Kétszáz ország részvételével megkezdődött a klímacsúcs

Valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 31. 18:11
null
Glasgow, 2021. oktber 29. Az ENSZ 26. klmakonferencijt hirdet molink Glasgow-ban 2021. oktber 29-n. A klmacscs oktber 31-n kezddik. MTI/AP/Scott Heppell Fotó: Scott Heppell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszáz ország részvételével kezdődött meg vasárnap a skóciai Glasgow-ban az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 26. ülése (Conference of the Parties, COP26). A találkozón – amelynek helyszínén várhatóan 25 ezer politikus és szakértő fordul meg a következő 12 napban – olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján 1,5 fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint

az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezermilliárd dollárra lesz szükség.

A legnagyobb skóciai városban rendezett COP26-értekezletre hivatalos mások mellett Joe Biden amerikai elnök. Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi koronavírus-helyzet miatt nem tud személyesen jelen lenni a glasgow-i klímacsúcson. Valószínűtlen Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök részvétele is.

Ferenc pápa a BBC brit közszolgálati rádió számára rögzített felhívásában hangsúlyozta: a skóciai ENSZ-klímarendezvényen a világ sorsa iránti közös felelősségvállalás megújítására van szükség, tekintettel a klímaváltozás és a közös otthonunk leépülése jelentette példátlan fenyegetésre.

Alok Sharma, aki a brit kabinetiroda államtitkáraként a COP26-értekezlet elnöke, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: rohamosan fogy az idő arra, hogy a globális felmelegedést az elfogadott célnak megfelelően 1,5 fokra lehessen korlátozni a 2030-ig szóló előrejelzési távlatban, és

a vészcsengők már világszerte megszólaltak.

A Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a klíma állapotáról vasárnap közzétett jelentése szerint valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön. Bár az év elejei La Nina jelenség átmenetileg hűtő hatása miatt 2021 várhatóan csak az 5–7. legmelegebb év lesz a feljegyzések kezdete óta, ez nem változtatja meg vagy fordítja vissza a növekvő hőmérsékletek hosszú távú trendjét – olvasható a jelentésben.

A tengerszint globális emelkedése 2013 óta felgyorsult, és 2021-ben új magasságot ért el, párosulva az óceánok felmelegedésével és savasodásával.

„A jelentés a legfrissebb tudományos bizonyítékon alapulva megmutatja, miként változik bolygónk a szemünk előtt. Az óceánok mélyétől a hegységek csúcsáig, az olvadó gleccserektől az állandó időjárási szélsőséges eseményekig az ökoszisztémák és a közösségek szerte a világon súlyosan érintettek. A glasgow-i klímakonferenciának fordulópontnak kell lennie az emberek és a bolygó számára” – idézte a WMO jelentése António Guterres ENSZ-főtitkárt.

A tudósok világosan beszélnek a tényekről. Most a vezetőkön a sor, hogy ugyanolyan világosan cselekedjenek

– tette hozzá.

Borítókép: az ENSZ 26. klímakonferenciáját hirdető molinók Glasgow-ban 2021. október 29-én

Fotó: MTI/AP/Scott Heppell

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.