A kereskedelemben áll bosszút az EU Ausztrálián

Elhalasztják az Ausztrália és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások következő fordulóját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 01. 10:33
BIDEN, Joe; MORRISON, Scott
New York, 2021. szeptember 21. Scott Morrison ausztrl kormnyf (b) s Joe Biden amerikai elnk ktoldal megbeszlst folytat az ENSZ Kzgyls 76. lsszaka idejn a vilgszervezet New York-i szkhzban 2021. szeptember 21-n. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengeralattjáró-ügy miatt egy hónappal elhalasztják az Ausztrália és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalások eredetileg október 12-ére kitűzött 12. fordulóját – közölte pénteken egy Canberrában szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett uniós tisztségviselő. A halasztás tényét megerősítette Dan Tehan ausztrál kereskedelmi miniszter, de az okát nem jelölte meg.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, és Párizs konzultációra hazahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Az Európai Unió pedig közölte, hogy szolidáris Franciaországgal az ügyben.

Az ügy nemcsak Franciaországot, hanem az egész EU-t érinti

– jelentette ki nemrég Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az EU-t kihagyták az új szövetségből. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyenesen megkérdőjelezte, hogy az unió meg tudja-e kötni a szabadkereskedelmi megállapodást Ausztráliával.

Franciaország nem tudja, hogyan bízhatna meg Canberrában az Európai Unió és Ausztrália között folyó kereskedelmi tárgyaláson

– jelentette ki korábban Clément Beaune európai ügyekért felelős francia külügyminiszter-helyettes.

Az Európai Bizottságnak 2018 óta van megbízatása arra, hogy szabadkereskedelmi egyezményről tárgyaljon Ausztráliával és Új-Zélanddal. Az Európai Unió Ausztrália harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, 2020-ban az árukereskedelem értéke 36 milliárd euró (12,6 ezer milliárd forint), a szolgáltatásoké pedig 26 milliárd euró volt.

A mostani vita miatt az is felmerült, hogy elhalasztják a kereskedelem- és technológiapolitikai tárgyalásokat az EU és az Egyesült Államok között. 

 

Borítókép: Scott Morrison ausztrál kormányfő és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszaka idején a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.