Durva, uszító kijelentést tettek a magyarokra Ukrajnában

Keményen neki akarnak menni a kárpátaljai magyar kisebbségnek a megkötött gázszerződés miatt.

2021. 10. 01. 12:02
LOMNICI Zoltn
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia-magyar kapcsolatokat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek talán egyik legsúlyosabb, a határon túli magyarokat ért támadással állunk szemben, e fenyegetéssel a két állam közötti vitában a Kárpátalján élő őshonos kisebbséget próbálják a zsarolás eszközeként felhasználni – jelentette ki lapunknak az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. A közelmúltban a határon túli magyarság jogainak érvényesítésében vállalt szerepéért is a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett idősebb Lomnici Zoltán ezt annak kapcsán mondta, hogy Mihajlo Holovko, a Ternopili Megyei Tanács elnöke megdöbbentő kijelentést tett egy ukrajnai televíziós adásban.

A politikus a Magyarország és Oroszország között megkötött gázszállítási szerződésről úgy vélekedett, hogy a probléma megoldásának egyik módja az lenne, hogy az ukrán állam „keményen nekimegy a kárpátaljai magyar kisebbségnek”.

A kijelentés miatt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levélben fordult Irina Venediktova ukrán főügyészhez. Szavai szerint kétségtelen, hogy Holovko cinikus kijelentése szándékosan arra irányult, hogy gyűlöletet szítson az országban a Kárpátalján élő magyarok és a többi állampolgár között, és egyben felszólítás arra, hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok etnikai és nyelvi hovatartozása miatt. Brenzovics László úgy véli, hogy Holovko döbbenetes kijelentésével büntetőjogi szabálysértést követett el. A KMKSZ elnöke ezért kérte, hogy nyílt levelét egy bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentésként kezeljék.

Idősebb Lomnici Zoltán Holovko kijelentését azért is elképesztőnek tartja, mert Ukrajna az Európa Tanács tagja, így vonatkoznak rá a szervezet kisebbségeket védő rendelkezései. Vagyis az ukrán politikus nyilatkozata nemcsak az ukrán törvényeket, hanem az Európa Tanács normáit is sértheti.

Szavai szerint éppen ezért a nemzetközi közösségnek haladéktalanul el kellene határolódnia az ilyen jellegű támadásoktól. – A kijelentés azért is súlyos, mert Kárpátalja napi működése szempontjából kulcskérdés a magyar állam támogatása, ami nélkül jó néhány intézmény bezárhatná kapuit, és ezt ottani ukrán vezetők is elismerik. Mint ahogy az is tudják, hogy Magyarország segítsége a kárpátaljai ukránok számára is létkérdés, ezért is kell nagyon határozottan fellépni az uszító, erkölcsileg is elfogadhatatlan támadások ellen. Erőt kell felmutatni, mert a Kárpátalján élő 150 ezer magyart nem tehetjük kiszolgáltatottá – mutatott rá idősebb Lomnici Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.