Migránsügyben bírálják Romániát

Az országban nyilvántartásba vett menedékkérők rendre megszöknek a befogadóközpontokból.

null
Főleg szudániak az Ocean Viking utasai Fotó: Hannah Wallace Bowman / Doctors Without Borders / HANDOUT Forrás: MTI/EPA/H. W. Bowman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániát is bírálja Brüsszel a migránsokkal kapcsolatos eljárása, azok visszautasítása miatt. Ylva Johansson európai uniós belügyi biztos azt mondta, „mélységes aggódik” a sajtóban megjelent hírek láttán, melyek szerint egyes tagországok, 

így Románia is „törvénytelenül, helyenként erőszakosan” lép fel a bevándorlókkal szemben határainál. 

A svéd politikus Bukarest mellett Zágrábot és Athént is arra kérte, hogy vizsgálják ki a nemzetközi sajtóban megjelent információkat. A Libération migránsok nyilatkozataira hivatkozva azt írta, a három ország rendvédelmi szervei anélkül terelnek vissza – olykor erőszakosan – bevándorlókat az unió határain kívülre, hogy esélyt adnának a migránsoknak a menedékkérelemre. A kolozsvári Krónika által is idézett Ylva Johansson arra emlékeztetett: az Európai Unió felfüggesztheti a kifizetéseket, ha sérül a jogállam.

A spanyol El Confidencial című lap egyébként nemrég arról cikkezett, hogy a magyar és a horvát határvédelem megerősítése miatt megváltozott az afgán menekültek útvonala, és már Románián keresztül próbálnak bejutni az unióba. 

Az idei év első felében megháromszorozódott (8758-ra emelkedett) a román határokon elfogott határsértők száma 2020 első feléhez képest. 

A Frontex szerint az első fél évben 3200 afgán határsértőt fogtak el az európai uniós határokon, 41 százalékkal többet, mint a tavalyi év első felében. Az afgán migránsok száma az utóbbi három hónapban 33 százalékkal emelkedett.

A Románia által nyilvántartásba vett menedékkérők ezért rendre megszöknek a befogadóközpontokból, a szerb–román–magyar hármashatár térégében – elsősorban Temesvár elhagyott épületeiben – gyűlnek össze, és várják az alkalmat, hogy teherautók rakterében elbújva megpróbáljanak illegálisan átjutni a román–magyar határon. 

A román kamionsofőrök ezért már inkább nem állnak meg a nyugati határ közelében lévő parkolókban, elkerülendő, hogy a migránsok feltörjék a vámzárat.

Nemrég embercsempészettel foglalkozó temesvári bűnbandára csapott le a rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni osztálya. Fejenként 500–1500 eurót kértek egy-egy migránstól, hogy átjuttassák a schengeni határon.

Borítókép: Illegális bevándorlók az SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet Ocean Viking hajóján, amely 356 utasát – többségében szudáni migránsokat –  átvilágítás és regisztrálás után útnak indítják hat uniós befogadóország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália és Románia felé, 2019 augusztusában

Fotó: MTI/EPA/Orvosok Határok Nélkül/Hannah Wallace Bowman

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.