Biden az utolsó pillanatban akadályozta meg a kormány leállását

Az amerikai elnök a határidő lejárta előtt biztosította adminisztrációjának finanszírozását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 01. 10:06
null
US-POLITICS-BIDEN-NOMINEES Fotó: ANGELA WEISS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány órával a határidő lejárta előtt Joe Biden amerikai elnök aláírta csütörtökön azt a törvényt, amely ideiglenesen – december 3-áig – biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását. Ezt a szenátusi és a képviselőházi jóváhagyás előzte meg. 

Ha szeptember 30-án, az amerikai költségvetési év utolsó napján nem biztosították volna a kormányzat finanszírozását, úgy a szövetségi kormány működése teljesen leállhatott volna.

A képviselőház alig több mint egy héttel ezelőtt szavazta meg azt a költségvetési törvényjavaslatot, amely 2022 végéig megemelte volna a szövetségi adósságplafont, és a kormányzat működésének, valamint a természeti katasztrófák és menekültek segélyezésének finanszírozását is tartalmazta. A felsőház republikánus szenátorai azonban nem járultak hozzá a 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemeléséhez. Azzal érveltek, hogy a törvényjavaslat nyakló nélküli költekezést tenne lehetővé a demokraták számára a következő évben. A szenátus végül csütörtökön, 65:35 arányú voksolás után az adósságkorlátot érintő részek nélkül küldte vissza a jogszabályt az alsóháznak.

 – Ma azért tudjuk finanszírozni a kormányt, mert a többség elfogadta a valóságot. Ugyanennek kell megtörténnie az adósságkorláttal kapcsolatban is a jövő héten

 – jelentette ki a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell.

A képviselőház – nem sokkal a szenátus döntését követően – a rövid távú finanszírozási intézkedést lehetővé tevő jogszabályt 254:175 arányú szavazattal hagyta jóvá.

– Ez egy jó eredmény, örülök, hogy megcsináltuk – mondta csütörtökön Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője. 

– Az utolsó, amire az amerikai népnek szüksége van, hogy leálljon a kormány

– tette hozzá New York állam szenátora.

A képviselőház demokrata politikusai szerdán egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely – immáron külön jogszabályként – 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Schumer azt mondta, a törvényjavaslatot a szenátus elé terjeszti, de szinte biztos abban, hogy a republikánusok blokkolni fogják azt. 

Az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

Janet Yellen pénzügyminiszter kedden levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, akkor az Egyesült Államok valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni. 

– Mindez komoly károkat okozhat az üzleti és fogyasztói bizalomban és negatívan befolyásolhatja az Egyesült Államok hitelminősítését a következő években

– tette hozzá a tárcavezető.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök. Fotó: Angela Weiss

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.