliusban nyilvánítottak semmisnek. Pedro Sánchez miniszterelnök 2020 novemberében hirdette ki a második riasztást, mely 2021 májusáig tartott. Ezzel a lépéssel biztosította az autonóm elnököknek a lehetőséget arra, hogy korlátozzák az emberek szabad mozgását kijárási tilalommal és limitálják a találkozók létszámát. Az alkotmánybíróság szerint – bár abban szabályszerűbb volt a második szükségállapot az elsőnél, hogy az alapvető jogokat nem törölte, hanem átmenetileg felfüggesztette – a hatáskört nem ruházhatta volna át az autonóm közösségekre, hanem központi kézben kellett volna tartania rendszeres parlamenti felülvizsgálat mellett. Utóbbi miatt azt tervezik, hogy a második riasztási állapotot is semmisnek nyilvánítják és a kiszabott bírságokat eltörlik.

Forrás: elmundo.es

A párizsi merénylők pere miatt Franciaország ismét a terroristák kiemelt célpontja lesz

Alain Rodier, a Francia Titkosszolgálati Kutatóintézet igazgatója szerint Franciaországban továbbra is magas szintű a terrorveszély, annak ellenére, hogy a francia állam rendkívüli intézkedésekkel és eszközökkel erősítette meg a 2015-ben, a Charlie Hebdo szerkesztőségénél kezdődött sorozatos támadások óta a terrorcselekmények elleni védekezést.

Rodier szerint a párizsi merénylők perének világméretű mediatizálása csak tovább rontja a helyzetet: a per eseményei és az ott elhangzottak miatt Franciaország ismét a radikális iszlamisták figyelmének (is) a középpontjába kerül. A perben az elhangzottak alapján pedig a terroristák bosszút akarnak majd állni a tárgyalások során mártírrá váló muszlim testvéreikért, akikkel Salah Abdeslam szerint „kutyául” bánnak a börtönben és tiszteletlenül beszélnek a tárgyalóteremben. Rodier arra is figyelmeztet, hogy a párizsi merénylők nagyszabású pere várhatóan kilenc hónapig tart majd, és Franciaországban 2015 óta nem telt el ilyen hosszú periódus terrortámadás nélkül.

Forrás: sputniknews.com

Borítókép: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.