Koronavírus: kínos részletek derültek ki Amerika érintettségéről

Miközben az Egyesült Államok nem burkoltan a koronavírus eredetének eltitkolásával vádolja Kínát, a napokban újra reflektorfénybe került egy másik vád, ami éppenséggel Washingtonra nézve kínos. Eszerint amerikai pénzügyi támogatással végeztek veszélyes kutatásokat a világjárvány egyik lehetséges kiindulópontjaként azonosított vuhani laboratóriumban.

Forrás: MTI, South China Morning Post, BBC, Vanity Fair, Index2021. 10. 31. 16:05
null
Kínai kutatók veszélyes kórokozókat vizsgálnak egy zárt intézményben Fotó: MTI/EPA/Featurechina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Intercept című amerikai oknyomozó portál a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva szeptember elején azt állította, hogy az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) korábban pénzügyileg támogatta a vuhani víruskutató intézet különleges génsebészeti kutatásait. Az Intercept bizonyítékot talált arra, hogy az NIH 3,1 millió dolláros denevérkoronavírus-kutatási ösztöndíjat nyújtott egy EcoHealth Alliance elnevezésű csoportnak, amelyből a vuhani víruskutató intézet 599 ezer dollárt részben arra használt, hogy azonosítsa és génsebészeti úton megváltoztassa azokat a denevér-koronavírusokat, amelyek valószínűleg megfertőzhetik az embereket is.

A dokumentumok azt bizonyítják, hogy az amerikai támogatások elősegítették Vuhanban egy új, a  SARS-vírusok családjába tartozó koronavírus génsebészeti úton történt létrehozását

– nyilatkozta szeptemberben a Daily Wire hírportálnak Richard Ebright professzor, sejtbiológus szakértő. Az EcoHealth Alliance öt évre szóló ösztöndíjat kapott, amelyet 2019-ben újabb öt évre meghosszabbítottak, de az előző amerikai elnök, Donald Trump kormányzata tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány kitörése következtében leállította a programot.

Anthony Faucit, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadóját az elmúlt hónapokban több alkalommal is meghallgatták az ügyben vizsgálódó kongresszusi bizottságok, ám Fauci következetesen tagadta, hogy a NIH támogatta volna a különleges génsebészeti kutatásokat a vuhani intézetben. Republikánus párti politikusok azonban régóta kételkednek a főtanácsadó szavahihetőségében, az Intercept cikke nyomán pedig lemondásra szólították fel.

Rand Paul republikánus szenátor szerint dokumentumok is bizonyítják, hogy az Egyesült Államok támogatott úgynevezett „gain of function” kutatásokat, amelyek során vírusokat manipulálnak, hogy felfedjék a fertőzőképességüket.

A botrány legfrissebb fejleményeként a NIH – a kongresszus egyik bizottságának küldött minapi levelében – 

beismerte, hogy olyan kutatásokat finanszírozott, amelyek a denevérekben előforduló koronavírusok fertőzőbbé válásához vezettek, ráadásul az emberekre való átterjedés lehetőségével.

A NIH azonban megismételte azon korábban hangoztatott álláspontját, hogy az EcoHealth által végzett laboratóriumi kísérletek egyike sem lett volna képes előidézni a világjárványért felelős SARS-CoV-2 vírust. A kormányzati szerv mindeközben megfeddte az EcoHealthet, amiért nem adott részletes tájékoztatást bizonyos kutatásairól, például egy 2018-ban végzett kísérletről, amelynek során azt tesztelték, milyen hatékonysággal fejlődik ki egy denevérvírus egerekben. Az EcoHealth elnöke a The Wall Street Journal napilapban kedden megjelent közleményében visszautasította az NIH vádjait a szakszerűtlenségről.

A South China Morning Post című hongkongi lap szerint

az ügyben vizsgálódó amerikai kongresszusi képviselőket aggasztják azok a birtokukba került NIH-dokumentumok, amelyek szerint a vuhani laboratóriumban a közel-keleti légúti szindrómát okozó koronavírussal is kísérleteztek.

Egyes szakértők szerint a társadalomra veszélytelen kutatásokról van szó, mások úgy látják, hordozhattak magukban kockázatot.

Nem új keletű az a vélekedés, hogy a SARS-CoV-2 vírus nem természetes módon keletkezett, hanem a vuhani laboratóriumból szabadult ki, hiszen a járvány abból a városból indult világhódító útjára 2019 végén.

Donald Trump már tavaly tavasszal utalt ennek a lehetőségére – kijelentéseivel tovább feszélyezve az amerikai–kínai viszonyt –, de utódja, a januárban hivatalba lépett demokrata párti Joe Biden is sürgeti az amerikai hírszerzést az igazság kiderítésére. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői az év elején ellátogattak Vuhanba, ám a koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatuk nem jutott konkrét következtetésre. A legvalószínűbbnek azt tartották, hogy a vírus feltehetően egy közvetítő faj révén terjedt át az emberre. Annak lehetőségét, hogy a vírus laboratóriumból szabadult el, nagyon valószínűtlennek tartották.

Borítókép: laborvizsgálat a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. Fotó: MTI/EPA/Featurechina

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.