Az etióp kormányfő a frontvonalról üzeni: „eltemetik az ellenséget”

A kormányfő a frontra utazott, hogy személyesen vezesse az ellentámadást a Tigréi Népi Felszabadítási Front ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 27. 12:45
null
Asszonyok és gyerekek egy középiskolai tanteremben az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek számára létesített belföldi menekülttáborban Tigré tartomány székhelyén, Mekelében. Fotó: MTI/AP/Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy éve tartó konfliktus frontvonaláról üzente pénteken az állami médiában Ahmed Abij etióp kormányfő, hogy „eltemetik az ellenséget”.

Az Oromia állami televízió által sugárzott interjúban a Nobel-békedíjas miniszterelnök kijelentette, hogy bizonyos a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TNLP) feletti győzelemben.

Nem teszünk egyetlen lépést sem hátra, amíg el nem temetjük az ellenséget […] és amíg meg nem szilárdítjuk Etiópia függetlenségét

− fogalmazott a kormányfő. Abij kifejtette, hogy a hadsereg az ellenőrzése alá vonta a fővárostól észak-keletre, Afar tartományban fekvő Kaszagita városát, és egyebek mellett a közeli Sifra körzet visszafoglalására készül. A Fana műsorszolgáltató még szerdán jelentette, hogy Abij kormányfő a frontra utazott, hogy személyesen vezesse az ellentámadást, Demeke Mekonnen miniszterelnök-helyettesre bízva folyamatban lévő ügyek intézését.

A lázadók akkor azt állították, hogy 220 kilométernyire vannak Addisz-Abebától. 

A harci övezetekben nem működik a távközlés, csak kevés újságírót engednek a térségbe, így nem lehet a híreket ellenőrizni 

− jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A kormány, amely november elején szükségállapotot hirdetett ki, csütörtök este újabb korlátozó intézkedéseket hozott a háborúval kapcsolatos információk közlését illetően. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) pénteken közölte, hogy gyorsan romlott a humanitárius helyzet Tigrében, ahová hónapok óta alig érkezik segítség, de így van ez Amhara és Afar tartományokban is, ahová szintén átterjedtek a harcok. A szervezet szerint 9,4 millió ember szenved éhségtől a konfliktus közvetlen következtében a szeptemberi hétmillióval szemben.

Az Észak-Etiópiában segítségre szorulók több mint nyolcvan százaléka a frontvonal túlsó oldalán van

 − fogalmazott a WFP. A három tartományban nőtt a rosszul tápláltság is, amely a WFP szerint a gyermekek 16–28 százalékát sújtja. A harcokban több mint ötszáz egészségügyi intézmény rongálódott meg Amharában az ENSZ Humanitárius Koordinációs Irodája (OCHA) szerint.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken közleményt adott ki, amelyben Antony Blinken külügyminiszter „mély aggodalmát fejezte ki az etiópiai katonai eszkaláció aggasztó jelei miatt”. Blinken „azonnali távozásra” szólította fel a még Etiópiában tartózkodó amerikai állampolgárokat. A belháború 2020 novemberében kezdődött Tigrében, amikor Abij a szövetségi hadsereget küldte a régióba a TPLF híveit tömörítő vezetés leváltására, amely nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát.

Borítókép: Asszonyok és gyerekek egy középiskolai tanteremben, az Etiópiában kialakult konfliktus miatt lakhelyük elhagyására kényszerült emberek számára létesített menekülttáborban Tigré tartomány székhelyén, Mekelben 2021. mjus 5-én (Fotó: MTI/AP/Ben Curtis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.