A Nobel-bizottság tagja elárulta, a díjazottak érdemeit évekig vizsgálják

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyarok – a vírus- és az oltásszkeptikus kisebbség kivételével – egy emberként szorítottak Karikó Katalinnak, hogy Nobel-díjat kapjon az mRNS-alapú vakcina alapját jelentő, Drew Weissmannal végzett kutatómunkájáért. A forradalmi felfedezés mellett komoly szerepet játszhatott a kedves és alázatos személyisége abban, hogy nagyon sokan a szívükbe zárták a tudóst.

Bugnyár Zoltán (Stockholm)
2021. 10. 07. 15:39
Prof. Peter Somfai, a lundi egyetem tanára, a Nobel Bizottság tagja (a szerző felvétele) Fotó: Bugnyár Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői orvosi (teljes nevén fiziológiai és orvostudományi) Nobel után szerdán, a kémiain sem termett babér Karikó Katalinnak Stockholmban. Azóta sorra olvasni a médiában olyan megfogalmazásokat, hogy a díjat helyette más kapta, két Nobel-díjról is lemaradt, Karikó nem gyarapítja a Nobel-díjasok listáját és így tovább. Érthető a csalódottság, hiszen nagy esélyesként tartották számon elsősorban az orvosira, de a kémiai kapcsán is komolyan felmerült a neve. Jelentős szaktekintélyek „követelték” számára az elismerést, az emberiség megmentőjének nevezték és az utóbbi hetekben, hónapokban úgy sorjáztak számára díjak, hogy hajlamosak voltunk készpénznek venni, hogy ebbe a sorba bizony a Nobel-díj is oda fog kerülni. Csakhogy nem került. Mindez talán sokakat jobban megviselt, mint magát a tudós nőt, aki azt nyilatkozta a Forbesnak – ismét a nagy elmékre jellemző szerénységgel és alázattal –, hogy csak azzal foglalkozik, amire van hatása, a díjbizottságokra pedig nincs. Hozzátette azt is, hogy a legnagyobb örömöt számára a kutatás izgalma adja, valamint az a tudat, hogy munkájával hozzájárult ahhoz, hogy egy gyógyításhoz használt fontos platformtechnológia megszülethessen.

Karikó Katalin Fotó: Cseke Csilla/MTI

És valóban, nem von le semmit a Karikó Katalin és munkatársainak nagyságából és elévülhetetlen érdeméből az, hogy idén nem kapott díjat. Mert ez nem azt jelenti, hogy most már nem is fog. Ezt támasztja alá Peter Somfai, a Lundi Egyetem szerveskémiai professzora, a Nobel-bizottság magyar származású tagjának válasza is, amit a Magyar Nemzet kérdésére adott. Bár a bizottság tagjai sohasem tárják fel, miért azon személy vagy személyek kapták a díjat és miért nem más esélyesek, annyit elárult, hogy a döntéseket nem egyik napról a másikra hozzák.

– Az alapja a munkánknak a nagyon alapos vizsgálat, ami általában sok-sok évet vesz igénybe. Megnézzük, mi a valódi felfedezés, milyen hatással jár. Nem kommentálhatom a konkrét esetet, de annyit elmondhatok, hogy nagyon friss dologról van szó a kutatás hatásainak tekintetében, de talán ez egy olyan dolog, amivel a jövőben foglalkozni fogunk

– mondta el Somfai professzor.

Augusztusban bejelentették, Karikó Katalin és Drew Weismann Horowitz-díjat kap. Az elismerés arról nevezetes, hogy az eddigi díjazottak fele később a Nobel-díjat is elnyerte. Viszont a kitüntetést csak jövő januárban adják át, tehát méltán számíthatunk arra, hogy Karikó Katalin utána még esélyes lehet a Nobelre is. Ráadásul az idén a pandémia miatt még a stockholmi Nobel-díj-átadó sem kerül hagyományos formájában megrendezésre, ahogy a királyi család részvételével megrendezett, gálavacsora sem. Így, ahogy a Nobel-díjról, úgy a pompázatos eseményekről sem marad le Karikó Katalin, hisz felfedezésének köszönhetően, remélhetőleg, a közeljövőben teljesen megfékezhető lesz a világjárvány, és az élet legszebb dolgai is végre ugyanúgy ünnepelhetők lesznek világszerte, mint korábban. 

Borítókép: Prof. Peter Somfai, a Lundi Egyetem tanára, a Nobel-bizottság tagja Fotó: a szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.