A német hadsereg újabb szélsőjobboldali csoportja lepleződött le

A magukat farkasfalkának nevező katonák Adolf Hitler titkos búvóhelyét használták hadiszállásuknak.

2021. 10. 09. 16:45
Hazatértek az utolsó német katonák Afganisztánból.
Hazatértek az utolsó német katonák Afganisztánból. Forrás: TWITTER / Bundeswehr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálat indult a német hadsereg egyik zászlóaljának szélsőjobboldali csoportja ellen, amely vélhetően szexuális visszaéléseket is elkövetett – közölte a német védelmi minisztérium pénteken. 

A szélsőséges katonák magukat farkasfalkának nevezték el, és azt a Berlinhez közeli titkos búvóhelyet használták főhadiszállásuknak, ahol Adolf Hitler a második világháború utolsó napjait töltötte, majd öngyilkosságot követett el.

A csoportot a vizsgálat idejére felfüggesztették. A szóban forgó őrzászlóalj főleg protokolláris feladatokat lát el, többek között fogadja a külföldi államfőket, illetve felvonulásokon vesz részt. A hadsereg ezen különleges egységéhez körülbelül ezer katona tartozik. 

A radikális eszméket valló csoport létezéséről először a zászlóalj más tagjai nyilatkoztak a Der Spiegel német hetilapnak, röviddel azelőtt, hogy a védelmi minisztérium kommentálta volna az esetet. A beszámolók arról is tanúskodnak, hogy a „falkavezér”, vagyis a csoport vezetője rasszista alapon bántalmazott külföldi származású katonákat.

A vádak szégyent hoznak ránk, az ügyet a lehető legnagyobb szigorral fogjuk kivizsgálni

– jelentette ki a minisztérium szóvivője, Arne Collatz. Hozzátette: egyetlen hasonló esetre sem kerülhet sor, a szélsőséges bűncselekményekkel szemben zéró toleranciát alkalmaznak.

Német tisztségviselők egy ideje már hangoztatják, hogy a szélsőjobboldali nézetek felszámolására törekednek a hadseregen belül, mivel az elmúlt években jelentősen megemelkedett a hasonló incidensek száma.

2020-ban a katonai nemzetbiztonsági szolgálat (MAD) 477 esetben indított eljárást szélsőjobboldali kilengés gyanúja miatt. Ez 31 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 363-hoz képest és 75 százalékos növekedés a 2018-ban regisztrált 270-hez viszonyítva.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter tavaly kénytelen volt feloszlatni egy katonai elitalakulatot is, amely a szélsőséges nézetek melegágyának bizonyult. Az érintett alakulat a német hadsereg különleges bevetési egysége, a Kommando Spezialkräfte, azaz a KSK egyik részlege volt. 

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter a német hadsereg katonáival. Fotó: Fabian Bimmer

A KSK azután került a vizsgálódások kereszttüzébe, hogy 2017-ben nyilvánosságra került: az elitalakulat egyik tagja, Franco Albrecht magát menedékkérőnek kiadva tervezett olyan merényleteket, amelyeket radikális iszlamista terrortámadásként akart beállítani azzal a céllal, hogy a Németországban élő migránsokra terelje a gyanút. Az egység szélsőjobboldali megnyilvánulásaival szemben azonban még ezt követően sem léptek fel elég szigorúan, 2020 májusában viszont elkerülhetetlenné vált a beavatkozás. Ekkor ugyanis a rendőrség egy bejelentést követően felásta az egyik KSK-s katona kertjét, és két kilogramm robbanóanyagra, több ezer lőszerre és pisztolyokra bukkant. A házkutatás során pedig bebizonyosodott a katona szélsőjobboldali kötődése is, így ezután letartóztatták. 

A védelmi miniszter eleinte az egész KSK-ra nézve kilátásba helyezte a felszámolást, végül azonban az egység megmaradt alakulatainak azonnali átszervezéséről döntött. 

Borítókép: A német hadsereg katonái Fotó: Twitter/Bundeswehr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.